Prestaties Juli

Prisca Vis finishte in de Badwater Ultramarathon, Huub van Noorden en Ragna Debats liepen een prima EK Skyrunning, Wouter Decock won in Griekenland om waar wat prestaties te noemen.

Er zijn in Juli weer een aantal goede prestatie geleverd door Belgische en Nederlandse lopers/loopsters. Wat te denken van Prisca Vis die de Badwater Ultramarathon uitliep. Een tocht van 135 mijl door de verzengende hitte van de woestijn, van het laagste punt van de VS naar het hooggebergte met een finish op 2700 meter. Het is geen trail, maar een loop over de weg. De Badwater is een van de klassieke ultralopen waar vreemd genoeg nog nooit een Nederlander aan mee had gedaan. Prisca liep in haar voorbereiding o.a. de zware Engelse trail Hardmoors 110 mijl. Want je kan natuurlijk niet zomaar meedoen, je moet je kwalificeren. Meedoen aan de Badwater Ultramarathon is alleen voor de betere ultralopers en loopsters. Elke deelnemer heeft zijn eigen begeleidingsteam mee. Prisca liep een goed opgebouwde race en kwam na 39.10.34 binnen als nummer 47 en tiende vrouw. De uitslag is te vinden op http://dbase.adventurecorps.com/results.php?bw_eid=74&bwr=Go Een foto van Prisca op 122 mijl voor de laatste beklimming is te zien via deze link https://instagram.com/p/5w1AEwKdth/

Op 12 juli werd het Europees Skyrunning kampioenschap georganiseerd met als lange afstand de Ice Trail Tarentaise van 65 km met 5000 hoogtemeters+. Dit is echt een loop in het hooggebergte met een start op 1850 meter en een hoogste punt van 3653 meter. Skyrunning zoals het hoort! Er was via de NKBV een Nederlandse ploeg afgevaardigd. Huub van Noorden haalde een knappe 14e plek bij de mannen en Ragna Debats een 8e plek. Huub heeft al veel goede uitslagen in langere trails gelopen. Bij het WK van de IAU werd hij in een sterk veld 22e. Voor Ragna was het haar langste afstand. In de kortere trails had zij haar grote kwaliteiten al laten zien. De uitslag:
Mannen:
1. Luis Alberto Hernando Alzaga 7.43.00
14. Huub van Noorden 8.56.27
39. Marc Weening 10.32.18
42. Tim Pleijte 10.36.24
Vrouwen:
1. Emilie Forsberg 9.17.21
8. Ragna Debats 11.10.12
16. Marjolein Bil 12.56.10

Op 18 juli won Wouter Decock de Kronion Perasma 70 km Ultra in Griekenland in een tijd van 4.59.35. Wouter had een dik half uur voorsprong op de nummer 2.

Van 6-10 juli werd de Spaanse etappeloop gelopen, Al Andalus Ultimate Trail 230 km 5 etappes. Een loop die populair is bij Nederlandse lopers. Het is bijna altijd erg warm, maar de route zijn mooi. Dit jaar werd de Belg Jochen Tourlouse 5e, Bart Eigenhuis 7e en Marc Castricum 8e. Naast deze lopers finishten er nog de nodige Nederlandse deelnemers.

Maar niet zoveel als bij de Zwitserse Eiger Trail. Op de korte afstand van 51 km finishten maar liefst 116 Nederlanders. Er was een grote afvaardiging van MudSweatTrails present. Jeroen Vink was de beste Nederlander met een 30e plek.

In de Tour de France lopen Wilma Dierx, Jenni de Groot, Jannet Lange en Eddy Plume gestaag door op weg naar de finish in Parijs. Maar daarover komt nog een apart bericht.

Steven Pauwels werd op 4 juli derde in de 45 km lange Kilians Classik Passion. Hij had een kleine 2 minuten achterstand op winnaar Jan Langsley. Het is een korte trail met bijna 1700 hoogtemeters door het hooggebergte. Het laagste punt is 1750 meter en het hoogste punt bijna 2600.

In het zelfde weekend werd Johan Bogaert derde in het Kölnpfad, een trail van 171 km rondom Keulen. Roger Kempinski nam sportief wraak met een vijfde plek. Roger moest bij de Ultrabalaton nog uitstappen. Bij het Rondje Amsterdam verraste Rinus van der Wal met de overwinning, waar bij de vrouwen Linda Voets won. Ondanks de weersverwachting met extreem hoge temperaturen ging deze wedstrijd net als het trailweekend in het Belgische Semois wel door. In die Trail des Semois van 55 km won de Belg Florentin Gooris bij de mannen en Mildred Haans bij de vrouwen. Een weekend later was het in Aalter ook weer warm. Het was hier Peter de Petter die met een afstand van 73,102 km won, waar bij de vrouwen Patricia Verschuere het verst kwam met 67,632 km.

Henri Thunnissen