De Tour de France is over de helft

De ervaren Takasumi Senoo en Stehphane Pelissier zijn David Lebroch voorbij in het klassement. De Nederlandse vrouwen gaan goed. Wilma Dierx op radio 3FM. Update: Hiroko Okiyama gestopt.

De Tour de France is inmiddels al 23 dagen onderweg en daarmee over de helft. De Japanner Takasumi Senoo heeft zoals te verwachten was de leiding overgenomen en heeft een kleine voorsprong op de Fransman Stephane Pelissier. Senoo werd tweede in de TransEuropeFootrace van 2009 waar Pelissier toen zesde werd. Pelissier won in 2014 de Transgaule. David Lebroch de leider van het eerste uur ligt op de derde plaats van het klassement voor de Australiër Martin Fryer. Daarachter ligt de Zwitser Christian Fatton op de vijfde plaats. Senoo en Pelissier hebben de meeste ervaring als etappeloper, maar een garantie is dat niet. Het tij kan snel keren bij een etappeloop.

Iedereen kent zijn/haar moeilijke dagen. Bij de vrouwen was het Wilma Dierx die lang last had van een kuitblessure en haar eerste positie kwijtraakte aan de Japanse Hiroko Okiyama. Wilma heeft inmiddels geen last meer van haar kuit, waar de Japanse nu in de problemen is. In de etappe van vandaag maandag 20 juli verloor ze zoveel tijd dat Jannet Lange en Jenni de Groot haar in het algemeen klassement passeerden. De Nederlandse vrouwen staan dus nu 1, 2 en 3. Niet dat ze daar erg mee bezig zijn, want anders dan bij de mannen waar wel competitie is, proberen de vrouwen elkaar daar waar mogelijk juist te ondersteunen. Jannet, Jenni en Wilma kwamen in etappe 14 over de top van de Mont Ventoux. Daar zijn mooie foto’s van, o.a. op het blogje van Wilma: http://loopje.home.xs4all.nl/hg/blogjes/FootDeFrance.html Het is echt de moeite waard om dit blog dagelijks te bekijken, er staat veel info op met elke dag o.a. een kort bericht van Wilma. Ook Jannet schrijft regelmatig op haar blog: http://jannetlooptlang.blogspot.nl/ Een paar dagen geleden stond er op Hardloopnieuws een uitstekend stuk van Dik Jagersma over de Tour de France: http://www.hardloopnieuws.nl/action/news/item/29776/tour-de-france-footrace-hitte-doet-ook-illusies-verdampen.html

De 23e etappe was er een van 86 km. De 24e etappe is 85 km en wordt gevolgd door etappes van 75 en 79 km. Daarna krijgen de deelnemers het weer wat makkelijker met kortere etappes en daarmee meer hersteltijd. Er staan in totaal nog 20 etappes op het programma. De weersomstandigheden zijn wat beter dan in het begin, maar het blijft warm. Dave Boone heeft na zijn uitstappen weer de nodige etappes uitgelopen. Peter Suijkerbuijk is weer terug in Nederland. De Belg Eddy Plume loopt een goede regelmatige wedstrijd. Knap gezien zijn loop cv zonder etappe lopen.

Wilma Dierx heeft Radio 3fm nog gehaald met een interview met Giel Beelen: http://loopje.home.xs4all.nl/hg/loopjes/footdefrance/2015/Giel_Beelen_interview_.mp3 Aanbevolen!

Algemeen Klassement na 23 etappes en 1450 km:

1. Takasumi Senoo (JPN) 139:10:00
2. Stephan Pelissier (FRA) 140:24:00
3. David Lebroch (FRA) 147:52:00
4. Martin Fryer (AUS) 148:14:00
5. Christian Fatton(SUI) 157:08:00
6. Charles Payen (FRA) 169:13:00
7. Wilma Dierx (NED) 187:59:00 1e vrouw
8. Juei Lung Chen (KOR) 190:44:00
9. Lionel Rivoire (FRA) 196:12:00
10. Jannet Lange(NED) 197:13:00 2e vrouw
11. Jenni de Groot (NED) 198:01:00 3e vrouw
12. Hiroko Okiyama (JPN) 200:20:00 4e vrouw
13. Eddy Plume (BEL) 202:03:00
14. Chantal Andrade (FRA) 205:37:00 5e vrouw

Update:
Volgens de Facebook van Dave Boone is Hiroko Okiyama uitgestapt. “Onderweg naar Toulouse. Hollen en wandelen, maar het kraakt en piept aan alle kanten. De korte nachten tasten het humeur van de lopers en de begeleiding aan. Daarbij was (gisteren) ook nog de grote vraag: waar blijft Hiroko? Ze verscheen uiteindelijk pas om half tien, ondersteund aan beide armen door twee begeleiders, en met de laatste kilometers haar ogen dicht. Het was een bruut tafereel. Aan de finish haar verontschuldigingen en de tranen, en wij omstanders hielden het ook niet droog…Het zijn momenten die je nooit vergeet…Ze is vandaag helaas niet kunnen starten. Verder blijft moeder natuur ons trakteren op temperaturen van 37 graden in een dor en uitgedroogd land.”

Wilma over de etappe van dinsdag: “Dag 24. De tweede 86 er op rij. Waar we gister volop in de schaduw liepen, werden we vandaag getrakteerd op een stuk van 40km langs een kanaal waarvan zeker 2/3 volop in de zon lag. En dat met een temperatuurtje van 38 graden. Dat leverde het volgende vers op, op de melodie van ‘ we gingen van kroegie naar kroegie’: ik dribbel van schaduw naar schaduw, en zo kom ik langzaam an aan, en dat dan in 38 graden, dat heb ik op de thermometer zien staan.”

Henri Thunnissen