RUN 2015 12 september

De eerste editie van de RUN was in 1976. Dit jaar wordt het 40-jarig jubileum gevierd met de organisatie van het Wereldkampioenschap 100 km.

Op 12 september wordt het 40-jarig jubileum van de RUN gevierd met de organisatie van het WK/EK 100 km. Dit is niet het eerste grote kampioenschap in Winschoten. Het laatste WK was in 2011 toen Giorgio Calcaterra in een verrassend warm Winschoten een ongelofelijk sterke 100 km liep in 6.27.32. Bij de vrouwen was het Maria Bychkova (Zhalybina) die won in 7.27.19. Bij een WK 100 km staat 80-90% van de wereldtop aan de start en ligt het niveau enorm hoog. Het mooie van een WK 100 km is dat er naast het WK/EK ook een open wedstrijd is, dus iedereen ongeacht het niveau kan meedoen. Sterker nog iedereen van 35 jaar en ouder kan aan het WK masters van de WMA meedoen. Daarnaast worden het Belgisch- en Nederlands Kampioenschap tijdens de RUN gehouden. Naast de 100 km is er een 50 km en de voor de RUN zo belangrijke 10 x 10 km estafette. Traditioneel start een uur voor de grote RUN de Lutje RUN, de jeugdlopen voor kinderen van 4-15 jaar. Om het programma af te maken zijn er nog wandelingen over afstanden van 10, 17 en 28 km. De deelnemers aan die wandelingen worden met de bus naar hun startplaats gebracht van waaruit ze naar Winschoten terugwandelen. De wandeling komt dus niet over het RUN parcours.

Het RUN parcours is vanwege het WK aangepast. De meeste smalle passages, fietspaden en heen en weerstukken, zijn uit de route gehaald. Gezien het aantal deelnemers dat verwacht wordt is de volle breedte van de weg een vereiste om de wedstrijd goed te laten verlopen. Dat betekent dat er straten uit zijn, maar dat er ook nieuwe straten voor terug zijn gekomen. Het parcours loopt weer langs de rand van het centrum, iets wat voor de nodige sfeer zal zorgen.

De inschrijving voor de diverse onderdelen loopt goed. Zeker de inschrijving van de 100 km waar al 90 inschrijvingen voor de open wedstrijd binnen zijn. Dat gaat richting de 125-150 aanmeldingen voor de open wedstrijd. Met de lopers/loopsters die voor hun land gaan uitkomen op het WK zullen er in totaal rond de 400 deelnemers zijn aan de 100 km. Wie er precies allemaal aan het WK meedoen wordt pas later bekend. Wat al bekend is, is dat Max King naar Winschoten komt om zijn wereldtitel te verdedigen. De Belgen komen met zowel een mannen- als een vrouwenploeg. Gino Casier, Wouter Decock, Gert Mertens, Nico Serroen, Mieke Dupont, Heidi Janssens, Katrien Rogiers en Valerie Turlot komen voor België uit. Mogelijk wordt de ploeg nog aangevuld met Pieter Vermeesch en Johan Watthy. In Nederland wordt de laatste hand gelegd aan de selectie die binnenkort bekend zal worden gemaakt op de website van Ultraplatform http://www.ultraplatform.nl/

In de open wedstrijd vallen de namen van Nid Rumphakwaen, Leo Smets en Veerle Beernaert op die voor het Belgisch kampioenschap 100 km komen. Dat kampioenschap is dit jaar eenmalig in Winschoten omdat er geen vervanger kon worden gevonden in België voor de wedstrijden in Maasmechelen. Bij de Nederlanders vallen de namen van Christiaan van Meurs, Marc Gunter en Victor Phaff op. Christiaan van Meurs (marathon 2.46) werd derde op de 120 van Texel. Marc Gunter (marathon 2.44) liep de Two Oceans en Comrades Marathon in Zuid-Afrika en Victor Phaff gaat zijn debuut maken op de 100 km met een marathon van 2.41 als basis. Dat is een mooie basis voor een tijd van rond de 8 uur. Yvonne Rosenkamp die vorig jaar Nederlands Kampioene 100 km werd heeft zich ook aangemeld. Wat opvalt in de deelnemerslijst is de grote belangstelling vanuit het buitenland. Er hebben zich al lopers/loopsters uit 15 landen aangemeld. Daaronder de nodige interessante lopers/loopsters.

Voor de 50 km hebben zich ook al de nodige sterke deelnemers aangemeld, waaronder Harm Sengers en Ralf Preibisch. Harm won de afgelopen 2 edities van de 50 km bij de RUN en werd vorig jaar derde bij de IAU 50 km World Trophy. Dat was de voorloper van WK 50 km dat dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt ook in Doha. In Winschoten kunnen lopers/loopsters zich voor dit WK 50 km kwalificeren. Een interessante optie voor sterke marathon lopers/loopsters.

De inschrijving loopt tot en met 31 augustus 24.00 uur. Inschrijvingen voor het Nederlands Kampioenschap moeten voor 24 augustus 24.00 uur binnen zijn. Voor de cuplopers interessant: De RUN doet mee aan de Marathon- en Ultracup. Voor alle info en inschrijving zie de website http://www.runwinschoten.nl/ met de daaraan gekoppelde Facebook en Twitter pagina’s voor het meest actuele nieuws.

Henri Thunnissen