Ultralopen en marathons in de Benelux in november

De komende 5 weken staan er weer veel leuke wedstrijden op het programma. Met een nieuwkomer als de 3 Bruggen Ultra maar ook met oudgedienden als de 50/100 km van Deventer en Olne-Spa-Olne.

De tijden dat er in de wintermaanden bijna geen wedstrijden werden georganiseerd liggen ver achter ons. Nou ja, vroeger had je natuurlijk wel het cross-circuit waar lopers/loopsters hun conditie op peil konden houden in wedstrijdjes van 5-10 km. De afgelopen jaren komt er in de winterperiode een steeds groter aanbod in wedstrijden. Er worden nu zelfs al marathons georganiseerd op eerste en tweede Kerstdag! In de Benelux zijn er de komende 5 weken een aantal ultralopen die het overwegen meer dan waard zijn. De bijzonderheden en links naar de websites van de organisatie vind je in de wedstrijdkalender van Ultraned.

Op zaterdag 31 oktober organiseert Winfried Bats een van zijn trails, dit keer in het mooie maar ongetwijfeld weer natte Drentsche A gebied. Een prachtig gebied waar je goed kan trailen. Helaas is er bij deze loop geen dag inschrijving. Op 19 december is er een trailmarathon bij de Besthmerberg en in 2016 staan er nog meer marathons op het programma.

Op zaterdag 7 november wordt er rond het Belgische Westmalle een memorial van 46 km gelopen ter ere van ‘Mister Spartathlon’ Leo van Tichelen. Meedoen kan, wel graag van tevoren opgeven.

Een dag later op zondag 8 november organiseert Marathon Plus haar jaarlijkse 50 en 100 km op de baan in Deventer. Het lopen op de baan is niet aan iedereen gegeven, maar dat je goede tijden kan lopen op de baan liet Pieter Vermeesch zien in 2013 toen hij een fameuze 6.58.07 liep. Ook diverse andere lopers/loopsters hebben hun PR in Deventer op de baan gelopen. Het is een met liefde voor het ultralopen georganiseerde kleinschalige wedstrijd.

Op woensdag 11 november wordt in het Belgische Aiseu de Trail des 2 Provinces georganiseerd. Dit is een niet te lastige trail van 50 km met 950 hoogtemeters+.

Op zondag 22 november wordt rond het Luxemburgse Heiderscheid de klassieke Trail de Uewesauer gelopen. Een niet te onderschatten trail van 53 km met 2000 hoogtemeters+ met meestal een groot en sterk deelnemersveld.

Het weekend daarop is het drukker op de Benelux kalender met de nieuwe 3 Bruggen Ultra Marathon op zaterdag 28 november. Deze loop van 65 km rond het Ketelmeer wordt georganiseerd door ultralopers Erik Kuijer en Bastiaan Winkelaar. Het is een leuk concept wat hopelijk aanslaat zodat de wedstrijd in 2016 ook weer op het programma staat. De loop is te vergelijken met de legendarische Schipholloop, een landschapsloop rond de voormalige Haarlemmermeer.

In België wordt op 28 november de Lommel Outdoor Experience gehouden met trails in verschillende afstanden. Trail loopster Mildred Haans is een van de drijvende krachten achter deze wedstrijd dus je kan rekenen op een uitdagend parcours. Lommel ligt in België dicht bij de Nederlandse grens. De langste afstand is een trail van 55 km.

Ze krijgen in Lommel wel concurrente van de trail klassieker Olne Spa Olne die zondag 29 november wordt gelopen. Deze trail is een klassieker omdat in 2015 de 20e editie wordt gelopen. Voor weinig geld krijg je een uitdagend parcours van 69 km met 1900 hoogtemeters voorgeschoteld. En niet alleen dat, want na de trail krijg je ook nog een warme hap. Deze trail wordt georganiseerd door de club Courier pour le Plaisir, een liefhebbers groep trailers. Een verademing in deze tijden dat de trail steeds verder vercommercialiseert.

Naast deze ultralopen staan er ook een leuke marathons op het programma:
8 november Berenloop (Terschelling) NB. Inschrijving gesloten
13 november Friday the 13th marathon (DFW, Leek)
15 november Balloërveld trail marathon (DFW, Balloo)
15 november Kasterlee marathon (Kasterlee)
15 november Trailmarathon Maasmechelen (Maasmechelen)
21 november Vollemaansloop (Eelde)
28 november Bruce Channel marathon (DFW, Eelde-Paterswolde)
29 november Curaçao marathon (Curaçao)
29 november ’t is voor niks marathon (Geldrop) NB. Inschrijving gesloten, maar vanaf 1 november weer open

Voor de meeste van bovenstaande marathons moet je je voor inschrijven.

In december is er veel aanbod in marathons, maar staan er ook de nodige ultralopen op het programma in de Benelux. Je kan op de webpagina ‘Kalender’ linksboven op ‘Benelux’ klikken. Je krijgt dan een overzicht van alle ultralopen. Wil je ook de marathons zoeken, dan kan je linksboven per land zoeken. Succes en loop ze!

Henri Thunnissen