Categorieën
nationale selectie nieuws

Gecombineerd WK berglopen-trail 2021 in Thailand

Het gecombineerd WK berglopen-trail is van 11-14 november in Chiang Mai.

De IAU organiseerde in 2007 het eerste WK trail. Gelijk opgaand met de populariteit van het traillopen werden de kampioenschappen steeds sterker met deelnemers uit vele landen. Van 2015-2019 was er jaarlijks een WK trail, waarbij er vanaf 2016 voor werd gekozen om het ene jaar een trail van 45-50 km en het andere jaar een trail van 85 km te organiseren. In 2019 was er in Portugal een trail van 44 km waar veel sterkere berglopers voor hun land actief waren. Tijdens dat WK werd bekend dat er vanaf 2021 een gecombineerd WK berglopen en trail zou komen.

Gisteren werd bekend dat dat gecombineerd WK berglopen en trail in Thailand wordt georganiseerd van 11-14 november. Thailand is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij trail en ultralopen. Maar er waren vorig jaar in Thailand toch 5295 mannen/vrouwen die minimaal 1 afstand van 45 km of langer liepen. Ruim meer dan in België (4045) en Nederland (2519). De cijfers komen van de DUV en zullen voor Thailand niet compleet zijn. In 2020 ligt het aantal ultralopers nog hoger mede omdat Corona aan Thailand voorbijging. Bijna alle wedstrijden in Thailand zijn trailraces.

Het gecombineerd WK berglopen-trail wordt gelopen in de omgeving van Chiang Mai wat in het Noorden van Thailand ligt. In deze regio ligt de hoogste berg van Thailand, de Doi Inthanon (2590 meter). Voor Europese deelnemers is zo’n trail in een totaal ander gebied een uitdaging. Zeker ook gezien de temperaturen die half november rond de 30 graden zullen liggen, waarbij het ’s nachts af zal koelen naar 20 graden. Een wedstrijd uit de comfortzone.

Het programma is bekend. Op donderdag 11 november is de openings ceremonie. Op vrijdag 12 november wordt de trail van ca. 40 km gelopen plus in de avond de vertical kilometer. De lange afstand van ca. 80 km staat voor zaterdag 13 november op het programma. Op zondag worden de klassieke op en neer berglopen voor senioren (ca. 11 km) en junioren (ca. 6 km) gelopen.

De informatie is terug te vinden op: https://iau-ultramarathon.org/thailand-to-host-first-ever-joint-world-mountain-and-trail-running-championships-in-2021.html

Er is nog geen informatie bekend over de selectieprocedure voor de Nederlandse ploeg. Gezien de situatie rond Corona is het onzeker of het nog lukt om een selectie wedstrijd in te plannen. Uitgangspunt bij de selectie is dat kandidaten bij de eerste helft van het deelnemersveld kunnen finishen en een relevante portofolio met recente uitslagen hebben.

Henri Thunnissen