Grand Trails du Lac

Hans Lems: “Goedkoop blijft toch vaak duurkoop; daar wil ik dit stukje over de GTLC van Butchenbach naar Surister mee beginnen.”

Goedkoop blijft toch vaak duurkoop; daar wil ik dit stukje over de GTLC van Butchenbach naar Surister mee beginnen. Vorige week bedacht ik opeens dat de start van de 105 km race 4uur in de ochtend zou zijn. Dat betekende lopen in het donker met een lamp. Snel mijn Black Diamond getest die al zeker 3 maanden werkeloos in mijn rugzak verbleef. Dat had hem zeker geen goed gedaan, want hij weigerde alle medewerking. Dan maar even snel op Marktplaats een andere aanschaffen. Niet te duur, natuurlijk. Voor 25 euro en uitgerust met aardig wat lumen had ik er snel een in huis. Helaas, het kon niet uitblijven, bij de start was ik geloof ik de enige met een pitje van 2 cm doorsnee en was dus gedoemd om het eerste uur met een vriendelijke Fransman mee te lopen die gelukkig een goede schijnwerper bij zich droeg.

Inderdaad, de GTLC start om 4 uur bij het meertje van Butchenbach. Maar voordat je daar bent moet je ongeveer om 2 uur je bed uit wil je op tijd (de bus vertrekt om 3.00) in de speciale bus zitten die alle atleten naar de start brengt. Die starttijd is niet het enige vervelende aan deze trail. Ben je niet een echte technische trailloper dan krijg je het bij deze trail behoorlijk voor je kiezen. Voor mijn gevoel en naar mijn beleving kilometerslange passages met huizenhoge stenen en boomwortels. Ik denk dat ik met een loopgemiddelde van 2 km per uur peurend met mijn loopstokken deze passages doorgeworsteld ben.

Dan moet ik het nog hebben over de gammele, soms levensgevaarlijke loopbruggetjes die je moest passeren. Omdat ik gedwongen was om iedere seconde naar de grond te loeren om valpartijen te voorkomen kon ik niet echt van de prachtige natuur genieten. Hoe doen ze het toch, de toppers met een gemiddelde van 10 per uur. Ik was al dolgelukkig dat ik na 15 en een half loop uren zonder een keer te vallen over de finish kwam. Niet echt een trail voor mij, maar door de lengte en de vele pittige beklimmingen/ afdalingen, de goede verzorging en het mooie finisher t-shirt wel een uitdagende aanrader.

See you bij de Zugspitzetrail.

Groet,
Hans Lems