Texel met nog 3 ½ maand inschrijving al halfvol

Ervaren en beginnende ultralopers wordt aangeraden om niet te wachten met inschrijven voor De Zestig van Texel 21/4 : er zijn al 120 aanmeldingen!

Sinds de eerste publicatie over de deelnemers-limiet van 250 ultralopers bij de komende De Zestig van Texel 21 april 2003 (hier op UN, 13 augustus 2002, aan te klikken via het lijstje onderaan dit artikel) kwam er gemiddeld elke dag al een inschrijving binnen in de brievenbus van secretaris Piet Bakelaar. Na de verspreiding van de nieuwe pamfletten en inschrijf-formulieren in Winschoten midden september, de verzending naar alle oud-deelnemers en nieuwe geinteresseerden gedurende oktober, en de verspreiding van de Texel info onder de deelnemers van het NK 100 km in Stein op 20 oktober, is de inschrijving echt gaan lopen. Op dit moment (zaterdag 30 november) is de stand: 112 inschrijvingen voor de 60 km (waaronder 15 vrouwen!), en 6 reguliere + 2 na overleg geaccepteerde inschrijvingen voor de 120 km.

Deelnemers 120 km

Velen zullen graag de namen van de 120 km willen weten. We beginnen omgekeerd door eerst te vertellen wie er niet naar Texel komen. Van de deelnemers van 2001 zullen in ieder geval de Duitsers Karl Graf, Peter Rossow en Christof Schwarzer niet van de partij zijn: zij hebben zich ingeschreven voor de 64 (!) dagen durende Transeurope Footrace van Lissabon naar Moskou, met start op zaterdag 19 april (en finish 5100 km verder op 21 juni). Ook op die zaterdag 19/4 vindt in Moskou het EC 100 km plaats. Ervan uitgaande dat de KNAU een Nederlandse ploeg wil uitzenden (maar dat moet nog formeel besloten worden), zullen dus de Nederlandse toppers als Wim Epskamp, Veron Lust, Edward de Ruiter en Krijn Kroezen helaas op Texel ontbreken.

Ook de snelste Belgen zullen ongetwijfeld in Moskou acteren maar hopelijk zullen toch veel andere zuiderburen de eilandelijke sfeer willen proeven om bovendien de nodige punten voor de Marathon & Ultra Cup te verzamelen. Waarbij die natuurlijk wel makkelijker te verdienen zijn op de 60 km dan op de 120 km 😉

Wel nu, de 6 huidige inschrijvingen voor de 120 km zijn in chronologische volgorde van binnenkomst: Ron Bakker, Koos Rademaker, Jeffry Oonk, Jan Nabuurs, Herman Jakobs en André van de Vliert. Van die laatste dateert een goede 100 km weliswaar al weer uit 1997 (Winschoten 8.38) maar zijn plan om in Stein te vlammen ging na het vernemen van de onheilstijding dat zijn loopvriend Guus dodelijk was verongelukt niet door: André stopte daar al na 500 m, zwaar aangeslagen. Vorig weekend heeft hij zijn opgespaarde energie in Olne-Spa-Olne benut, waar hij (6e en) beste Nederlander werd, voor Jeffry Oonk (11e) en Jan Nabuurs (13e). Inschrijvingen zijn ook onderweg, heb ik vernomen, van Mik Borsten en Tom Hendriks.

Enige verruiming in toelatingseis 120 km

Het wegvallen van de Nederlandse, Belgische en Duitse toplopers heeft de organisatie tevens verleid tot enige versoepeling van de toelatingseis: ook de aanvragen om toegelaten te worden tot de 120 km van Gijs Honing (9.57 in Winschoten 2001) en Ton van ’t Veer (die nog geen 100 km in zijn lopersleven heeft bijgeschreven maar wel beschikt over een hoge basissnelheid, ook op strand want winnaar van het 1e Rondje Voorne in 1996 in 3.16) zijn inmiddels geaccepteerd.
Dus hun formele inschrijfformulieren worden spoedig in de brievenbus van Piet Bakelaar verwacht. Voor de goede orde: zulke aanvragen tot toelating worden van geval tot geval apart bekeken (zie het naschrift helemaal onderaan dit artikel). Ook in 2001 waren er de nodige ‘twijfelgevallen’ die toch voor de 120 km geaccepteerd werden, en die hebben de organisatie toen niet teleurgesteld. Van de 19 lopers finishten er toen 17 (! ongekend veel), waarvan 13 binnen de officiële limiet van 12 ½ uur. De 2 uitvallers (Guus Smit, Alain Ponchelet) behoorden niet bij de ‘twijfel-gevallen’. En van de 4 tijds-overschrijders behoorde maar 1 tot de ‘twijfel-groep’ (Jaap Swart, maar die had wel als excuus dat ie 4 weken eerder de Spartathlon had volbracht ;-).

Let wel dat de geaccepteerde inschrijvers voor de 120 km niet automatisch ‘recht hebben’ op begeleiding en verzorging door een Texelse fietser. Die worden verdeeld over de 1e ronde ‘zo lang de voorraad strekt’ plus dat de snelle lopers (snel op papier) in principe ook de tweede ronde een Texelse fietser toegewezen krijgen (omdat dan de kramen van de 60 km nog niet open zijn). En we hopen dat het aantal Texelse fietsers zodanig is dat we ook 1 of 2 ‘vliegende keeps’ bij het keerpunt hebben, die (in de praktijk) onverwacht snelle lopers kunnen gaan begeleiden in de tweede ronde. Maar aan alle 120 km lopers wordt gevraagd of ze misschien de beschikking hebben over een eigen fiets-begeleider. En bij de toegelaten ‘twijfelgevallen’ wordt er vanuit gegaan dat ze in principe zelf voor begeleiding zorgen (die door de organisatie wel van tevoren geinstrueerd kan worden over de probleempunten in de route).

Advertentie Runner’s World

In het (voorlaatste) november-nummer van RW dat eind oktober verscheen heeft u een kleurenadvertentie kunnen aantreffen van De Zestig van Texel (op p.48). Wees gerust: die uitgave is niet ten laste van het budget van de organisatie maar wordt bekostigd door de VVV Texel. Hardlopers worden door hen als een belangrijke doelgroep gezien binnen het type toerist dat men het liefste aantrekt: ze veroorzaken geen schade aan de natuur, maken geen lawaai, gaan vroeg naar bed en ze eten en drinken veel 😉
Diezelfde advertentie, maar dan in zwartwit verschijnt deze week in het december-nummer van avVN-Nieuws, het loopblad in Nederland dat (na Marathon Plus natuurlijk) de meeste aandacht aan het ultralopen besteed, althans volgens mijn eigen vergelijkend warenonderzoek. In het verleden door met name Ton Smeets, en tegenwoordig vooral door Vincent Schoenmakers en andere ultralopers die hun belevingen in druk vereeuwigd willen zien.
Arco de Graaf, onze wheelende fotograaf binnen de organisatie, tekende voor de opmaak van de RW advertentie. Insiders herkennen de afgebeelde ultraloper meteen aan zijn haardracht: Rut Zoutman uit Monster. Overigens ging de advertentie al op 25/9 op de post, dus nog voordat Rut op 27/9 in de Spartathlon van start ging. Waarbij we stiekem hoopten dat hij bij zijn Griekse debuut een heel goede klassering zou halen. Helaas moest Rut zwaar teleurgesteld uitstappen – en was die zeer goede plaats voor Jeffry Oonk, meteen 3e in zijn debuut! Maar dat heeft u uitvoerig hier op UltraNed mee kunnen beleven en later in een ruim geillustreerd artikel over de Spartathlon van Kees Kooman in dat zelfde november-nummer van RW kunnen nalezen.

Estafette

Fotografisch ligt de nadruk in die RW Texel-advertentie echter op de estafette, vaak een qua publiciteit er wat bekaaid van afkomend wedstrijdonderdeel van De Zestig. De achterste loper is Peter Machiels, van AV’34 (Apeldoorn) dat in 2001 vierde werd bij de mannen, en de voorste loper is een heel speciale, namelijk de mannelijke helft van ons duo hoofdsponsors: Corrie de Jager en Rob Teisman van Hotel Oranjerie Molenbos in De Cocksdorp.
Sinds de editie 1993 lopen die hoofdsponsors mee in het ‘Team De Jager’, aanvankelijk met vader Cees de Jager en zijn loopvriend Mel Rijsdijk. In de editie van 1999 waren deze heren van toen 77 (!) jaar nog goed voor etappe-snelheden van 10 km/uur. Inmiddels zijn binnen de familie De Jager zus Els en zwager Ben gerecruteerd en mag supervisor Cees al coachend de laatste kilometers begeleiden.

Het dalende verloop in het niveau van de estafette baart de organisatie de nodige zorg. Het aantal teams dat eigenlijk niet voldoet aan de limiet van 5 ½ uur stijgt gestaag. In de praktijk betekent dat voor de organisatoren op de wisselpunten (Cees Timmer op het 1e wisselpunt bij de Westerslag, Martien Baars op het 2e aan de Slufterweg, en wederom Cees Timmer op het 3e bij de Krassekeet) dat die steeds frequenter al volgende lopers moeten laten starten voordat de vorige loper van zo’n langzaam team finisht. Maar ook het niveau van de snelste teams lijkt dalende. De parcoursrecords dateren uit de beginjaren. In 1991 liepen de mannen van Gl.Atl. Wipperfürth over de 60 km naar 3.31.37 en die tijd is nadien nooit echt bedreigd. En in 1993 snelden de vrouwen van Olympus ’70 naar 4.30.13 (dat waren toen Pam Smid, Nel Vreugdenhil, Petra van Marrewijk en Carla Ophorst). De organisatie heeft het pamflet en de inschrijfformulieren ook naar alle atletiekverenigingen gestuurd, en daarbij een apart A4’tje gevoegd om die verenigingen te prikkelen om een aanval op die records te doen. Een passage uit dat epistel: “De organisatie van AV Texel daagt de KNAU-verenigingen uit om die oude records straks in 2003 te proberen te verpulveren, met een team van uw beste lange afstandslopers moet dat toch mogelijk zijn? Neem die uitdaging eens aan, lekker met de club naar Texel met de Pasen, en loop over een schitterend parcours.” Het is natuurlijk maar de vraag hoe zo’n poststuk bij een secretaris van een vereniging opgepakt wordt (het meeste verdwijnt in het ‘ronde archief’ oftewel de prullenmand) maar je weet maar nooit. Veiligheidshalve houdt de organisatie daarom 5 van de 70 plaatsen voor teams open voor mogelijk late aanmeldingen van snelle ploegen.

Vermeldenswaard over de estafette van 2003 is tenslotte dat de redactie van Runner’s World weer met 1 of zelfs 2 teams acte de presence gaat geven op Tweede Paasdag. Bijkomend voordeel voor de organisatie is wellicht dat dat de kans op een mooie rapportage in RW over De Zestig niet verkleint 😉 Maar de actuele kopij en de deadline van de kopij voor het mei-nummer van RW is gericht op de Marathon van Rotterdam (13 april) dus wordt het even afwachten of Sido Martens nog ruimte mag reserveren voor een Texel-impressie ….

Wacht niet met inschrijven en reserveren accommodatie

Vanwege de late Pasen wordt het een drukke Pasen. Wacht daarom niet te lang met het uitzoeken en reserveren van accommodatie via de VVV Texel als u meerdere nachten op Texel wilt verblijven. Zie de website www.texel.net

In het pamflet en op het inschrijfformulier staat dat u, na ontvangst van inschrijfformulier en betaling, van Piet Bakelaar een bevestiging krijgt compleet met details over bagage-afhandeling
Het is nog even wachten op die formulieren, want we moeten ze nog bijwerken voor de editie van 2003. Dus u hoeft niet ongerust te zijn als u zich angstig afvraagt of uw inschrijving wel gearriveerd is.

Lezing Ton Smeets

De organisatie is heel verheugd dat we als spreker op de zondagavond 20 april kunnen aankondigen dat Ton Smeets van plan is om zijn indertijd afgezegde optreden van 21/10/01 (vanwege verplichtingen elders) nu bij deze 7e editie in te lossen. Ton twijfelde nog even tussen Texel en Moskou – de IAU had Ton gevraagd om op hun kosten naar dat EK 100 km af te reizen om een ‘live’ rapportage op internet te gaan doen – maar zijn vriendenkring heeft de knoop doorgehakt ten gunste van Texel 😉
Op de wedstrijddag zelf wil Ton, voorzien van al zijn technische snufjes, nu een ‘live’ verslag van het wedstrijdverloop op Texel gaan maken voor UltraNed. In oktober 2001 deed ik dat zelf tussen de bedrijven door, maar het is wel zo ontspannen als een onafhankelijke UN redacteur dat nu gaat doen 😉

Groeten van Texel, Martien Baars baars-kliphuis@hetnet.nl 0222-317716 (thuis)

PS Ultralopers die willen profiteren van de versoepeling van de toelatingseis voor de 120 km: elke aanvraag wordt apart bekeken, en u dient dus eerst met mij te overleggen voordat u een inschrijving naar Piet Bakelaar verstuurd. Deze week kunt u mij niet bereiken of althans krijgt u van mij niet direct antwoord, want ik zit weer op de Pelagia op de Noordzee. Saillant detail: Jeffry Oonk en Marleen Azink zijn ook aan boord, om het veldwerk van het Koninklijk NIOZ op de gevoelige plaat vast te leggen. Dat wordt dan 4 etmalen looponthouding voor Jef ….