Categorieën
nieuws

Ultraloopnieuws

Er was maandenlang weinig te melden op ultraloop gebied. Toch zijn er in de afgelopen periode een aantal bijzondere prestaties geleverd.

Vanwege Corona zijn erg veel wedstrijden geannuleerd. Daaronder alle grote ultraloop kampioenschappen, het EK 24 uur in Italië, het WK 100 km bij de RUN Winschoten in Nederland en het WK 50 km in Jordanië.  Wat doorging waren vooral de wat kleinschaliger evenementen. Daarbij een aantal uitzonderingen in landen als Polen en Rusland waar diverse grote ultraloop evenementen met meer dan 1000 deelnemers wel doorgingen, Corona of niet.

Wedstrijden

Voor wat betreft Belgische en Nederlandse lopers en loopsters zijn er een aantal mooie resultaten behaald. Zo won op 25 juli Ragna Debats bij de vrouwen de 112 km afstand bij het Montreux Trail Festival, waar Peter van der Zon 6e werd in een sterk deelnemersveld. Twee weken daarvoor werd David van den Bossche 7e overal bij de 204 km lange Ultra Boucle des Ballons. Een weg loop door de warme Vogezen met 4800 hm+. Op 15 augustus was bij Spa het Belgisch Kampioenschap trail over 80 km met 2000 hm+ dat bij de vrouwen met overmacht gewonnen werd door Manuela Soccol. Manuela is een voormalig marathon topper die de overstap naar de ultra heeft gemaakt. Na eerdere overwinningen bij de Cappadocia Ultra Trail, Bossen van Vlaanderen trail en Tarawera 100 km Ultramarathon. Bij de mannen was er strijd tussen Vincent Siringo en Stijn van Lokeren die in die volgorde finishten. Er was ook een open wedstrijd over de dubbele afstand, de Ultra Trail Des Sources. Een permanent parcours van 160 km met 4150 hm+. Ludwig Lefebvre bleef Cedric Defawes net voor, 17.40 om 17.51. De reguliere 6 uur van Aalter werd afgelast. Daarvoor in de plaats kwamen 2 kleinschalige 6-uurslopen op de baan op 1 en 9 augustus. Bij de mannen kwam Barthemely Geldof het verst met een afstand van 78,824 km (1-8), bij de vrouwen was dat Hilde Dosogne met  64,334 km (9-8). Op 1 augustus werd er op de wielerbaan in Hoogeveen een 6 en 9 uur georganiseerd. Ondanks de hitte werd er bij de mannen op de 9 uur sterk gelopen. Het was Endymion Kasanardjo die met een afstand van 98,332 km het verst kwam.

Ivo Steyaert won op 2 augustus de 100 km lange Trail des Cisterciens in een scherpe tijd van 9.11. Eerder dit jaar werd Ivo 2e bij de Legends trail van 500 km. Cees van der Land liep in de Britse Hardmoors 110 mijl op 22 augustus naar een mooie 5e plaats in het klassement in een tijd van ruim binnen de 24 uur. Dit is een pittige trail met 4000 hm+ waar je goed moet kunnen navigeren. De backyard ultra Another one bites the dust (AOBtD) was afgelast, behalve voor de 13 deelnemers die nog kans maakten op een Grand Slam. Die Grand Slam bestaat uit het uitlopen binnen een periode van 1 jaar van de 4 100 mijl-100 mijl plus wedstrijden van Legends Trails. De Bello Gallico 160, de Legends 250 of 500 km, de Great Escape 160 en bij de AOBtD een afstand van minimaal 100 mijl. Merijn Geerts won de AOBtD op 22 augustus met 35 ronden van bijna 6 km, voor Ivo Steyaert met 34 ronden. In totaal 12 lopers haalden de 100 mijl en daarmee een Grand Slam. Een bijzondere prestatie.  

FKT’s

In juni en juli werden er een aantal ultralopen georganiseerd, waarbij deelnemers met een tracker voor de tijd de afstand solo liepen. Het waren geen officiële wedstrijden, maar er was wel een uitslag. Veel lopers en loopsters gebruikten die lopen als training, maar er werden ook een aantal prestaties neergezet die het vermelden waard zijn. Marathonloper Henri Veldman maakte op 28 juni een verdienstelijk debuut als ultraloper met een tijd van 6.43.06 op de 50 mijl. Op een deels onverhard parcours en met tijdsverlies door pontjes over de IJssel. Selina van der Vliet maakte op 19 juli op de Utrechtse heuvelrug haar debuut als 100 km loopster met een tijd van 8.50.39 waarmee ze vlak achter Irene Kinnegim eindigde die 8.47.09 liet noteren. Irene had een paar weken daarvoor een FKT gelopen op het Ultra Pad Nederland (UPNL). Ze noteerde een tijd van 15.46 uur op een afstand van 100 mijl. Zie: https://3athlon.nl/irene-kinnegim-loopt-1611-kilometer-lange-upnl-in-recordtijd-ik-was-wel-echt-moe/?fbclid=IwAR2Bh1vyj7hvF1Vz4x1yv7ZyxKUxulqTCOBpO_db_TGuQo2CcrFlyJWNS_M Bertine de Vries liep op 23 augustus een FKT op de Kardingeberg in Groningen, het hoogste punt van de provincie. Bertine liep 157 keer heen en weer in 8 uur, goed voor 5024 hm+. Ze haalde daarmee de regionale tv omdat RTV Noord een item over haar record maakte. Karel Sabbe deed afgelopen week een succesvolle poging om de FKT op de Alte Via n2 te verbeteren. De route was 100 mijl lang door de Dolomieten met 12.130 hm+. Hij verbeterde de beste tijd van 42.13 naar 37.15. Zijn geslaagde poging was te volgen via Facebook en tracking. Weer een bijzondere prestatie van Karel Sabbe.  

Onzekere toekomst

Wat de komende periode gaat brengen is onzeker. De wedstrijdkalender is nog redelijk gevuld, niet alleen in België en Nederland maar zeker ook in de andere Europese landen. Of alles doorgaat zal afhangen van hoe Corona zich ontwikkelt. Maar dat er gelopen kan worden is in ieder geval goed nieuws.

Henri Thunnissen