Raid Tanzania 2015

Verslag van Henk Sipers van de eerste editie van de Raid Tanzanie, een 5-daagse etappe-loop

Vorig jaar, na mijn hardloopavontuur in Vietnam, wist ik al waar mijn volgende avontuur naar toe zou leiden in 2015: namelijk Tanzania. Eerst moest ik wel nog even van mijn hartritmeproblemen afgeholpen worden en dat liep gelukkig allemaal prima en ik kon weer normaal trainen en mijn marathons en ultra ‘s gaan lopen. In juni was het dan zo ver en na een lange reis via Istanboel arriveerde ik in Tanzania. De wedstrijd was georganiseerd door Fransen en laat ik nou net geen Frans spreken!! Een loopkennis van mij uit Zweden was ook gekomen en die vertaalde de belangrijke dingen voor me naar het Engels toe.

Het verliep allemaal goed. De afstanden varieerden van 20 t/m 25 km en dat was naderhand gezien wel meer dan genoeg want de omstandigheden waren zwaar. Zowel de temperatuur als de ondergrond. Alles was onverhard en heel veel over rotsen, stenen en zand en zelfs door het water. De natuur was geweldig en soms liepen we tussen de wilde dieren zoals giraffen, zebra’s en gnoe ‘s maar het was ook een bijzondere ervaring om door de Afrikaanse dorpjes te hardlopen. De mensen kwamen allemaal naar buiten om te kijken wat er gaande was.

De eerste etappe voelde ik me heel sterk en ging met de besten mee en dat was naderhand gezien niet zo slim. Ik finishte als 11-de van de 36 en had hier veel voor moeten geven. Naderhand bleek dat de winnaar van alle etappes wereldkampioen te zijn geworden in de 40 + klasse tijdens het WK 100 km. Zijn naam: Dominique Bordet!!!!!! De nummer 2 kende ik van mijn avontuur in 2010 in Costa Rica. Deze was toen de winnaar aldaar. *) Dag 2 en 3 waren hierdoor wat zwaarder en ik zakte in het algeheel klassement. Deze terugslag was misschien ook wel veroorzaakt door het feit dat ik vlak voor vertrek nog de Maastricht marathon had gelopen en de Child Learn marathon enkele dagen voor vertrek!!

Na etappe 3 ging het beter en uiteindelijk finishte ik als 18-de in het algeheel klassement. De uitslag is te vinden op http://www.raid-indochine.fr/fr/raid-tanzanie/live-tanzanie-2015 Zie ook de mooie foto’s op deze site.
De finish op de laatste dag was in een Masai-dorp en zeer bijzonder hetgeen nog eens werd versterkt door de overnachting aldaar. Het was een hele belevenis en om de boel goed af te sluiten deed ik nog enkele dagen een safari in 2 natuurparken en een mountainbike/wandel safari. Ik heb weer enkele leuke hardloopvrienden erbij die ik vaker ga zien. Nu is het nagenieten door middel van de gemaakte foto ‘s en film en er is al weer een plan voor mijn volgende avontuur in 2016 namelijk Georgië. Ook weer een meerdaagse wedstrijd met als afsluiter een marathon.

groet en tot ziens

Henk Sipers
(sifra <> home.nl)
http://members.home.nl/ultrasport

*) Nog vergeten, de nummer 2 , winnaar van Costa Rica 2010, Vincent Rivoire was in 2012 Frans kampioen veteranen 2 op de 100 km en in 2013 Frans kampioen veteranen 2 op de 24 uur.