Urkerster wordt Zuiderzee marathon.

Herman Euverman bericht ons dat de vorig jaar gelanceerde Urkerster marathon dit jaar onder een andere naam en datum wederom op de kalender verschijnt.

Urkerster wordt Zuiderzee.

Voor degene die het is ontgaan, vorig jaar, 2001 dus en wel op 22 december, vond tussen Urk en de Urksteeg te Zwolle de Urkerster Marathon plaats met een paar heerlijke sneeuwbuien.
De naam Urkerster ontleende zijn naam min of meer aan Kerstmis en had diverse invalshoeken.Op dat moment een goed gekozen naam. Zonder hier verder op in te gaan is er toch iets veranderd. Tijdens de prijsuitreiking vorig jaar hadden wij al aangekondigd dat wij er mee zouden gaan. Nou was die prijsuitreiking voor ons een ware verzoeking, maar aldoende leert men en zeker geen reden om ermee te kappen. We konden al die enthousiaste reacties van lopers en vrijwilligers niet domweg negeren. Zelfs de voorzitter van onze vereni-
ging, die dapper mee hielp in de kou, was helemaal verguld. Die kou,daar gaat het nou om!
Nu heeft het wel wat, die sneeuw, gladheid en kou. Afzien als een beer of totaal maling hebben aan de omstandigheden, prachtig, maar gelet op de aard van het parcours zijn we wel heel erg afhangelijk van de medewerking van vrijwilligers. Dat ging prima, maar zij hebben eigenlijk het meest lopen afzien. Ook het feit dat, ondanks een goede opkomst aan deelnemers, er in december toch meer marathons en ultralopen zijn dan men zou denken. Dat heeft ons doen besluiten om eens naar een andere datum uit te kijken. Ja, wat blijft er dan nog over. Voorjaar en herfst zitten al vol. Dan maar ergens tussenin. De maand november is nog aardig leeg. Na de Berenloop op Terschelling, is het zoeken. Dus hebben wij gekozen voor de laatste zaterdag in deze maand die wij in komende jaren als vaste dag voor onze marathon presenteren.

Dan de naamsverandering. Zuiderzee Marathon is het geworden. Ooit liep de Zuiderzee, wat nu het IJsselmeer wordt genoemd, tot aan Zwolle door.Men moet de geschiedenisboeken er maar eens opna slaan. Men loopt tijdens de marathon over de voormalige Zuiderzeebodem! Het idee werd ingegeven door de ontwikkelingen in dit ijverig landje.Een gekozen route kan zo veranderen omdat een weg is op gebroken of is omgeleged.Vooral rond Zwolle is het nodige aan de hand. We moeten ons wel aan die ruim 42 kilometer houden als we een marathon organiseren.
Dit jaar kiezen we voor dezelfde route als vorig jaar met de start in Urk.Misschien dat de
doorgang door IJsselmuiden iets veranderd maar de route loopt wederom van Urk over Nagele, Schokland, Ramspol, IJsselmuiden,’s Heerenbroek naar Zwolle. Lange rechte wegen, voornamelijk fietspaden, open vlaktes waar de wind vrij spel heeft. Voor de liefhebber! Afgelopen keer waren er verscheidene ultralopers en we hopen dit jaar dat men ons wederom weet te vinden. In de loop van het jaar zal inschrijfformulier en overige informatie op onze website http://www.avpec1910.nl terug te vinden zijn.

Namens de organisatie,
Herman Euverman.