Geert Stynen en Jannet Lange winnen de 24 uur; Mieke Dupont sterk op 6 uur

Geert Stynen won voor de vierde keer de 24 uur in Steenbergen en werd Belgisch Kampioen. Arjan van Binsbergen en Jannet Lange werden Nationaal Kampioen. Mieke Dupont en Jan Hendrik Hans sterk op de 6 uur.

De 24 uur van Steenbergen werd dit jaar 4 weken na het WK 24 uur in Turijn georganiseerd. Dat betekende dat de nodige lopers/loopsters ontbraken die op dat WK actief waren, waaronder naast de Belgen en Nederlanders ook een loper als de Noor Peter Tubaas al jaren een vaste gast in Steenbergen. Gelukkig waren aan de open wedstrijd twee kampioenschappen gekoppeld, het Nationaal Kampioenschap van Nederland onder auspiciën van Ultraplatform en het Belgisch Kampioenschap die ervoor zorgden dat er toch een behoorlijk deelnemersveld aan de start stond. Met 54 mannen en vrouwen waaronder Ludo Depoortere (213 km), Wim Douw (221 km), Karl Graf (214 km), Miroslaw Kadlec (237 km), Pat Leysen (230 km), Andy Roodenburg (230 km) en Geert Stynen (252 km) en Jannet Lange (206 km) plus een aantal andere interessante deelnemers. De wedstrijd was voor de thuisblijvers goed te volgen via internet met tussenstanden die om de paar minuten ververst werden.

De Belgen Pat Leysen en Robin Leduc namen in het begin meteen de leiding met kort daarachter de Nederlandse debutant Arjan van Binsbergen. Ervaren mensen als Geert Stynen, Andy Roodenburg en Jannet Lange startten daarentegen behoudend, doorgaans de beste tactiek voor een goed eindresultaat. Pat Leysen is 3-voudig Belgisch Kampioen 24 uur en was blijkbaar iets heel moois van plan. Robin Leduc maakte zijn debuut als ultraloper, zijn langste afstand was één halve marathon. Zijn strijdplan was simpel, met de leider(s) meegaan en dan wel zien waar het schip strand. Nou dat schip strandde, maar verrassend genoeg pas na ruim 131 km! Toch wel een sensatie. Na 7 ronden kwam Leduc alleen aan kop te liggen. Na 15 ronden raakte hij die positie kwijt aan Arjan van Binsbergen. Arjan kwam na ca. 9.03 uur door op de 100 km en had er halverwege 126 km opzitten. Geert Stynen was toen al opgerukt naar de tweede plaats met 7 minuten achterstand. Tobias Lundgren lag derde met 118 km voor Karl Graf met 114 km, Rinus van der Wal en Jan Spitael met 112 km, Robin Leduc met 111 km en Andy Roodenburg met 109 km. Grote pechvogel was de Tsjech Miroslaw Kadlec die door de staking bij de Duitse spoorwegen de nacht van vrijdag op zaterdag niet had geslapen. De powernap van een uurtje voor de start van de wedstrijd hielp hem niet, want hij stapte na ruim 6 uur uit.

Na 12.45 nam Geert Stynen de leiding in de wedstrijd over van Arjan van Binsbergen en dieselde heel constant naar de overwinning. Zijn vierde overwinning met een afstand die bij Geert hoort, 242,951 km. Een revanche voor zijn prestatie bij het WK in Turijn waar hij ‘maar’ tot 215 km kwam. Tobias Lundgren nam met nog vijf- en half uur te gaan de tweede plek van Arjan over. Het doel van Tobias was een afstand van 216+ km, een afstand waarmee hij direct voor de Spartathlon geplaatst is in 2016. Hij slaagde ruim in die opzet want hij kwam op een afstand van 222,010 km uit. Arjan van Binsbergen kreeg het in het verloop van zijn 24 uur steeds moeilijker maar zette door. De laatste paar ronden wandelde hij waarmee hij zijn derde plek in het algemeen klassement veilig stelde. Bij zijn debuut op de 24 uur werd hij daarmee Nationaal Kampioen met een afstand van 208,443 km. Met een betere opbouw zit er zeker meer voor Arjan in. Zijn volgende wedstrijd is de UTMB want Arjan loopt bij voorkeur trails. Tweede in het Nationaal Kampioenschap werd Endy Kasanardjo die een uitstekend opgebouwde 24 uur liep. Halverwege kwam Endy door met 107 km om met 203,698 km te eindigen. Endy wist op het laatst de Belg Jan Spitael te passeren die een prima debuut maakte met 203,696 km. Karl Graf werd zesde en miste helaas voor hem net de 200 km grens met zijn 199,519 km. Toch een respectabele afstand voor een 64-jarige! Mo Idrissi werd achtste en bij het Nationaal Kampioenschap derde met zijn afstand van 190,489 km. Dat betekende een verbetering van het officieuze Nederlandse record 24 uur in de klasse M60.

Nog twee mannen die goed presteerden waren Ronald Willemsen en David van den Bossche. Ronald Willemsen werd vierde in het Nationaal kampioenschap met een afstand van 171,352 km. Hij liep een 24 uur met maar heel weinig verval ondanks schouderklachten waar hij veel last van had. De jonge Belg David van den Bossche kwam bij zijn debuut tot een afstand van 182,908 km, maar hij had dan ook het voordeel dat hij begeleid werd door niemand minder dan Paul Beckers. Een grootheid op ultraloopgebied met zijn PR van 270,087 km op de 24 uur waarmee hij in 2003 Wereldkampioen werd in Uden. In 2001 werd Paul in Apeldoorn Europees Kampioen 24 uur, in 1992 tweede in de Spartathlon en in 1996 derde in de Sakura Michi. Als je door zo iemand wordt begeleid moet je wel je beste beentje voorzetten! Paul deed samen met Gerrit van Rotterdam ook de begeleiding van Geert Stynen. Bij de Nederlandse mannen vielen kanshebbers als Andy Roodenburg en Wim Douw uit. Andy leek halverwege nog af te steven op een afstand van 200+ km maar moest afhaken met maagklachten. In het Belgisch Kampioenschap werd Didier Bauduin tweede met 180,713 km en Ludo Depoortere derde met 180,567 km. Jan Spitael en David van den Bossche zijn niet aangesloten bij de KBAB en deden derhalve niet mee aan het BK.

Bij de vrouwen bleef de sterke Oekraïense Olena Shevchenko helaas weg, maar schreven Yvonne Rosenkamp en Iris Heuckerot zich op de dag zelf in. Daarmee deden er met Jannet Lange, Lineke van der Sneppen en Annie van Rossum 5 vrouwen mee aan het Nationaal Kampioenschap plus de Ierse Bridget Brady in de open wedstrijd. Yvonne werd vorig jaar Nederlands kampioene op de 100 km en Iris werd tweede. Iris nam meteen de leiding voor Yvonne en Jannet. Iris stopte na ruim 83 km. Jannet was Yvonne toen al gepasseerd en liep aan de leiding. Halverwege kwam Jannet door met 107 km voor Yvonne met 103 km en Bridget met 90 km. Jannet liep in de tweede helft onbedreigd naar de overwinning met een afstand van 197,202 km. Dat is een nieuw officieus Nederlands record in de categorie V50. Jannet werd voor de vierde keer kampioene 24 uur: 2 keer won zij het Nederlands Kampioenschap en 2 keer het Nationaal Kampioenschap. Bridget Brady liep een negatieve split, iets wat je niet veel ziet bij een 24 uur. Bridget kwam uit op een afstand van 181,071 km. Yvonne Rosenkamp leek lang op weg naar een afstand van boven de 180 km maar kwam na 16 uur in de problemen. Zij liep wel door tot een afstand van 161,653 km waarmee ze de medaille standaard voor het Nationaal Kampioenschap van 160 km had gehaald. Lineke van der Sneppen werd derde in het Nationaal Kampioenschap. Tot ruim 10 uur draaide ze gestaag haar ronden. Toen kreeg ze het moeilijk. Na een rustperiode kwam ze terug op het parcours en liep puur op karakter naar een afstand van 122,640 km. Haar langste afstand ooit, ze liep vorig jaar de 100 km afstand van de Trail des Fantomes uit. Op de website van de organisatie zijn de uitslagen te vinden http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2015/may/9/steenbergen/index.html De uitslagen zijn te zien in de categorie overall, de stand overall na 12 uur, het Nationaal Kampioenschap, het Belgisch Kampioenschap, per categorie in de verschillende standen en per loper/loopster de rondetijden. Een heel pakket en daarmee een goede service naar de deelnemers die hun eigen race nog eens goed willen analyseren.

Naast de 24 uur was er een 6 uur waar goede resultaten werden behaald. Mieke Dupont won met een afstand van 76,501 km bij de vrouwen voor Wilma Dierx (69,779 km) en Antje Krause (68,350 km). De prestatie van Mieke betekende een verbetering van het officieuze Belgische record dat nog op naam stond van Angela Mertens die in 1985 (!) tot een afstand van 74,966 km kwam. Ook Katrien Rogiers (67,861 km) en Patricia de Proost (66,817 km) kwamen tot mooie afstanden. Het gaat weer goed bij de Belgische vrouwen in het ultralopen. In Turijn kwamen Patricia Verschuere en Veerle Beernaert al tot prima prestaties.

Jan Hendrik Hans won bij de mannen met zijn afstand van 85,168 km voor Johan Watthy (77,891 km) en Vincent Meers (75,291 km). Jan-Hendrik plaatste zich met zijn prestatie voor de Duitse nationale 100 km ploeg en loopt in Winschoten het WK 100 km. Beste Nederlander op de 6 uur was Jan Muller die heel ontspannen naar een afstand van 74,905 km liep. Mieke Dupont en Jan Hendrik Hans voeren met hun prestatie de wereldranglijst 6 uur van 2015 aan. De uitslagen van de 6 uur zijn te vinden op http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2015/may/9/steenbergen/6Overall.html

De organisatie in Steenbergen staat als een huis. Het was ook alweer de elfde keer dat deze wedstrijd werd georganiseerd. Vanaf 2005 met een 6 uur en vanaf 2008 met een 24 uur. Toen het zondag ochtend toch wel warm werd, werd er onmiddellijk een extra waterpost met sponzen ingericht. Een service die zeer op prijs werd gesteld door de deelnemers. De belangstelling voor de 6 en 24 uur was dit jaar groter dan vorig jaar. Een trend die zich hopelijk volgend jaar doorzet.

Henri Thunnissen