Categorieën
columns

Andere draai

Geschreven door Jeannet Bloks & Patty Schutte (Haagatletiek)   
woensdag 15 juli 2009 00:00

Was het nou de 20-ste of de 21-ste editie van de 12uursestafette? ‘Estafette’ is de oorspronkelijk naam, waar het allemaal mee begonnen is ruim twintig jaar geleden, een estafette met rondes van 1858m, die precies twaalf uur duurt en waarbij het team met de langst afgelegde afstand wint. In de loop der jaren is de officiële naam veranderd in ’12 en 6 uursestafette en solo’ en benadert het aantal solisten dat deelneemt het aantal teams in groeiende mate. Vanwege het onregelmatig afgelasten en doorgaan in de beginjaren, kon je op verschillende manieren de leeftijd van het evenement interpreteren. Uiteindelijk moesten we erkennen dat het dit jaar niet de 20-ste, maar de 21-ste editie zou worden. Het daardoor gemiste jubileumjaar kunnen we niet zo maar ongemerkt voorbij te laten gaan, dus besloten wij, ter gelegenheid van het bereiken van de volwassen 21-jarige leeftijd, toch iets speciaals te doen. We gaven het evenement letterlijk ‘ een andere draai’ en lieten alle deelnemers de ronde van 1858m niet als twintig jaar gebruikelijk rechtsom, maar linksom lopen.

Dat zou per saldo geen verschil maken, immers de lengte van het parcours en de hoogteverschillen veranderen daarmee natuurlijk helemaal niks. Ook voor de ChampionChip metingen doet het er niet toe. Dus geen probleem, waarom niet. Dan zie je dat hardlopers, ultralopers of mensen in het algemeen soms moeite hebben met wijzigingen in een plan. Misschien uit onzekerheid of wedstrijdspanning, maar de eerste instinctieve reactie in het deelnemersveld was van een beetje gemor. Ook een aantal doorgaans relaxte ‘gezelligheidsestafettelopers’ zagen beren op de weg en waren er van overtuigd dat het rondje linksom veel lastiger zou zijn dan het vertrouwde rechtsom. Natuurlijk legde iedereen zich uiteindelijk bij het gewijzigde parcours neer en is het festijn prima verlopen. De sfeer was als altijd weer optimaal. Eén van de grootste trekpleisters van de ’12uurs’ is de gezelligheid en de muziek onderweg, naast het prettige parcours dat deels over de weg en deels door het achter de atletiekbaan gelegen duinpark loopt. Gekozen kan worden tussen een maximale loopduur van 12 uur of van 6 uur. Voor ultralopers wordt goed gezorgd, bij iedere doorkomst is sportdrank en fruit beschikbaar en de hele dag staan sportmasseurs klaar. Ook is het mogelijk zelf eigen eten en drinken meet te nemen en op het terrein langs het parcours op ‘grijpafstand’ te plaatsen.

En wat blijkt nu: men is zeer tevreden over de andere richting. De aanvankelijke sceptici hebben het ‘nieuwe parcours’ als een verbetering ervaren en waren zelfs enthousiast! Zit het tussen de oren, zorgde de plotselinge verandering voor extra adrenaline, of was het gewoon echt beter te belopen? Dat kan niemand zeggen. Toevallig is er wel een nieuw baanrecord gelopen op de 6 uurs solo. De Duitser Christian Grundner liep met een uiterste krachtinspanning een afstand van 78.747 m. Beste vrouw op de 6 uurs solo was Manon Meijer uit Hoofddorp met 58.574 m. De 12 uurs solo werd gewonnen door de Belg Rik Tijskens met 119.847 m, de nummer 2, Ferry van der Ent, zat daar slechts 444 m achter.

Volgend jaar op de 3e zaterdag in juni hopen wij weer veel ultralopers in Den Haag te mogen verwelkomen en beloven deze keer niks aan het parcours te zullen veranderen.