Via Belgica Marathon

Jef van de Weerdt: “Een Marathon die je beslist eens gelopen moet hebben. Mij zien ze volgend jaar in ieder geval weer terug en ja er was veel kritiek op van alles en nog wat, maar om na een jaar al de WAPENS neer te leggen zou eeuwig zonde zijn.”

“Daar is het nu te laat voor” zei ik tegen een oudere loper tijdens mijn eerste marathon, om nu nog mijn leeftijd in te halen qua marathons (dat was namelijk zijn doel) “ben je gek” zei hij je bent net 50 jaar!

En kijk, we zijn 15 jaar verder en vandaag moest het gaan gebeuren, de 65e marathon in mijn 65e levensjaar met startnummer 65 en 65 inschrijfgeld én dat ook nog in “Mestreech” (mijn woonplaats) het plaatje was compleet! Op een kleinigheid na. Want het was lang onduidelijk of de Via Belgica marathon over de oude handelsroute van de Romeinen zou doorgaan. De organisator (Mike Boers) had veel te hoog gegrepen in zijn opzet volgens de vele pessimisten. Gelukkig werden de laatste dagen voor de Marathon de meeste plooien nog enigszins glad gestreken. De pessimisten kregen ongelijk. De Marathon zou toch doorgaan.

Amateuristisch was het afhalen van de startnummers op vrijdagmiddag. Zaterdagmorgen samen met Henk Sipers onze fietsen bij het station van Maastricht gezet, vanwaar enkele bussen ons naar de start zouden brengen. Na wat omzwervingen toch ruim op tijd in Rimburg beland, en ook daar heerste een GEZELLIGE chaos. Echter de vele Romeinen in hun prachtige kostuums zorgden voor een gemoedelijk sfeertje .

Hallo “Sjefke” wordt er nog gelopen vandaag? Oké oké. Het is 10 uur en met een heerlijke 17 graden zijn de 470 strijders vertrokken. Op de eerste beklimming na 500m had ik het al moeilijk, de laatste weken last van slechte benen en vandaag is het niet anders. Rustig blijven is het devies, in de eerste 10 km zitten sowieso de nodige klimmetjes én ook mooie vergezichten. Als Maastrichtenaar kom ik hier zelden of beter gezegd nooit. Moet helaas toegeven wat een prachtige omgeving!

De km bordjes zijn met de Franse, uh Romeinse slag opgehangen, dus de tussentijden hadden geen zin vandaag. Op dit afwisselende en fraaie parcours waar de zon inmiddels de temperatuur richting 24 graden deed stijgen, was de verrassing dan ook groot toen wij plots ter hoogte van Snow World door een tiental meters verse SNEEUW moesten banjeren! Enthousiast publiek langs de kant, verzorgingsposten veelal bemand door mooi uitgedoste Romeinen….. Genieten!

Via het centrum van Heerlen richting Voerendaal, daar naderen wij middels een lange afdaling het Geulstadje Valkenburg óók daar door het centrum. Verbaasde blikken van 2 toeristen als een Britse Atlete met wie ik samen loop een flinke teug neemt van hun glas bier.” I’am so thirsty.” Wij volgen nu de Geul langs de bosrand op een pad waar op ik al “duizend” maal richting huis ben gelopen tijdens een training, ik heb plots het goeie “tempo” te pakken, loopvriend (Lucien) voorziet mij nog van wat extra sportdrank en ik haal steeds meer lopers in, ook een korte maar pittige klim (15% ) is geen probleem. Weer wat lopers voorbij gestoken.

Nog ongeveer 10 km, daar waar ik het normaal moeilijk krijg kan ik nu het tempo vasthouden, moet ook wel want ik loop nu zo wat in mijn achtertuin en met enkele bekenden langs de kant doe ik net of ik heel soepel loop, ze moesten eens weten hoe mijn benen in brand staan. Een wel héél bekend iemand, met MIJN loopspullen aan komt mij tegemoet lopen. Ha ouwe, “vind je het goed als ik de laatste km’s met je oploop.” Is goed mijn zoon jij mag dat! (slik). En ook ex winnares van de Mergelland marathon Lucie van Gastel (met de Fiets) voorziet ons de laatste km’s van water en morele steun. Onder luide aanmoediging van mijn echtgenote “vlieg” ik de laatste fietsbrug over. En met de finish in zicht beginnen mijn benen dan toch te protesteren. Het streven om onder de 4uur en 30min te komen wordt nu erg krap als ik even een stukje moet wandelen (opkomende kramp)

Gelukkig kan ik de kramp even uitstellen, er zit zelfs nog een sprintje in, de strijd is gestreden. En de VELDSLAG is gewonnen! 260e. Tijd: 4 uur en 29 min en 26 sec ….over 44 km!! Ja ja 2 km extra, gratis en voor niks waar krijg je dat nog !

Wat cijfers :
1e Jeroen Veldhuis 2.38.46
2e Jos Timan 2.46.44
3e Jean-Pierre Dieteren 2.55.19
6e Jo Schoonbrood 3.09.01
58e Nick Custers 3.44.14
41e Didy Verheiden 3.38.55 1e dame
67e Ronald Van de Hoven 3.46.19
69e Anrea Froitzheim 3.47.52 2e dame
78e Femke Kriens 3.50.12 3e dame
161e Henk Sipers 4.08.09
245e Maarten Wilbers 4.26.17
298e Raymond Bergmans 4.42.00
393e Frans Hodinius 6.07.24 laatste
Uitvallers: 75

Samengevat :
Deze marathon heeft de potentie om uit te groeien tot een groot evenement. In een waarlijk schitterend decor met de Romeinen als thema over de oude handelsroute onderscheidt deze marathon zich van de meeste andere marathons. Een Marathon die je beslist eens gelopen moet hebben. Mij zien ze volgend jaar in ieder geval weer terug en ja er was veel kritiek op van alles en nog wat, maar om na een jaar al de WAPENS neer te leggen zou eeuwig zonde zijn.

P.s nog een oud Romeins gezegde: Een krijger stopt niet met vechten omdat hij oud wordt maar wordt oud als hij stopt met vechten. Oja bijna vergeten, de 3 km naar huis ook nog gerend. fiets gestolen, maar ach de Romeinen hadden vroeger ook geen fiets moesten ook lopend terug naar huis.

De aller vriendelijkste groet:
Jef van de Weerdt