Prestaties van Belgische- en Nederlandse marathon- en ultralopers

Maar weer eens een overzichtje na o.a. de mooie prestatie van Johan Bogaert in Griekenland in de Ultra Race Dolichos van 255 km. Prestaties om even bij stil te staan.

Er wordt goed gepresteerd door de Belgische en Nederlandse marathon- en ultralopers. Veel van die resultaten halen Ultraned niet. Daarom hier een (niet compleet) overzichtje van de laatste weken.

Mieke Dupont liep niet alleen een sterke 6 uur in Steenbergen, maar werd afgelopen weekend ook tweede vrouw bij de marathon over de Chinese muur. Dat is een marathon met 5164 traptreden en 1200 hoogtemeters+. Mieke liep die marathon in 4.20.46. Vincent Meers werd in zijn 207e marathon/ultraloop derde bij de mannen in 3.49.33. Een goede tijd op zo’n zwaar parcours. Mieke won eerder al de 4-daagse etappeloop rond het Balatonmeer. Op 30 mei doen een aantal Nederlanders onder wie Léonie van den Haak en Jan Albert Lantink mee aan de Ultrabalaton, een wedstrijd van 220 km om het Balatonmeer.

Johan Bogaert werd gedeeld tweede in de Griekse Spartathlon variant de Dolichos. Hij deelde die tweede plaats met 2 Griekse lopers. De eerste editie van deze 255 km lange loop was organisatorisch geen succes, maar na die eerste editie hebben ze het beter op de rails. Het is een zware loop met een afwisseling van verhard en onverhard. Voor de uitslag met tussentijden zie: http://www.doliho.gr/live_results_2015.html

Afgelopen weekend won Tim Pleijte met grote overmacht de Trail de la Lesse. Een leuke trail van 50 km, voor een verslag van Thierry de Block zie https://www.ultraned.org/v_item/f6609.php Tim komt op 30 mei uit voor Nederland bij het WK Trail in Annecy. Tim liep tot voor kort voornamelijk kortere afstanden maar heeft de overstap naar de wat langere trails snel gemaakt met mooie resultaten als gevolg. De uitslag van de Trail de la Lesse is te vinden op: http://www.traildelalesse.be/les-courses/trail-50km/resultats/

Pascal van Norden loopt ook mee bij het WK Trail in Annecy. Pascal liep de marathon van Leiden waar hij vijfde werd in 2.41.30. Voor de uitslag van de marathon zie: http://www.prorun.nl/uitslagen/leidenmarathon/ Er was veel belangstelling voor de Leiden marathon, mede omdat hier het NK Halve Marathon werd gehouden.

Lydia Doornbos ging naar Engeland waar ze meedeed aan een 2-daagse loop van 60 mijl in totaal, the Pony Express. Dit is een loop door het Engelse Natuurpark New Forest, een gebied dat bekend staat om de loslopende pony’s, paarden. Lydia werd tweede bij de vrouwen, zie http://www.xnrg.co.uk/results/2015/pony-express-2015.aspx Een mooie prestatie van Lydia die dit jaar goed bezig is. Lydia traint onder begeleiding van Ed van Beek, een samenwerking die effect heeft. Lydia verbeterde al haar PR’s op de marathon, 50 km en 6 uur. Goed bezig!

In mijn overzichtje van 13 mei had ik wel de prestatie van Huub van Noorden vermeld, maar niet die van Steven Pauwels. Steven werd in de Transvulcania 29e. Een goede prestatie in een wedstrijd met bijna 1100 finishers en een sterk deelnemersveld.

Carlo Pappot deed mee aan The Thames Path 100 mijl waar hij keurig binnen de tijd finishte. Hij schreef daar een verslag over voor traillrunning Nederland: http://www.trail-running.eu/blog/carlo-pappot/carlo-pappot/2015/05/09/thames-path-100-mile Timo Angenent deed ook mee aan deze 100 mijl en eindigde in 22.52.33 als de nr. 69.

Barend van Drooge en Marek Vis finishten in de 120 km lange trail de Ultra Draille. Een echte bergtrail met 6000 hoogtemeters+. Barend schreef er een verslag over: http://www.trail-running.eu/blog/barend-van-drooge (Rechts staan de links naar de verschillende verslagen van Barend).

Nog een vergeten prestatie: Eind april werd de in Frankrijk wonende Belg Eric Plenneveaux tweede in de 100 km van Belves met een tijd van 7.35.33. Dat was geen toevalstreffer want eerder eindigde Eric hoog in grote wedstrijden als de Eco Trail de Paris 80 km, de Saint Lyon en de Grand Raid Golfe du Morbihan 177 km.

Ook eind april liep een grote groep Belgische en Nederlandse trailers de 85 en 115 km lange Madeira Ultra trail. Siebrig Scheeres leverde de beste prestatie door bij de 85 km vierde te worden bij de vrouwen. Siebrig woont op dit moment in het Zwitserse Saas Grund, een goede plek om te wonen voor een trailloopster. Siebrig liep al eerder een aantal goede resultaten in trails.

Sara Schmidt deed voor de tweede keer mee aan de 10-daagse van New-York. Ze kwam 4 km verder dan in 2013 met haar afstand van 675,924 km. De Australische Sarah Barnett kwam met 1031,589 km het verst bij de vrouwen en de Litouwer Aida Ardzjiauskus met 1073,432 km het verst bij de mannen. Zie voor de uitslag en info: http://us.srichinmoyraces.org/node/7061/previous-results/2015#result-8646

Arie Fröberg liep solo het traject van de Batavierenrace. De afstand van rond de 170 km legde hij in ruim 20 uur af. Voor mijzelf was mijn deelname in mijn studietijd aan een team mijn eerste kennismaking met het georganiseerde hardlopen. Na een slapeloze nacht kreeg ik een eenzame ochtend etappe door de Achterhoek van dik 8 km waar ik goed doorheen kwam. Arie liep 20 van die etappes achter elkaar, toch wel een enorme prestatie. Met zo’n prestatie is het voor Arie te hopen dat hij toch aan de Spartathlon mee kan doen dit jaar. Maar dat gaat nog spannend worden, want hij staat nr. 42 op de geupdate wachtlijst. Een kleine kans dus. Arie maakte voor zijn weblog een kort verslag van zijn BATA solorace http://spartarie.blogspot.nl/2015/05/bata-solo-race.html?spref=fb

En zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer bijzondere prestaties geleverd dan wel deelnames aan bijzondere lopen geweest. Die zijn op de sociale media terug te vinden, maar gezien het vluchtige karakter daarvan is het goed om op een website als Ultraned regelmatig aandacht te besteden aan de highlights. Heeft iemand een bijzondere prestatie te melden, dan houden wij ons als redactie natuurlijk altijd aanbevolen. Daarbij zijn wedstrijdverslagen ten alle tijden welkom. Het mooie voornemen om van elke wedstrijd een verslag op de website te hebben is in deze tijd niet meer haalbaar, maar van hoe meer verschillende wedstrijden verslagen hoe beter.

In de komende periode staan er in België en Nederland weer veel interessante wedstrijden op het programma. Vul België en Nederland eens linksboven in bij de bladzijde met de kalender op Ultraned en je krijgt een mooi overzicht per land.

Henri Thunnissen