Categorieën
nieuws

Karel Sabbe wint Backyard WC

Karel Sabbe wint de Backyard Ultra WC in een nieuwe beste wereldprestatie en Merijn Geerts wordt tweede.

Big Dogs Backyard Ultra World Championship

De afgelopen jaren is de Backyard ultra steeds populairder geworden. Bij een Backyard wordt er elk uur een ronde van 6,706 km gelopen. Om aan de volgende ronde mee te mogen doen moeten de deelnemers de ronde binnen het uur lopen. Uiteindelijk blijft er 1 iemand over die moet stoppen als hij 1 ronde meer heeft gelopen dan de rest. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Ook in je slechtste uur moet je in ieder geval die ronde van 6,706 km binnen het uur kunnen lopen. Om ver te komen moet je je krachten dus goed verdelen en goed zonder echte slaap kunnen. Dit soort wedstrijden starten soms met wel 200 deelnemers waarvan er dus uiteindelijk eentje overblijft.

De afgelopen dagen was er een officieus wereldkampioenschap. In 21 landen gingen er lopers van start. Eigenlijk waren het 21 wedstrijden, want als in een land er 1 loper of loopster als enige was overgebleven stopte in dat land de wedstrijd. Voor wat betreft het parcours kon dat naar eigen inzicht per land worden uitgezet.

In de Verenigde Staten kwam Courtney Dauwalter het verst met 68 ronden. Daarmee verbeterde zij haar eigen beste wereldprestatie vrouwen met 1 ronde. Zij moest echter stoppen omdat de nummer 2 in de VS Harvey Lewis na 67 ronden stopte. In België was de wedstrijd toen nog in volle gang. Er was een urenlange tweestrijd tussen Karel Sabbe en Merijn Geerts. Karel liep 75 ronden, een nieuwe beste wereldprestatie. Landgenoot Merijn Geerts werd 2e met 74 ronden. Dat aantal van 75 ronden betekent dat Karel Sabbe in 3 dagen en 3 uur in totaal een afstand van 502,950 km haalde. De tactiek van Karel was om de ronden relatief snel af te leggen waardoor hij ruimte had om per rondje een powernap van 10-12 minuten te doen. Door veel van die korte slaapjes pakte hij toch een paar uur slaap per dag. De Zweed Johan Steene kwam in 2018 tot 68 ronden.

Bij de teams won België voor de Verenigde Staten en Canada. Maximaal 15 deelnemers konden aan het resultaat bijdragen. Het Europese land waar de meeste Backyard wedstrijden worden georganiseerd is Zweden. Zweden werd 4e bij de teams. Nederland was niet vertegenwoordigd, er was geen wedstrijd in Nederland. Misschien iets voor een volgende keer.

Voor meer info zie Facebook: https://www.facebook.com/groups/142055916440410/ en voor de resultaten zie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bofd4jQPJCucKDVo5AVgQVMvbjoG6vSzhIlpN2evY-I/htmlview?fbclid=IwAR3JrnH1w5TGBFSFd1H0MYjttqn_UQhnZvkScCBm0esep-pLMc7UG91YRfI

Henri Thunnissen