Mont Blanc Marathon

Martin van Nieuwenhoven: één van de zwaarste beproevingen op de marathon-afstand die ik tot nu toe heb mee gemaakt, met in totaal 2500 meter klimmen en 1500 meter dalen

De Mont Blanc Marathon is weliswaar maar 42,2 km lang, maar dat is ook het enige dat aan een marathon doet denken. De 2500 hoogtemeters en de 1500 meters die je omlaag moet rennen maken er een van de zwaarste beproevingen op deze afstand die ik tot nu toe heb mee gemaakt ( en dat wil wat zeggen, hahaha ). Samen met Rob Sommers, Pieter Knelissen, Robert Bopp en Jos van Mulken en nog 1500 atleten ging ik deze bergreus te lijf op zondag 28 juni.

De eerste 18 kilometer waren nog redelijk vriendelijk, ook al waren er diverse stukken bij die niet te rennen waren bergop. Vol gas dus om niet in de file te komen als we tegen die “echte “ berg op komen te hangen. Maar na het 18 km punt ging het echt crescendo, 6 km lang alleen maar omhoog naar 2200 meter. Wel een mooi uitzicht. Het blijft geweldig in de bergen, volop genieten. Tenminste als je ook een beetje houdt van afzien.

Na de top is het 7 km lang afdalen en dat viel behoorlijk tegen. Voor het eerst beginnen lopers en…..loopsters me voorbij te lopen. Ik probeer nog bij te blijven , maar na een haast fatale struikelpartij waarbij ik me nog net kon corrigeren en op de been kon blijven moest ik toch wat rustiger dalen, een vak apart. Beneden aangekomen op het 31 km punt zijn de benen zo slap als pap en moet je jezelf behoorlijk oppeppen om aan de gang te blijven.

De resterende 11 km gaan weer omhoog tot aan de finish. We krijgen het absoluut niet voor niks. Dan eindelijk hoor je de speaker, maar je ziet hem niet. En als je hem dan eindelijk ziet, moet je nog 2 km klunen tegen een helling waar je al blij bent dat je kan blijven wandelen. De finish zelf is geweldig, enthousiast publiek schreeuwt je de laatste meters naar boven.

Het zit erop en als beloning staat er aan de finish een tap met ijskoud bier. En nou wil het feit dat ik de andere jongens had beloofd dat als ik als eerste boven was bier voor ons vijven zou bestellen. Alleen…………toen Jos en Robert boven kwamen was er nog maar een pilsje over. Stond ik nu al zo lang te wachten? Of had ik zo snel gedronken?
Rob zat een paar minuutjes achter beide heren en op Pieter hebben we wat langer moeten wachten. Maar met de tap in de buurt was dat geen straf. Bedankt Pieter.

Voor de statistieken, ik was binnen op 6:01:25 en liet toch nog meer dan 1000 lopers achter me. Geeft wel aan dat het geen standaard marathon was/is.
Volgend jaar maar weer een bergmarathon uitzoeken, want de bergen blijven trekken, hoe zwaar het ook is.

{b}Martin van Nieuwenhoven{eb}
m.van.nieuwenhoven schakel-schrale.nl
http://nieuwenhoven.mooilimburgs.nl/

{i}Noot van de redactie.{ei} De complete uitslag van zondag 28 juni is te vinden op http://www.montblancmarathon.net/fichiers/classement_marathon_2009.pdf
De winnaars waren Christophe Assailly in 04:03:23 en Maud Giraud in 04:54:02. De beste Belgen waren Marco Piacentini en Benoit Gouverneur die samen in 05:12:42 finishten. Beste Nederlander was een vrouw: Martine Lust van Voorne Atletiek in 05:55:43. De club uit Den Briel e.o. was met een grote delegatie naar Chamonix afgereisd. In totaal finishten er 1415 lopers, de laatste in 09:05:39