Jan Knippenberg Memorial 25/26 maart, stand van zaken

De inschrijving loopt goed, maar meer inschrijvingen voor deze laatste editie van de JKM zijn altijd welkom. De stand van zaken met de lijst van inschrijvingen per 21 december.

Op zondag 20 oktober was de eerste vergadering van de Jan Knippenberg Memorial in de kantine van AV Suomi in Santpoort-Noord. Geen toevallige locatie, want tussen 1996 en 2002 was de kantine de grote rustplaats voor de hele JKM en de vertrekplaats van de halve JKM. In de edities van 2008, 2010 en 2012 regelde Carel Schrama de vrijwilligers voor de passage van het sluizencomplex in IJmuiden. Daar waren veel mensen van Suomi bij betrokken. Zonder de inzet en betrokkenheid van de leden van AV Suomi had de JKM in het verleden niet kunnen worden georganiseerd.

De opzet van de JKM op 25/26 maart 2016 is hetzelfde als in 2014. De hele JKM start bij de havenpier in Hoek van Holland en bij IJmuiden worden de deelnemers met een boot overgezet. De halve JKM start bij de pier in Velsen-Noord. Door te kiezen voor deze opzet sparen we rond de 75 vrijwilligers uit, vrijwilligers die steeds moeilijker te vinden zijn. Een praktische keuze dus, waarbij de overtocht in 2014 door de meeste deelnemers als positief werd ervaren. Op 25/26 maart zijn er overigens nog steeds rond de 75 vrijwilligers actief om de JKM mogelijk te maken.

De start van de hele JKM is bij het Noorderhoofd in Hoek van Holland. Na een kleine kilometer buigen de deelnemers het strand op. Korte onderbrekingen zijn er in Scheveningen en Katwijk. In Scheveningen moet om de haven heen worden gelopen. Bij Katwijk is het strand anders dan in 2014 open en zijn de deelnemers maar kort van het strand af om de afwatering/Rijn te passeren. In IJmuiden gaan de deelnemers het strand af voor de overtocht met de snelle boot van ProRibEvents naar de Noordpier. Hier is ook de start van de halve JKM. Dan kan men ononderbroken over het strand doorlopen tot aan Huisduinen. Want waar vroeger de Hondsbossche Zeewering lag en de deelnemers 6 kilometer schuin liggend asfalt voor de kiezen kregen, ligt nu een stand. De deelnemers kunnen dus nu op het strand blijven. Het gebied is onherkenbaar veranderd, echt een enorme verbetering. In Huisduinen wordt het strand verlaten voor de laatste paar kilometer naar de finish waar Hanna Knippenberg staat die iedereen persoonlijk feliciteert met de behaalde finish. De hele JKM is 125 km lang waarvan 116 km strand. De halve JKM is 59 km lang, waarvan 55 km strand.

De kwalificatie eisen om mee te mogen doen aan de hele JKM zijn een 100 km <9.30 uur, een 12 uur van >120 km, een 24 uur van >200 km, een finish in de 120 van Texel, een finish in de JKM of een finish in de Spartathlon. De Dutch Coast 100 km op 22 januari geldt als kwalificatieloop voor de hele JKM, met een tijd van <12.30 ben je automatisch gekwalificeerd. Wildcards kunnen aangevraagd worden bij Martien Baars en Henri Thunnissen. (martien.baars <> nioz.nl en thun007 <> home.nl) De hele JKM kent een limiet van 17 uur inclusief de overtocht, die met wachttijd maximaal 25 minuten duurt. Het uitlopen van de hele JKM van 125 km is voor meer mensen haalbaar dan vroeger, maar nog steeds niet te onderschatten. Een start én finish in de hele JKM blijft eervol. En dat moet ook want de JKM is tenslotte een memorial voor een van de beste Nederlandse ultralopers ooit. De halve JKM kent geen kwalificatie-eisen en is met een relatief ruime limiet van 8 uur voor 59 km voor veel mensen haalbaar. Zeker omdat het getij gunstig uitpakt voor de halve JKM deelnemers.

De verzorgingsposten staan maximaal 13 km uit elkaar. In het laatste deel komt een extra verzorgingspost te staan. Met die extra post worden de afstanden tussen de verzorgingsposten kleiner in dat laatste deel waar veel deelnemers het moeilijk hebben. In het artikel van Martien Baars van 4 november over de JKM staan nog details over vervoer e.d. https://www.ultraned.org/n_item/f6739_2015_11.php

Inschrijving is mogelijk tot 12 maart. De link naar de inschrijfmodule is: https://inschrijven.nl/formulier?id=2016032604150&ag=j&tl=nl
De link naar het Engelstalig formulier is: https://inschrijven.nl/formulier?id=2016032604150&ag=j&tl=en

Omdat de editie van 2016 de laatste Jan Knippenberg Memorial wordt, is het de ambitie van de organisatie om de 100 inschrijvingen te halen. De inschrijving gaat goed, we zijn met 50 inschrijvingen nu halverwege. Vooral op de hele JKM staan er nu al een aantal grote namen op de lijst. Er komen waarschijnlijk een aantal Engelse traillopers naar Nederland om mee te doen aan de hele JKM. En wie weet wie er zich de komende maanden allemaal nog meer gaan aanmelden. Hieronder staat de lijst met inschrijvingen per 21 december 2015.

Inschrijvingen hele JKM per 21-12-2015

Vrouwen:
Wilma Dierx
Léonie van den Haak
Irene Kinnegim
Emily Shultz (USA) – wildcard

Mannen:
Piet Abma
Arjan van den Berg
Herman Ebbekink
Robert Jan Eggens
Francois Flisijn
Bas Haasnoot
Albert Heikens
Giel Joziasse
Endymion Kasanardjo
Peter de Krijger
Simon Luckett
Tobias Lundgren (SWE)
Jan Muller
Edwin Otto
Tom van der Veldt
Jacques Wijfje
Rut Zoutman

Inschrijvingen halve JKM per 21-12-2015

Vrouwen:
Margot Baars
Ellen Boersma
Anita Joziasse
Harriët Kroon
Ruth Langemeijer
Yvonne Rosenkamp
Chantal Tak
Renata Vermeulen

Mannen:
Ralph Apeldoorn
John Barnard
Ton van den Berg
Bob Bock
Joppe Boon
Pieter den Edel
Rick Freijer
Danny Hajos
Marco Hartman
Arie Hoogendonk
Christopher Landwehr (GER)
Jeroen Leijnse
Matthieu Magielsen
Richard Maquelin
Jan Meijning
Martin Niewerf
John Ossendorp
Carlo Pappot
Sjaak Schipper
Rick Verbree
Keimpe Wiersma

Henri Thunnissen
Namens de Vrienden van de JKM