Voorbeschouwing JKM 26 maart 2016

De laatste Jan Knippenberg Memorial trekt een record aantal deelnemers. Een voorbeschouwing.

Laatste JKM

In de nacht van 25 op 26 maart gaat in Hoek van Holland de hele JKM om middernacht van start. De start is op het Noorderhoofd direct langs de Nieuwe Waterweg. Bob Knippenberg lost het startschot. Na een kilometer langs de Nieuwe Waterweg te hebben gelopen duiken de deelnemers het donkere strand op richting Den Helder. Bij Den Haag voert de route van het strand af omdat de vissershaven van Scheveningen ‘in de weg’ ligt. Een van de weinige obstakels langs de Hollandse kust. Bij IJmuiden worden de deelnemers met een snelle boot overgevaren over het Noorderbuitenkanaal. Aan de overkant is de start van de halve JKM die om 9.00 uur start. Ter hoogte van waar vroeger de Hondsbossche Zeewering lag, ligt nu een prachtig breed zandstrand. Pas bij Huisduinen gaan de deelnemers van het strand de dijk op voor een paar verharde slotkilometers met uitzicht op Texel. Hanna Knippenberg staat bij de finish om iedereen persoonlijk te feliciteren met de door hen behaalde finish. De hele JKM is 125 km lang waarvan 115 km strand en de halve JKM is net geen 60 km waarvan 55 km strand. De finish sluit om 17.00 uur. De editie van 2016 is de twaalfde en laatste Jan Knippenberg Memorial.

Hele JKM vrouwen

Voor de hele JKM zijn er 27 inschrijvingen. Als je de namen ziet zou het zo maar eens kunnen dat de hele JKM dit jaar door een vrouw wordt gewonnen. Aan de start staan Léonie van den Haak en Irene Kinnegim. Irene won in 2015 en 2016 de 100 km Dutch Coast Ultrarun by Night in scherpe tijden van net boven de 10 uur. Daarnaast won ze vele andere kortere en langere wedstrijden. Haar specialiteit lijkt een wedstrijd overall winnen. Léonie won dit jaar de 100 mijls editie van de Dutch Coast Ultrarun by Night, een loop met 130 km strand/duinen en verzorgingsposten op 60, 110, 135 en 161 km. Léonie won die 100 mijl overall in een tijd van 19.05. Léonie wint veel wedstrijden, waaronder recent de Salland Trail 75 km en de 120 van Texel. Naast deze 2 powervrouwen doen Wilma Dierx, Leonie Ton en Linda Voets mee. Wilma is Nederlands recordhoudster op de 24 uur met ruim 224 km. Vorig jaar liep ze de Tour de France van 2750 km in 6 weken die ze bij de vrouwen won. Linda liep vorig jaar bij het WK 24 uur een afstand van ruim 213 km. Leonie Ton maakte in 2015 de overstap naar het ultralopen met een aantal goede resultaten waaronder een tijd van 9.11 op de 100 km. Recent liep ze een afstand van 71,755 km bij de 6 uur in Stein. In haar marathon periode won ze in 2009 de Zeeuwse Kustmarathon.

Hele JKM mannen

Op de startlijst staat Rut Zoutman, die de hele JKM in 2002 won. Rut miste alleen de hele JKM van 1997, aan de andere 8 deed hij mee. De editie van 2016 wordt zijn negende hele JKM. Volgens Rut zelf is hij uit vorm, maar als echte strandspecialist zal hij de finish zeker halen. De mannen met de beste papieren voor de overwininning lijken Jan Muller en de Belgen Pat Leysen Leo Smets. Jan won in 2014 de halve JKM in een mooie vlakke race. Afgelopen weekend werd Jan in een vlakke race tweede bij de Salland Trail 75 km. Op de 120 van Texel eindigde hij als vierde man. Pat Leysen finishte in 2010 als nummer 3 op de hele JKM die toen nog 100 mijl lang was. Pat is 3-voudig Belgisch Kampioen 24 uur. Pat kende vorig jaar een minder jaar, maar kan hopelijk de draad bij de JKM weer oppikken als voorbereiding op de Spartathlon later dit jaar. Leo Smets verbeterde in 2015 bij de RUN zijn 100 km PR tot 7.44 en werd bij de Zestig van Texel negende. En wie weet kan Arjan van den Berg revanche nemen voor zijn DNF in de hele JKM van 2014.

Halve JKM mannen

Voor de halve JKM zijn er 78 inschrijvingen. Het gaat bij de mannen spannend worden om de podiumplekken met Ralph Apeldoorn, Karl Bleijenberg, Kees van Helmond, Geordie Klein, Jeroen Machielsen, Vincent Meers, Alfred Roelen en Willem van ’t Veer. Geordie Klein heeft een recente marathon van 2.40 en won dit jaar de Texel Trail en Salland Trail. Geordie lijkt daarmee de favoriet te zijn voor de overwinning. Ralph Apeldoorn liep tot en met 2012 marathons (2012 2.35). In de jaren daarna ging hij trails lopen met vaak goede resultaten. Bij de Zestig van Texel werd hij vijfde in een uitstekend opgebouwde wedstrijd. Alfred Roelen was de nummer 3 van de halve JKM van 2014 en loopt goede uitslagen op de marathon en 50 km. Karl Bleijenberg werd vierde bij de halve JKM van 2014. Karl komt uit de triathlon wereld. Jeroen Machielsen haalt regelmatig top-5 noteringen op trails. De Belg Vincent Meers organiseert samen met Luc De Jaeger-Braet een vriendenloop langs de hele Belgische kust. Vincent kent het strand dus goed en met een marathon van 2.47 en 50 km van 3.24 gaat hij zich zeker in de strijd mengen. Kees van Helmond heeft een marathon van 2.48 en werd 12e bij de Zestig van Texel. Willem van ’t Veer maakte zijn debuut als ultraloper op de Zestig van Texel. Dat debuut was niet zoals je van een loper met een marathon 2.45 verwacht. Wordt de halve JKM de revanche voor Willem?

Halve JKM vrouwen

Bij de vrouwen zal de strijd gaan tussen Monika Hille, de Belgische Heidi Janssens, Yvonne Rosenkamp en Renata Vermeulen. Yvonne Rosenkamp werd vierde bij de Salland Trail 75 km en liep vorig jaar 10.04 op de 100 km. Heidi Janssens is ook een vrouw van de lange adem met een PR van 9.22 op de 100 km. Monika Hille verbeterde als W60 haar PR op de 100 km naar 10.09, een knappe tijd in die leeftijdscategorie. Monika heeft ervaring op het strand, iets wat ook voor Renata Vermeulen geldt. Mogelijk zorgt Harriët Koorn voor een verrassing. Harriët is een wielrenster die een paar weken terug de loodzware Trangrancanaria Advanced trail uitliep.

Strandlopen

Strandlopen is echt een specialisme. Een mooi hard strand is de droom van elke lopers/loopster. Maar de praktijk is meestal anders. Er zullen bij vloed passage zijn met diep mul zand. Als er veel muien zijn is het zeker in het donker belangrijk om de goede lijn te lopen. Afstanden zijn niet in te schatten, je doel lijkt niet dichterbij te komen. Met de JKM hebben we vaak tegenwind. De hele nacht en daaropvolgende dag tegen de wind in beuken kost energie zeker als het hard waait. Daarmee is lopen op het strand mentaal zwaar zeker voor degenen die weinig over het strand lopen. Met strandlopen als de Dutch Coast Ultra Run by Night en de West Coast Challenge (een wedstrijd voor duo’s lopers/fietsers waar veel ultralopers aan meedoen) komen steeds meer mensen goed voorbereid aan de start.

Gunstige voorspellingen, maar…

De voorspellingen voor het JKM weekend lijken goed. Een nacht temperatuur die wat gaat stijgen en de wind die uit het Zuidwesten komt. De deelnemers van de Hele JKM krijgen het na Noordwijk flink voor de kiezen, dat wordt met de snel opkomende vloed een zwaar stuk tot aan Velsen Noord. Van Velsen Noord tot aan Den Helder zijn de strand omstandigheden goed. De deelnemers aan de Halve JKM krijgen het met een start om 9 uur zelfs bijna ideaal. Behalve… Behalve dat de omstandigheden snel kunnen wijzigen en de wind op 26 maart toch schuin tegen kan staan. Behalve dat het nieuwe strand bij de Hondsbossche Zeewering nog zacht is en daardoor zwaar om te belopen. Behalve dat het lopen op het strand mentaal zwaar is als het even wat minder gaat. Behalve dat het laatste stuk naar de finish altijd langer is dan je denkt. Nee, cadeau krijg je een finish bij een strandloop als de JKM nooit. Daartegenover staat dat het een unieke belevenis is, een belevenis in nagedachtenis aan Jan Knippenberg.

Henri Thunnissen