WK 50 km van start

De start is om 4 uur Nederlandse tijd. Update 1: eerste doorkomst.

Het WK 50 km in Doha begint. De start is om 6 uur in Doha, dat is bij ons om 4 uur. Een definitieve startlijst heb ik nog niet kunnen ontdekken. Op de website van de IAU staat een lijst, maar die is niet actueel. Er zijn een aantal afmeldingen. Zo komt Brazilië maar met 1 loper, Gabriel Picarelli die in Winschoten bij de RUN derde werd op de 50 km in 3.13.04. Op de foto’s van de Pasta party was te zien dat er een aantal atleten van Sierre Leone waren, maar niet de grote afvaardiging die was opgegeven. De verwachting was overigens niet dat deze lopers mee gingen doen om de podium plekken. Naast het WK is er een open wedstrijd waar verschillende atleten uit landen als Marokko, Kenia en Somalië aan meedoen.

Ton Verbaandert start met nummer 29, Harm Sengers met nummer 28. Bij een WK gaan de startnummers op landen in alfabetische volgorde. De wedstrijd zal te volgen zijn op de website: http://www.lifeinaspire.qa/ArticleDetail.aspx?lang=en&id=130#.VmGmjXYve71 Er staan camera’s op de start/finish, 2 km en 4 km. Het parcours is te zien via http://www.lifeinaspire.qa/Files/DownloadDocs/20151102090355650map2015F.PDF Een parcours met de nodige u-bochten die wel ruim bemeten zijn.
Er wordt ook een live uitslag bijgehouden, de link is te vinden via de website van de IAU http://www.iau-ultramarathon.org/

Update 1:

Er zijn 43 mannen en 27 vrouwen van start gegaan. Er is 1 ronde afgelegd en er is nog een grote groep van 20 mannen bij elkaar waaronder Harm Sengers. Met een niet al te oplopend schema koerst de groep af op een schema van onder de 3 uur. De enige favoriet die ontbreekt is Niels Bubel die in een groepje met o.a. Ton Verbaandert en Brendan Davis zit op een minuutje achterstand. Deze groep loopt op een schema van sub 3.10. Bij de vrouwen heeft Camille Herron net als in Winschoten bij het WK 100 km meteen de leiding genomen. Achter haar loopt haar landgenote Caitlin Smith en de Kroatische Nikolina Sustic met kort daarachter de andere favoriete vrouwen. Het is nog lang. De Marokkaan Ahmed Sebbar heeft overigens de leiding overall. Sebbar heeft een PR op de marathon van 2.30 en heeft na 10 km een voorsprong van 1 minuut op de andere lopers. Een enthousiast begin. Omdat Marokko geen lid is van de IAU kon Sebbar niet meedoen aan dit WK. Hopelijk wordt Marokko snel lid van de IAU want Marokko heeft meer goede 50 km lopers en ook de andere afstanden worden vaker gelopen.

Henri Thunnissen