Startlijst Spartathlon bekend

De nodige Belgische en Nederlandse lopers/loopsters zijn ingeloot voor de Spartathlon. Een overzichtje.

De Spartathlon staat dit jaar voor de 34e keer op het programma. Tot en met 2014 was het principe simpel bij de inschrijving, de inschrijving liep door tot de startplekken op waren. Daarbij was er altijd wel ruimte om een echte topper er op het laatst in te schuiven. Vanaf de editie van 2015 kannen lopers/loopsters zich in een periode midden januari-midden februari inschrijven voor de Spartathlon. Er zijn kwalificatie mogelijkheden op wedstrijden vanaf 100 km, bij elkaar een hele lijst. De lopers/loopsters die 20% beter scoren dan de minimum eisen krijgen direct toegang tot de Spartathlon, de anderen gaan de loting in. Net als vorig jaar was er weer veel belangstelling voor de Spartathlon. Bij elkaar 190 mensen kwamen op de wachtlijst terecht. De eerste 50-60 mensen van de wachtlijst maken een goede kans om alsnog tot de wedstrijd te worden toegelaten.

De bekendmaking van de deelnemerslijst en wachtlijst is een spannend moment voor een ieder die zich voor de Spartathlon heeft ingeschreven. De lijsten staan inmiddels op de website. Er zijn de nodige Belgische en Nederlandse lopers/loopsters op de deelnemerslijst terecht gekomen.

België:
Veerle Beernaert
Nadia Benaerens
Willem de Jonghe
Luc Dejaeger-Braet
Patrick Leysen
Philippe Michel Panza
Jan Spitael
Steven Vanmolecot
Olivier Verhaege
Pieter Vermeesch

Nederland:
Dick Abee
Wilma Dierx
Ernst Daniel
Arie Fröberg
Iris Vromans
Mo Idrissi
Plus Tobias Lundgren, weliswaar Zweed, maar toch ook een beetje Nederlander

Ik heb de lijst nog niet goed bekeken. De Duitse en Japanse deelnemers moeten nog worden toegevoegd, die hebben een vooraf vastgesteld aantal deelnemers. Het viel me op dat sterke lopers als Dan Lawson (2015 2e), Kim Hansen (2015 3e) en Henrik Westerlin (2015 6e) en bij de vrouwen Alyson Venti (2015 2e) niet op de lijst staan. Florian Reus, de winnaar bij de mannen van 2015, zal er waarschijnlijk ook niet bij zijn. Florian die op dit moment geblesseerd is, gaat als hij weer fit is bijna zeker zijn vierde EK titel op de 24 uur verdedigen bij het EK in Albi. Mogelijk maken meer mannen en vrouwen de keuze voor het EK 24 uur.

Bij de vrouwen doen naast Katalin Nagy de winnares van 2015, meervoudig winnares Szilvia Lubics en Pam Smith (100 mijl 14.11) mee.

Bij de mannen doet Ivan Cudin weer mee, net als zijn landgenoot Marco Bonfiglio,de Portugezen Joao Oliveira (winnaar Spartathlon) en Carlos Sa (winnaar Badwater Ultramarathon) en de Pool Andrzej Radzikowski.

Op de wachtlijst staan nog 2 Nederlanders en 5 Belgen. Een aantal van hen mag nog hopen om alsnog mee te kunnen doen. In 2014 haalde Henk Harenberg als nr. 60 van de wachtlijst de Spartathlon nog. De wachtlijst:

52 Ludo Depoortere
54 Ferry van der Ent
63 Frank van der Gulik
78 Theo Leroy
123 Joeri Shepers
128 Stefan Nullens
146 Alex Michiels

Plus de in België wonende Bridget Brady (26) en de in Nederland wonende Griek Fillippos Chatzmichail (16 op Griekse reservelijst)

De link naar de deelnemerslijst is: http://www.spartathlon.gr/images/stories/2016/entrants2016.pdf
De link naar de reservelijst is: http://www.spartathlon.gr/images/stories/2016/waitinglist2016.pdf

Henri Thunnissen