Berenloop 2016

Een verslag van een dagje Berenloop als toeschouwer. Een dagje onthaasten.

Een waarschuwing: Dit is geen wedstrijdverslag maar een sfeerverslag van een dagje Berenloop. Ik was door Martien Baars uitgenodigd om samen met hem naar de Berenloop te gaan. De heen- en terugreis deden we met de sleepboot de Holland. De Holland is in de periode van 1951-1975 door Doeksen ingezet als sleepboot met als thuishaven West-Terschelling. In de zomermaanden werd de zeesleper ook als hulp-veerboot gebruikt en konden er 800(!) passagiers mee. Daarna werd de Holland tot en met 1998 voor andere doeleinden gebruikt, namelijk voor Noordzee-onderzoek aan water en bodem door Rijkswaterstaat. Martien werkte bij het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, maar had in tegenstelling tot sommige collega’s nooit op de Holland meegevaren. Na die periode als RWS-onderzoeksvaartuig dreigde de Holland gesloopt te worden, maar kon worden gered. Met het nodige sponsor geld is de Holland opgeknapt en wordt nu dankzij een groep vrijwilligers in de vaart gehouden. In het kader van de Berenloop was er een arrangement om mee te varen op de Holland met op de heenweg een ontbijt en op de terugweg een stamppotbuffet. We mochten overal kijken, in de motorruimte maar ook in de stuurhut bij de kapitein. De vrijwillige bemanning vertelde met enthousiasme over de Holland. Dat maakte de overtocht naar Terschelling wel heel bijzonder.

Martien had ons vooraf aangekondigd bij de organisatie van de Berenloop, dus we gingen even kort bij de inschrijfbalie langs om kennis te maken met Jouke Valk. Daarna gingen we richting start-finish gebied waar we Gerry Visser tegen het lijf liepen die bij de Berenloop verantwoordelijk is voor de PR. We liepen met haar mee om kennis te maken met wat kanshebbers voor de overwinning. We hebben kort gepraat met favoriet Anton Costeris en met Jan Venhuizen en Marjan Oostinga. Anton vertelde dat hij voor een verbetering van zijn PR ging. Anton zal concurrentie krijgen van Harry Wiersma en Jan Venhuizen die naar eigen zeggen niet in grootse vorm is. Daarna gingen we even bij Harm Noor langs die als vanouds weer speaker is. Tradities zijn er om in stand te houden.

Met onze huurfietsen gingen Martien en ik richting Midsland waar we de stroom halve marathon deelnemers opwachtten. Een enorm lint van lopers en loopsters want er waren maar liefst 4500 deelnemers. Daarna reden we door naar het 9 km punt waar we aan de praat raakten met een verkeersregelaar. Later kwam Piet Noordenbos, de grondlegger van de Berenloop, aanfietsen die vertelde over het begin van de Berenloop.

In 1996 kwam er een groep van 100 ambtenaren naar Terschelling voor een studieweek. De ambtenaren kregen de opdracht om een project uit te werken. Een van de projecten was om een inventarisatie te maken van wat er allemaal nodig was om een marathon op Terschelling te organiseren. In 1997 was het 400 jaar geleden dat oud Terschellinger Willem Barentsz was overleden. Het herdenkingsjaar zou op Terschelling worden afgesloten met een sportief evenement. Samen met SV Friesland werd besloten om een marathon te organiseren, de basis van het draaiboek daarvoor was al uitgewerkt door de groep ambtenaren. Zo ontstond de Berenloop. De naam Berenloop heeft te maken met de expeditie van Barentsz naar Nova Zembla waar ijsberenvlees het enige voedsel was dat beschikbaar was. Strikt genomen had de loop dus IJsberenloop moeten heten…. Onderweg beren genoeg gezien, een van de charmes van deze loop. Plus de enorme betrokkenheid van de plaatselijke bevolking die of meehelpt in de organisatie als vrijwilliger of langs het parcours staat om de deelnemers aan te moedigen.

Op het 9 km punt kwamen Anton Costeris en Jan Venhuizen langs, mooi op schema voor een tijd van ca. 2.40. Kort daarachter liep Harry Wiersma. Bij de vrouwen kwamen Marjan Oostinga en Ylona Kruis als koploopsters langs. Ylona had zich gelukkig van de halve naar de hele marathon laten overschrijven, wat wel zo goed was voor de spanning in de vrouwen wedstrijd. We wachtten tot de laatste van de 700 deelnemers langs was om door te fietsen naar het 24 km punt. Daar kwamen Jan Venhuizen en Anton Costeris langs na precies 1.30, nog steeds mooi op schema, ervan uitgaand dat ze niet teveel tijd zouden gaan verliezen op het stuk strand. Dat strand lag er volgens de organisatie goed bij. Maar ja de beleving van de een is niet die van de ander. Harry Wiersma kwam hier als derde langs met kort daarachter nog een andere loper die we niet thuis konden brengen. We hadden een lijst met alle voor ingeschreven deelnemers gekregen van de organisatie en daar stond hij niet op. Bij de Berenloop kennen ze dag-inschrijving, een mogelijkheid waarvan dit jaar weinig gebruik werd gemaakt. Marjan Oostinga had op het 24 km een klein gaatje geslagen op Ylona. Een gat wat nog te dichten was. Bij tijd en wijle kwam er een ons bekende ultraloper langs die de Berenloop als training deed. Op enig moment zijn we weer gaan fietsen deels met de route mee richting de finish. Daar waren we te laat voor de finish van de snelste mannen en vrouwen.

Jan Venhuizen won de Berenloop bij de mannen in een tijd van 2.48.32. Hidde Bekhuis, de man die zich op de wedstrijddag pas inschreef, werd tweede in 2.48.54 voor Harry Wiersma in 2.50.08. Anton Costeris was uitgevallen met een hamstringblessure. Jan Venhuizen sloeg op 28 km een gaatje met Anton die vlak daarna opgaf. Jan kreeg het vanaf het strand lastig en wist Hidde Bekhuis die zijn marathon goed indeelde maar net voor te blijven. Bij de vrouwen won Marjan Oostinga in 3.07.27 voor Ylona Kruis in 3.13.52. Recreatie loopster Simone Logtenberg liep de marathon in 3.15.51 en was daarmee sneller dan Simone van Dijk die een tijd liep van 3.28.06. Bij de Berenloop maken ze nog onderscheid in wedstrijd- en recreatie lopers/loopsters. Maar om tijden gaat het niet bij de Berenloop. Voor een kleine groep gaat het om de overwinning overall of in de eigen leeftijdscategorie. Voor de grootste groep gaat het om het genieten. Landschappelijk gezien is de Berenloop een mooie loop. Met het stuk door de duinen en over het strand ook een uitdagende loop. Veel deelnemers plakken er een weekend Terschelling aan vast. De bootreis geeft wat extra’s en op een eiland is onthaasten makkelijker dan thuis. Het is echt een aanrader.

Op de terugreis naar Harlingen was het gezellig aan boord van de Holland. Menigeen aan boord had de halve of hele marathon gelopen. Na het buffet ging ik nog maar eens naar buiten op het dek. De maan scheen op het water, een zilveren gloed. Het was helder. Ik zag de vuurtorens van Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland. Een passend slot van een mooie dag. Martien, bedankt.

De link naar de uitslagen van de Berenloop is: http://www.uitslagen.nl/uitslag?id=2016110623507

Henri Thunnissen