Steenbergen met 24 uur, marathon, 12 uur en 6 uur

De laatste info over de wedstrijden met de favorieten.

Op 27 april stond op Ultraned een voorbeschouwing. Er hebben zich de laatste weken nog de nodige lopers/loopsters gemeld, waaronder een aantal kanshebbers. In Steenbergen is er na-inschrijving en kan er zelfs op de wedstrijddag zelf nog worden ingeschreven. Met nu in totaal 113 voor-inschrijvingen op de lijst, zal het definitieve aantal deelnemers zo rond de 125 liggen. Het wedstrijd aanbod in Steenbergen is dit jaar groot met naast de 24 uur, een marathon, 6 uur én 12 uur. Op de 24 is er het Nationaal Kampioenschap, maar er is dit jaar geen Belgisch Kampioenschap in Steenbergen.

Het koningsnummer in Steenbergen is de 24 uur. De inschrijving loopt wat achter op vorig jaar, maar het deelnemersveld is kwalitatief goed met een aantal mannen die in de afgelopen jaren een afstand van > 220 km liepen. De Tsjech Jan Uzik kwam tot een afstand van 236 km op de baan in Belfast. De Duitser Christof Kühner kwam bij het WK 24 uur in Turijn tot een afstand van 233 km. Wim Douw liep in 2014 in Steenbergen de 24 uur van z’n leven met 221 km, goed voor een clubrecord. De Tsjech Miroslav Kadlec liep in 2014 zijn PR van 237 km. Kadlec kende in 2015 een minder goed jaar. Andere mannen op de lijst die recent meer dan 200 km liepen zijn: de Ier Don Hannon (204 km), Endy Kasanardjo (203 km), Jan Spitael (203 km), Mo Idrissi (202 km) en de Engelsman Garth Peterson (201 km). De Noor Trond Sjavik liep eind vorig jaar bij een 48 uur een afstand van 357 km, vergelijkbaar met een 24 uur van 220 km. Jan Muller gaat zijn debuut maken op de 24 uur net als Albert Heikens. Jan won recent de hele JKM, waar Albert vierde werd. Het PR van Jan op de 100 km staat op 8.07. Op papier een mooie basis voor een goede 24 uur.

Bij de vrouwen hebben zich een aantal deelneemsters aangemeld die een afstand van 180-200 km in de benen hebben. De Ierse Bridget Brady heeft een PR van 192 km. Iris Vromans liep eerder dit jaar in de VS een 100 mijl op de weg met 2000 hoogtemeters, waar ze sterk liep met een tijd van 18.31. Naast de open race is er een Nationaal Kampioenschap onder auspiciën van Ultraplatform. Voorwaarde voor deelname aan het Nationaal Kampioenschap is de Nederlandse nationaliteit, een wedstrijdlicentie is niet vereist. Voor het Nationaal Kampioenschap is de opgave bescheiden met 15 mannen en 1 vrouw. Om het Nationaal Kampioenschap door te kunnen laten gaan zijn er minimaal 3 starters nodig. Om voor een medaille in aanmerking te komen is de minimum afstand bij de mannen 180 km en bij de vrouwen 160 km. De inschrijving staat nog open, dus is er nog een kleine kans dat het Nationaal Kampioenschap bij de vrouwen door kan gaan.

Op verzoek van een aantal lopers/loopsters staat er dit jaar voor het eerst een 12 uur op het programma die om 3 uur ’s nachts start. Op de startlijst staan een aantal interessante namen. Daaronder die van de Engelsman Dan Lawson, in Nederland vooral bekend als de nummer 2 van de afgelopen Spartathlon. Lawson zou zomaar een afstand van tegen de 100 mijl kunnen gaan lopen. Bij de vrouwen valt de naam van Mieke Dupont op. Mieke mikt op een Belgisch record op de 12 uur en zal daarvoor een afstand van meer dan 140,672 km moeten lopen. Om die afstand te halen zal ze top fit moeten zijn. Haar voorbereiding was niet optimaal dus het gaat spannend worden of ze dat record gaat verbeteren. Update: Mieke Dupont heeft zich helaas afgemeld. Op de 12 uur doen ook Lydia Doornbos, Patricia Verschuere, Peter de Petter en Henk Doorten mee. Lydia liep vorig jaar een uitstekend seizoen en Henk wil de 12 uur gebruiken om zich te plaatsen voor de Spartathlon van volgend jaar. Patricia verraste vorig jaar bij het WK 24 uur met een afstand van 214 km en Peter liep in 2014 in Maasmechelen een afstand van 126 km op de 12 uur.

Bij de 6 uur staan toppers als Pascal van Norden en Gert Mertens op de startlijst. Pascal van Norden won de 6 uur van Stein in 2015 en 2016, zijn PR is 85,453 km. Pascal liep vorig jaar 6.58 bij het WK 100 km in Winschoten. Gert is een echte specialist op de 6 uur, eigenlijk altijd goed voor een afstand van boven de 80 km. Werner Roels gaat debuteren op de 6 uur. Werner liep vorig jaar een goede Zestig van Texel en verbeterde recent zijn PR op de marathon naar 2.40.43. Een verrassende deelnemer is Michel Buijck, een loper met voorkeur voor trails. Michel liep in 2011 in de Nederlandse ploeg bij het WK trail in Ierland. Bij de vrouwen valt de naam van Silvia Verhoeven op. Silvia liep al de nodige ultralopen waar ze goede resultaten haalde maar ze liep nog nooit een 6 uur. Bijzonder aan Silvia is dat ze met een pacemaker loopt. Dat weerhoudt haar dus niet van het halen van sportief succes. Veerle Beernaert kennen we vooral als 24-uur loopster. Veerle doet in Steenbergen mee aan zowel de marathon als de 6 uur. Veerle liep een week geleden sterk in een 108 km lange wedstrijd in Griekenland

Op de marathon maakt Dave Boone (PR 2.45) in Steenbergen zijn rentree na een blessureperiode. Hij krijgt concurrentie van Vincent Meers, goed voor een marathon van 2.47 en de Belgische routiniers Johan Watthy en Frankie Leus. Ook Peter Suijkerbuijk staat op de startlijst. Die pakt tijdens de 24 uur dus even zijn moment om de wedstrijd niet alleen als organisator maar ook als deelnemer mee te maken. Bij de vrouwen meldde Wilma Dierx zich, die voor de negende keer in Steenbergen meedoet. Ze won daar 2 keer de 6 uur en werd 2 keer Nederlands Kampioene op de 24 uur. Update: Wilma doet net als Veerle Beernaert zowel aan de marathon als 6 uur mee.

De tussentijden van de verschillende wedstrijden komen op de website te staan. Daarmee kan iedereen het verloop van de wedstrijden live volgen. Zie de website van de organisatie: http://24hour.ultraloopsteenbergen.nl/index.php/nl/

Henri Thunnissen