Thomas Dunkerbeck tiende in Andorra in 170 km lange Ronda del Cims

Thomas Dunkerbeck werd knap tiende in Andorra, waar Gert Mertens voor de vierde keer op rij de Zes uur van de Haarlemmermeer won. (update)

Andorra is een van de kleinste landen van Europa, gelegen tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën. Maar het is ook het strijdtoneel van een trail van maar liefst 170 km rond het land, de Ronda del Cims. Een parcours met maar liefst 13.500 hoogtemeters en met 94% single tracks een mooie trail voor de loper die van een technische trail houdt. Er was een kleine Nederlandse delegatie naar Andorra gereisd, waaronder Thomas Dunkerbeck. Thomas liep een prima race waarin hij langzaam opklom in het klassement naar een tiende plaats in het eindklassement. Hij haalde de finish in een eindtijd van 37.30.02. De wedstrijd werd gewonnen door de Spanjaard Francesco Solé Duocastella in een tijd van 31.08.58. Bij de vrouwen won de Spaanse Nerea Martinez in een tijd van 38.06.49. Naast de 170 km waren er ook trails in afstanden van 42,5, 83 en 112 km. Stuk voor trails met de nodige hoogtemeters. Voor info en uitslagen zie http://www.andorraultratrail.org/index.php?lang=ca

Vandaag was de Zes uur van de Haarlemmermeer, die voor de vierde keer op rij gewonnen werd door Gert Mertens. Gert won in totaal 5 keer deze 6 uur. Zijn afstand was deze keer 81,043 km. Mede op basis van zijn uitstekende 6 uur loopt Gert mee in de Belgische ploeg bij het WK 100 km. Johan Watthy werd tweede met 75,441 km en Tobias Lundgren derde met 74,772 km. Heidi Janssens won de 6 uur bij de vrouwen met een afstand van 66,302 km. Ook Heidi loopt op het WK in de Belgische ploeg. Voor de uitslagen zie: http://6uren.avhaarlemmermeer.nl/

Op zondag wordt de Veluwezoom trail gelopen met weer een sterk startveld. Favoriet lijkt Pascal van Norden te zijn. We gaan het zien.

In deze periode worden veel wedstrijden gelopen en vaak ook goede uitslagen door Belgische en Nederlandse lopers/loopsters. Lang niet al die prestaties halen Ultraned. Tips over bijzondere prestaties zijn altijd welkom, net als verslagen van wedstrijden.

Update 1:

De Eifel Ultramarathon op 14 juni kende een geheel Belgisch podium. Met op de eerste plaats Luc Dirckx, voor Gert Mertens en Willy Roehl. De Eifel marathon is met zijn ruim 51 km lange parcours over verharde, halfverharde en onverharde paden meer een landschapsloop, maar dan wel weer met 983 hoogtemters+.

Bij de Zugspitz supertrail op 20 juni werd Tobias Mander zevende in een tijd van 6.07.04. De supertrail is 60 km lang en telt 2900 klim- en 3400 daalmeters. Aan de wedstrijden van de Zugspitz deden de nodige Belgen en Nederlanders mee waaronder Marjolein Bil die bij de langste afstand van 100 km zevende werd bij de vrouwen. Voor haar verslag zie (NB. de https link werkt niet op Ultraned, dus je zal de link moeten kopiëren): https://tfrnl.wordpress.com/2015/06/28/raceverslag-zugspitz-ultratrail-100km-een-mooi-avontuur-voor-marjolein-en-een-ideale-race-als-voorbereiding-op-de-rest-van-het-seizoen/

In de sterk bezette Marathon Mont Blanc op 27 juni werd de Belg Etienne van Gasse negende. De Marathon en Ultratrail van 80 km kenden dit jaar een zwaarder parcours. Een top-tien notering in een sterk bezette marathon als die van Mont Blanc is bijzonder. Zie voor een artikeltje in het Frans over Etienne http://jogging.lavenir.net/incroyable-etienne-van-gasse-dans-le-top-10-du-marathon-du-mont-blanc/

De uitslag van de Veluwezoomtrail is inmiddels beschikbaar, mannen 55 km: http://public.mysports.tv/Reports/VZ15/VZ1555K_M.html en vrouwen: http://public.mysports.tv/Reports/VZ15/VZ1555K_V.html. Pascal van Norden won de 55 km in een tijd van 4.16.56, voor Sebastiaan Francke en Mark Huisman. Dominique Francke werd vierde. Dominique Pankow won de 2-daagse van 90 km. De 25 jaar jonge Pankow won eerder dit jaar de 80 km bij Limburgs Zwaarste. Bij de vrouwen was er een 2-daagse van 58 km die gewonnen werd door Charissa Koetsier. De 55 km afstand werd bij de vrouwen gewonnen door Petra Bilthof in 5.02.13 voor Liesbeth Oud en Aukje van Egteren. Petra Bilthof won eerder deze maand de 53 km lange Vaalserberg Trailrace.

Vandaag is de Tour de France van start gegaan en dan de hardloop uitvoering. Er is nog geen uitslag van die eerste dag te vinden op de afgeschermde website. Veel Franse etappe lopen mogen hun uitslag niet op de website zetten, vanwege de Franse regelgeving. Dat zal er mee te maken hebben dat er anders meer vergunningen moeten worden aangevraagd. Je kan je voorstellen dat als je een tocht van 2800 km organiseert het niet haalbaar is om in een paar honderd gemeenten vergunning aan te vragen en te voldoen aan de wirwar van eisen die aan zo’n vergunning kleven. Meer info over de loop is te vinden op de website: http://www.skyrun.org/bienvenue.ws Daar staat info over de etappes op en de lijst met deelnemers.

Update 2:

De 6 uur van de Haarlemmermeer was een succes met 53 solo deelnemers en 20 estafette ploegen. Onder de solo deelnemers 11 vrouwen. Een mooi aantal deelnemers voor de jubileum editie.

Van Heidi Janssens kregen we een tip over Vincent Meers die de Allermöhe-Triple-Marathon in Hamburg liep en won. De eerste marathon startte om 5 uur en werd door Vincent gedoseerd in 3.49.30 gelopen. De tweede marathon die om 11 uur startte was met 3.45.00 Vincent’s snelste. In zijn derde marathon die om 5 uur ‘s middags startte bleef Vincent nog keurig binnen de 4 uur met 3.59.40. Zijn totaaltijd was 11.34.10. Vincent heeft op de marathon een PR staan van 2.47.53. In mei werd Vincent derde bij de marathon over de Chinese muur, the Great Wall Marathon. In die marathon werd Mieke Dupont tweede bij de vrouwen. Deze marathon kent 5164 traptreden en 1200 hoogtemeters.

Henri Thunnissen