Blaauwbekmarathon 6 februari 2016

Na de geslaagde eerste editie van 2015, komt er in 2016 een vervolg van deze wintermarathon. Update: Inschrijving is geopend! Update 2: Nieuwe naam marathon is BlauweStad marathon.

In 2015 werd de Blaauwbekmarathon voor het eerst georganiseerd door een groep enthousiaste trainers en hardlopers van AV Aquilo. Directe aanleiding was het vervallen van de marathon bij de Midwintermarathon in Apeldoorn. Een marathon die in de regio Oost-Groningen geliefd was bij de marathon- en ultralopers.

Winters weer is in Nederland steeds meer een uitzondering, maar net op de zevende februari werd Noord-Nederland getroffen door ijzel. Er werd code Oranje gegeven: ‘Iedereen die niet écht weg hoeft kan beter thuis blijven’. Gelukkig lieten veel mensen zich niet door die waarschuwing weerhouden om toch te komen. Want wonder boven wonder viel het in de regio Winschoten mee en konden de paar gladde plekken in het parcours door de organisatie aangepakt worden met strooizout. Er kon veilig gelopen worden!

Die eerste editie werd een succes met in totaal 197 deelnemers. De meesten daarvan liepen een van de kortere afstanden, de kwart- of halve marathon. De marathon kende 41 deelnemers, waarvan er 39 de finish haalden. Wessel Dekker was met een tijd van 3.23.38 de snelste bij de mannen en Wilma Dierx was met 3.27.18 de snelste vrouw.

Op 6 februari 2016 staat de tweede editie van de Blaauwbekmarathon op het programma. Nieuw dit jaar is de start in de Blauwe Stad en de toevoeging van een vierde afstand, de achtste marathon. Alle afstanden finishen in Winschoten op de atletiekbaan van Aquilo. In de kantine van Aquilo staat een lekker bakje snert klaar voor de finishers. Bussen zorgen voor het vervoer tussen de start- en finishlocatie. De andere startplek zorgt voor deels andere routes. Die routes voeren door het mooie gebied ten noorden van Winschoten, met o.a. het 800 hectare grote Oldambtmeer en diverse natuurgebieden. De routes gaan over fietspaden en rustige wegen. Het Oldambtmeer ligt in de Blauwe Stad, een nieuw woongebied dat nog volop in ontwikkeling is.

Het projectbureau Blauwe Stad is sponsor van de Blaauwbekmarathon. De sponsoring door Blauwe Stad zorgt ervoor dat de kosten van de marathon laag kunnen blijven. De inschrijfkosten voor de marathon zijn 15 euro bij voorinschrijving. Dat is inclusief busvervoer, verzorging onderweg, elektronische tijdswaarneming en een bakje snert na afloop. Op gevaarlijke kruisingen staan verkeersregelaars en er is EHBO bij de finish en op het parcours. Massage is mogelijk voor 3 euro, een bedrag dat naar het goede doel gaat.

De routes zijn opgemeten door Bé Sebens met zijn zelfgebouwde Jones Counter fiets. Bé was betrokken bij de opmeting van het RUN parcours van 2013/2014 en 2015 en werkt heel nauwkeurig. Het parcours is overigens niet gecertificeerd bij de Atletiekunie. Hoewel de Blaauwbekmarathon in opzet een recreatieve marathon is, wordt met de correcte afstanden en de elektronische tijdswaarneming ook de meer prestatie gerichte loper/loopster bediend.

De Blaauwbekmarathon maakt deel uit van een aantal activiteiten op 6 februari waarvan de opbrengsten naar een goed doel gaan. In 2015 was de totale opbrengst 2250 euro. De inschrijving zal naar verwachting op 1 december opengaan. Info over de Blaauwbekmarathon is te vinden op http://www.blaauwbekmarathon.nl

Update:

De inschrijving is geopend. Zie de website of de directe link: http://eventkit.mylaps.com/en/event/255

Update 2:

In verband met het contract met hoofdsponsor Projectbureau BlauweStad is besloten om de naam Blaauwbekmarathon te veranderen in BlauweStad marathon.

Henri Thunnissen