Categorieƫn
nieuws

Recordpoging 24 uur van Kilian Jornet

Kilian Jornet op weg naar een mogelijk officieus wereldrecord op de 24 uur. Met link en tussenstanden.

Op vrijdagmorgen 27 november start de Spaanse trail- en skyrunner Kilian Jornet op een atletiekbaan in Noorwegen in een poging om de beste prestatie op de 24 uur te lopen. Die prestatie staat op naam van de legendarische Griekse Ultraloper Yiannis Kouros met een afstand van 303,506 km. Hij liep dat officieuze wereldrecord in 1997 in Australiƫ.

Even een toelichting op records: Bij de ultra kan alleen op de 100 km een officieel wereldrecord gelopen worden erkend door World Athletics (IAAF). De prestaties op de andere onderdelen worden bijgehouden door de IAU. Om voor erkenning van een officieus record in aanmerking te komen moet er aan de nodige voorwaarden worden voldaan. Te denken valt dat de prestatie in een wedstrijd wordt geleverd die een IAU-label heeft, dat wordt voldaan aan de nieuwe regels rondom schoenen en dat er na afloop een dopingcontrole is. Jornet loopt in een invitatie wedstrijd die rond hem is opgezet, waarbij met de start gewacht is tot de weersomstandigheden optimaal zijn. Hij loopt op schoenen die bij mijn weten niet voldoen aan de regels. Het lijkt onwaarschijnlijk dat mocht Kilian Jornet de prestatie van Kouros verbeteren de IAU dat officieuze record zal erkennen. NB. Volgens de commentator bij de live uitzending zal de poging wel erkend worden omdat de race zou voldoen aan de eisen. Dat zou natuurlijk het beste zijn.

Hoe realistisch is het dat Kilian Jornet de prestatie van Kouros gaat verbeteren? Dat is moeilijk in te schatten. Jornet is een buitengewoon talentvolle sporter die in het verleden prachtige prestaties heeft geleverd. Hij loopt de 10 km binnen de 30 minuten en liep eerder langere trails in snelle tijden. In zijn voorbereiding liep hij een 6 uur van 85 km waarbij hij niet voluit ging. Hij won de Hardrock 100 miles 4 jaar op rij, waarbij hij de zege een keer deelde met Jason Schlarb. Veel zal afhangen van hoe zijn voorbereiding was en hoe goed hij met het mentale aspect weet om te gaan. 24 uur op de baan lopen is wel heel ver buiten zijn comfortzone. Toch hebben in het verleden al veel traillopers- en loopsters bewezen dat ze goed uit de voeten kunnen op de 24 uur. De Amerikaan Joe Fejes schat Jornet bij zijn eerste poging in op een afstand van rond de 270 km. De Spaans recordhouder Ivan Penalba Lopez gaat uit van een afstand van 280-290 km. Gezien de kwaliteiten van Jornet en de overtuiging dat hij niet zomaar een 24 uur gaat lopen met daarbij het doel om het officieuze wereldrecord te verbeteren, kunnen we uitgaan van een mooie prestatie.

Of het Kilian Jornet zal gaan lukken is live te volgen. De reportage start om 10.30 uur. De link is: https://www.salomon.com/en-nl/kj-phantasm24?cmpid=os_phantasm24

Via de link van racetracker zijn alle rondentijden te zien en de tussenstand: https://racetracker.no/events/2020/moon-valley-24h/?fbclid=IwAR1Zn-bwpYdtBFTKk0pCTkju_PtON_5qVNsiIOvK-CNPBh6MehWvUZNUy7M

Update:

Kilian Jornet leek met de marathon- en trailloper Sebastian Conrad Hakanson (marathon 2.28) een goede haas te hebben, maar door een sanitaire stop van Kilian kwam Sebastian op kop te liggen. Na 100 km had Conrad Hakanson een tijd van 7.13.08. Hij zal waarschijnlijk tot 100 mijl doorlopen. Kilian Jornet kwam op 100 km in 7.23.06 door op een schema van 325 km als hij dat tempo 24 uur zou lopen. Zijn doel was een relatief snelle start om een goede eerste 12 uur te lopen en vandaaruit te kijken hoe ver hij kan komen. De temperatuur ligt net beneden nul graden. Yiannis Kouros kwam bij zijn prestatie na 100 km door in 7.15.00. Na 12 uur had hij een afstand van 161,8 km.

Henri Thunnissen