Trail de la Lesse

Thierry de Block: “Met zeker 95 procent off road en nergens langs banen of dorpjes te passeren was dit echt een natuurtrail die ik zeker aanraad voor iedere trailloper.”

Trail de la Lesse te Daverdisse? Waar in godsnaam ligt Daverdisse? Na wat speuren op google earth ontdekt ergens tussen Namen en Bastogne in de provincie Luxembourg. Vanuit mijn woonplaats Brugge toch een 230km dus, het zou weer vroeg opstaan zijn daar vertrek voor de 50 km al om 9 uur geplant staat. Gelukkig moet ik de verplaatsing niet alleen aanvatten. Een van mijn loopbuddies Tony gaat ook mee maar bij aankomst aan zijn woning om 5u30 ziet hij er niet te frisjes uit. Wat bleek, was nog maar enkele uurtjes thuisgekomen van een tripje naar Parijs en Eurodisney ter gelegenheid van de eerste communie van zijn oudste spruit. Gelukkig voorspelde men mooi, droog weer en met weinig verkeer in de vroege morgen, aangekomen om 8u 15 te Daverdisse op het motorterrein ergens nowhere in de Ardennen. Net voordien waren wij een kerk en enkele huisjes voorbijgereden en blijkbaar was dit Daverdisse. Gelukkig was het droog weer want op de parkeerplaats (midden in de velden) zou het anders een serieus slippartij geweest zijn om op en af te rijden.

Na afhalen loopnummer kregen wij er een bonnetje bij om na de wedstrijd een friet te kunnen afhalen maar ondanks dat wij niet bij de laatsten zijn toegekomen waren de frieten al op en waren wij er aan voor de moeite. Later hoorden wij dat wij ter compensatie een pannenkoek met choco in de plaats konden krijgen maar toen waren wij ons reeds aan het omkleden aan de auto. Nu, wat betreft het onthaal: top hoor. Alles was voorzien, bar, gratis koffie, toiletten, muziekinstallatie, tijdens de loop goede bevoorradingen en dit allemaal voor de democratische prijs van 12 euro, hoe doen ze het?

Redelijk stipt rond 9u werd het startschot gegeven voor ongeveer een 130 lopers die zich aan de 50km waagden, later, vertrok er ook nog een loop van 35km en een van 15km dus voor elk wat wils. Tony had enkele jaren voordien reeds die loop gedaan maar wist te melden dat het parcours dit jaar zwaarder, gevarieerder en met meer hoogtemeters, steile beklimmingen en afdalingen zou zijn. Na vertrek verliepen de eerste 10km echter vlot met weinig niveauverschil en stond er op onze gps loophorloge een gemiddelde van 10km. Waar bleven die hellingen? Tja daar waren ze, en wat voor hellingen, kruipen op handen en voeten naar boven, over rotsen, langs smalle paadjes, meermaals langs touwen en daar bovenop: telkens wij dachten dat onze voeten waren opgedroogd, nogmaals door de rivier de Lesse, en dit 6 maal tijden gans het traject.

Eerst deden wij een grote lus van 36km waarna wij de aankomst passeerden en waar tegelijk de bevoorrading was waarna wij dan de 2 de lus van 14km begonnen. De sfeer zat er goed in bij aankomst na eerste lus daar de deelnemers van de andere afstanden al waren aangekomen en wij aangemoedigd werden. Maar bij vertrek voor de 2de lus niet leuk om de vierende en etende en drinkende lopers terug te moeten verlaten met de wetenschap dar wij er nog enkele uurtjes voor de boeg hadden. Met zeker 95 procent off road en nergens langs banen of dorpjes te passeren was dit echt een natuurtrail die ik zeker aanraad voor iedere trailloper. Ik kan niet begrijpen dat er maar zo weinig deelnemers waren voor de 50km en dit voor zo een prijsje.

Voordien had ik de Cretes de spa gelopen maar Daverdisse vind ik persoonlijk zwaarder en mooier en daar kon men over de koppen lopen, idem met la Bouillonnante waar ik ‘s nachts om 12 u achter mijn scherm van mijn pc zat om bij de 1200 deelnemers te zijn en die zeker niet mooier is en dat voor 65 euro. Nu ja, elk zijn meug zeker.

Samen met Tony de eerste 30km samen gelopen maar daarna stond er geen maat op de jeugd dus liet ik hem maar wijselijk van mij weglopen. Zelf mijn wedstrijd goed ingeschat en waar mogelijk gelopen zodat ik mijn voorziene prognose binnen de 8 uur ruim heb gehaald in 7u33min met volledige afstand op 50,7km geklokt en ondanks veel glijpartijen, zonder vallen wat niet altijd voorvalt bij mij. Tony was een kwartiertje voor mij geëindigd.

De benen voelden nog goed aan en daar vertrokken wij op de terugweg in de hoop dat alles vlotjes zou verlopen. Helaas, met op 2 plaatsen werken, het verkeer van het verlengd weekend op de terugweg minstens in totaal er nog een uurtje bijgedaan in files wat rijtijd op 3u30 bracht, shit happens. Maar kom, wij lopen wel meer dan 7 uur in de bossen dus wat is dan nog enkele uurtjes files. Dus, aan alle afwezigen, zeker volgend jaar eens doen, je zal zien, je komt voor verrassingen te staan, doen.

Groetjes,
Thierry de Block