SallandTrail 2016 – wat een prachtig trailfeest!

Organisator Bertus van Elburg geeft een overzicht van de zeer geslaagde 5e editie van de SallandTrail

In de weken voorafgaand aan de SallandTrail2016 was het erg nat geweest en dat kon je op het parcours goed merken! In combinatie met het vele rooi- en kapwerk door zware machines, waren delen van het parcours stevig vernield en hier en daar nauwelijks begaanbaar. Tot op de laatste woensdag voor de aftrap van deze jubileumeditie, werd de mogelijkheid van verleggen van delen van het parcours open gehouden. Dankzij een aantal droge dagen achter elkaar was die maatregel niet nodig gelukkig. De weersverwachting voor zaterdag 12 maart werd met de dag gunstiger!

Op de 12e maart stonden de eerste deelnemers al vroeg voor de deuren ven zwem-sport-zorg complex Het Ravijn; de ideale start/finsh locatie waar de vijfde SallandTrail zich zou voltrekken. Die eerste vroege vogels hadden geen risico genomen om te laat te komen, maar hadden de nacht doorgebracht op de parkeerplaats; in de auto of camper.

In de eerste uren werd het gezellig druk. Doordat er een half uur ruimte zat tussen de start van de 75 en de 50 km. was de startnummeruitgave goed te doen. De start van de grootste groep – de 500 deelnemers op de 25km.SallandTrail – vond pas een uur na de start van de 50 km. plaats. Ook dat zorgde voor spreiding in de drukte voor de starts. Dankzij de ervaring in de organisatie en bij de vele vrijwilligers verliep het allemaal zonder noemenswaardige problemen. Op alle drie afstanden kon precies op tijd gestart worden. Mede dankzij de strakblauwe lucht en het aanwezige zonnetje was er sprake van een vrolijke boel bij de starts. Op het oog leefde iedereen ontspannen toe naar de start. Dat lang niet iedereen ook echt zo ontspannen aan de tocht van 25,50 of 75 km. is begonnen, mag duidelijk zijn. Voor een grote groep de eerste 25 km. trailen maar ook bij de ultra-afstanden een stevig aantal deelnemers dat hier vandaag de vuurdoop zou gaan beleven. Zij hadden geen betere omstandigheden kunnen treffen dan die op deze prachtige lentedag in Salland!

De eerst deelnemer die op de 25 km. SallandTrail over de finishmat binnen kwam was de sterk lopende Sierd Sikkema uit Roosendaal. Hij kwam na 1:40:12 weer terug bij Het Ravijn. Blijkbaar goed in vorm want op de CPC was Sierd een weekje eerder als derde in zijn categorie gefinisht! Als tweede man op de 25 km. eindigde Patrick Dijk uit Raalte (1:42:11), derde Bas Eeftink uit Holten (1:42”27) Als vierde eindigde hier de pas 18-jarige Cas Mulder uit Losser(1:49:25)

Eerste dame op de 25 km. werd Lotte Van der Put uit Deventer in 1:53:17 waarmee ze Esther Kalkman uit Ouderkerk a/d Amstel een minuut voor bleef (1:54:19) Esther gaat naar verwachting als lid van het Runners’World Dreamteam een sterke tijd neerzetten op de Rotterdam Marathon. Derde werd Hesther van der Zaag uit Twello in een tijd van 2:04:23.

Op de 50 km. was bij de heren al snel duidelijk wie vandaag de sterkste deelnemer was. Geordie Klein, rising star op de trails uit Schoorl, nam snel afstand en werd niet meer bijgehaald. Hij finishte in een snelle tijd van 3:37:32 op bijna 7 minuten gevolgd door Maarten Storm uit Naaldwijk (3:44:11) die op zijn beurt Melvin van der Voet uit Enschede 7 minuten achter zich liet. (3:51:28)

Bij de dames op de 50 km. nam de Houtense Marjolein Steffens als eerste de felicitaties èn de traditionele winnaars-Buff in ontvangst. Zij had 4:51:37 nodig om de 50 km. trail te overbruggen. Monica Dekker uit Breda had net iets meer dan 5 uur nodig (5:00:40) en finishte als tweede. Christiane Kempkes uit het Duitse Borken kwam 4 minuten later (5:04:01) met haar altijd vrolijke lach over de streep. De belangstelling vanuit het buitenland voor de SallandTrail groeit elk jaar; met name vanuit Duitsland. Dit jaar waren er ca. 25 deelnemers vanuit Duitsland naar Salland gekomen.

De 75km.SallandTrail was opnieuw een prooi voor Jeroen Vink uit Ermelo. Hij finishte deze keer in 6:13:15 en bereikte daarmee niet wat hij gehoopt had: een snellere tijd dan in 2015 en het liefst nog onder de 6 uur. Dat blijft de uitdaging voor de volgende SallandTrail op 11 maart 2017. Als tweede op de 75 km. kwam ook een goede bekende van de SallandTrail over de meet: Jan Muller uit Sprundel. Zijn tijd van 6:28:08 betekende wel een verbetering van 4 minuten ten opzichte van zijn tijd in 2015 toen hij – net als in 2014 – als derde eindigde. Nu kwam Victor Phaff uit Hellevoetsluis als derde loper op de 75 km. over de finish in een tijd van 6:29:09

Bij de dames was het verschil dit jaar enorm groot! Ultraloopster Léonie van der Haak snelde over het parcours, liet zich door niets en niemand van de wijs brengen en finishte in een tijd van 6:42:47 als eerste dame èn als vijfde overall. Niet meer dan 4 snelle heren waren voor haar over de finish gekomen. Ze pakte daarmee meteen een dik parcoursrecord bij de dames. Als tweede dame kwam Wilma Dierx – ook uit Amsterdam – terug bij Het Ravijn. Haar tijd van 8:09:07 laat zien hoe groot de verschillen waren. Sylvia Verhoeven eindigde als derde in 8:15:16

Op facebook en andere plekken op het internet zijn vele enthousiaste verhalen en verslagen te vinden. Je kunt ze ook terugvinden op de website van de SallandTrail, samen met werkelijk duizenden, vaak prachtige foto’s die bij start/finish en onderweg van de deelnemers zijn gemaakt.

De volgende SallandTrail zal plaatsvinden op zaterdag 11 maart 2017

Op zaterdag 20 augustus 2016 gaat de eerste aflevering van de 100km.SallandTrail van start.

Bertus van Elburg
(bertusvanelburg <> ziggo.nl)