Huub van Noorden 3e winst in Cretes de Spa, Jeroen vink 2e winst in Salland trail

De eerste info over de Cretes de Spa in België en de Salland Trail in Nederland. Update: links naar uitslagen van de Trail Cretes de Spa en de Salland Trail.

Huub van Noorden won voor de derde keer de Belgische Trail Cretes deSpa. Het was een mooie zonnige dag, maar in de bergen lag nog sneeuw waardoor het toch al pittige parcours er extra zwaar bij lag. Huub had besloten om met stokken te lopen, waar hij bij een minder technische trail liever zonder stokken loopt om zo in de makkelijker stukken zijn snelheid te halen. Maar hij liep deze trail als voorbereiding op de Transvulcania waar hij met stokken gaat lopen. Vorig jaar haalde Huub in de sterk bezette Transvulcania al een dertiende plaats, dit jaar is het doel een top-tien notering. In zijn voorbereiding gaat Huub nog een paar dagen naar de Alpen om veel hoogtemeters te maken in Alpien terrein.

Bij de vrouwen was er een verrassende overwinning voor de Nederlandse Kim Mulder. Kim maakte eind 2015 haar debuut in de Terschelling trail 50 km die ze overall won. Bij de Devils Trail van 42 km in de omgeving van Berg en Dal werd ze beste vrouw en overall vierde. Bij haar eerste trail in de Ardennen bij de Trail Uewersauer leverde ze vervolgens geen bijzondere prestatie. Nu dus in haar tweede Ardense trail van langer dan een marathon een overwinning voor gekende trailloopsters als Janick Delva en Stella Petric.

Trail Cretes de Spa 67 km

Mannen:
1. Huub van Noorden (NED) 4.56.45
2. Jelle Janse (BEL) 5.08.31
3. Tom de Beukelaar (BEL) 5.11.21
Vrouwen:
1. Kim Mulder (NED) 5.50.33
2. Janick Delva (BEL) 6.00.29
3. Stella Petric (NED) 6.21.06

De link naar de uitslagen is: http://www.sport.be/cretesdespa/2016/fr/uitslagen/

———–

Ook in Nederland was het goed trailen op de Sallandse Heuvelrug. Wat minder hoogtemeters, maar toch hebben Bertus Elburg en zijn team een uitdagend parcours weten neer te zetten in een prachtige omgeving. Daarbij werkte het weer helemaal mee, het was een mooie dag. De Salland Trail beleefde zijn eerste jubileum, de vijfde editie. In die 5 jaar is de Salland Trail een populaire wedstrijd geworden met 168 inschrijvingen voor de 75 km en 285 inschrijvingen voor de 50 km. Daarbij nog 520 inschrijvingen voor de niet ultra-afstand van 25 km. Met die aantallen is de Salland Trail na de Zestig van Texel de grootste ultraloop van Nederland. Een bijzondere prestatie van het organisatie team. Als extra service voor de deelnemers aan de 75 km waren daar ITRA punten te verdienen.

Op de 75 km van de Salland Trail won Jeroen Vink net als vorig jaar. Hij was dit jaar iets langzamer, maar een tijd van 6.13.15 mag er zijn. Jeroen liep de eerste 50 km lekker, maar moest in de laatste ronde van 25 km behoorlijk afzien naar eigen zeggen. Het werd daarmee een echte mentale training voor hem. Jeroen Vink hoopt zich via de Zugspitz Supertrail 81 km te kwalificeren voor het IAU WK trail in Portugal. Victor Phaff lag lang op de tweede plek, maar 2 kilometer voor het einde haalde Jan Muller hem in. Jan staat erom bekend dat hij zijn wedstrijden heel vlak loopt. Jan werd tweede in een tijd van 6.28.08. Victor Phaff werd derde in 6.29.09.

Bij de vrouwen won Léonie van den Haak. Ze had het naar haar zin en dan is ze op haar best. Ze liep een tijd van 6.42.47. Dat is een nieuw parcoursrecord bij de vrouwen. Wilma Dierx werd tweede in 8.09.07 voor Silvia Verhoeven in 8.15.16.

Op de 50 km Geordie Klein in een tijd van 3.37.32. Geordie maakte kort geleden zijn debuut bij het ultralopen met zijn ruime overwinning bij de Texel Trail. Geordie heeft een marathon van 2.40, iets wat goed van pas komt op een niet zo technisch parcours. Maarten Storm werd tweede in een tijd van 3.44.11 en Melvin van der Voet werd derde in 3.51.28. Jeroen Machielsen normaal een podium kandidaat, liep de Salland Trail in verband met enkel problemen in een rustiger tempo en werd vijfde (3.53.54) net achter Stefan van der Pols (3.53.46).

Bij de vrouwen won Marjolijn Steffens. Met haar tijd van 4.51.37 bleef zij als enige vrouw binnen de 5 uur. Monica Dekker werd tweede in 5.00.40 voor de Duitse Christiane Kempkes in 5.04.01.

De link naar de uitslagenlijst: http://www.mijninschrijving.nl/participantResults/listParticipantResults/207 Let op: het is de voorlopige uitslagenlijst waarin nog een aantal tijden ontbreken van 75 km lopers/loopsters die op 50 km gestopt zijn. De organisatie werkt er de komende dagen hard aan om de lijst definitief te krijgen.

Henri Thunnissen