Baanloop Heerde

Stand 26/12 belangstelling 6 uur sintelbaan te Heerde

De zes uur op de baan te Heerde trekt flinke belangstelling. Zodanig zelfs dat we ons zorgen gaan maken of we iedereen wel kunnen bedienen en ook nog een foutloze rondentelling kunnen gaan afleveren.

Als je te veel mensen op de baan tegelijk moet tellen is de meest voor de hand liggende oplossing om een groep in de binnenbaan te laten starten, een tweede groep in baan vier en een eventuele derde groep in baan zeven (mits je een rondbaan van acht banen hebt). Dit principe wordt in feite veelvuldig toegepast in de atletiek, zei het dan dat het dan voor het startgedeelte geldt. Een grote groep laten starten op een tien kilometer doen we ook in twee groepen verdeeld over clusters van bannen.

In Heerde kan het clusteren van banen en het verdelen van de deelnemers in groepen in elk geval niet de oplossing zijn, want de baan is daar niet zo breed, en in de binnenbaan worden nog andere onderdelen afgewerkt.

Een andere oplossing is dan de groepen te verdelen in twee groepen. Zo zou je een groep aan de overzijde van de baan kunnen laten starten, zoals gebruikelijk bij de achtervolging van het wielrennen. Voor een zes urr loop levert dat weinig winst op. Binnen enkele ronden zijn de deelnemers al over de hele baan verdeeld en is het effect verloren.

Blijft niets anders over dan de oplossing die we ook al zo vaak in Stein, en ook destijds op de wielerbaan op Texel hebben toegepast: twee doorkomsten. Bij doorkomst verdelen we de groep in twee deelgroepen. Zaak is dan wel dat iedereen daar keurig aan mee werkt. De verdeling is snel gemaakt, bijvoorbeeld een groep met de even nummers en een groep met de oneven nummers. Op het rechte stuk van de sprintbaan, waar de baan breder is, zou dat goed kunnen. Bovendien heb je op dat rechte stuk geen last van “te veel gemaakte meters” van de ene groep ten opzichte van de andere.

Met dit concept kunnen we het aan om vijftig mensen op de baan te laten starten. Nog meer lijkt mij niet wenselijk omdat het dan ook te vol wordt en het inhalen op de rondbaan, die voor de deelnemers van de zes uur goed twee meter breed is, dan te veel hinder gaat opleveren.

Zo rond de kersttijd werd nooit moeilijk gedaan als iemand eens een paar rondjes mee liep en ondertussen een praatje maakte, mits dit niet de wedstrijd beinvloedde. Nu er zoveel lopers tegelijk op de baan zijn, zullen we toch ook wat dat betreft moeten vragen voor discipline en wat meer begrip voor de omstandigheden.

Het zal weer een gezellig festijn worden in Heerde. Temperaturen onder het vriespunt of rond de tien graden, wie zal het zeggen. Voor ons rondentellers is het prettig als het niet regent. Regen maakt de ramen nat en ondoorzichtig en met regen worden startnummers nogal eens onleesbaar, al is het maar dat ze af en toe onder regenjasjes verdwijnen. Ook op dat vlak kan de atleet veel brijdragen aan een ordelijk verloop van de rondentelling.

Een mooie wedstrijd maken we met zijn allen, deelnemers, organisatoren, juryleden, coaches en toeschouwers.

Dan hier de huidige stand van zaken van inschrijvingen:

Martin Bayer, Duitsland
Else Bayer, Duitsland
Ingeborg Krieger, Duistland
Ulrich Scharrenberg, Duitsland
Helmut Hardy, Duitsland
Ben Mol, Nederland
Jos Akkermans, Nederland
Karl Graf, Duitsland
Angelika Roedder, Duitsland
Cornelia Bullig, Duitsland
Peter Wasser, Duitsland
Martin Debener, Duitsland
Cees van der Woude, Nederland
Tom Hendriks, Nederland
(26/12 afzegging Rob Froonhoff, Nederland)
Jan van Raalte, Nederland
Alexandra van Raalte, Nederland
(24/12 afzegging wegens blessure:Ubel Dijk, Nederland)
Hinrick Klugkist, Nederland
André van de Vliert, Nederland
Peter Suijkerbuijk, Nederland
Uwe Schwensfeier, Duitsland

nieuw bijgevoegd, op basis van emails Martin Dijkslag 24 & 26/12:
Cees van der Woude
Ruud Jakobs
Koos Rademaker
Axel Willauschus, DUI

Anton Smeets
ton.smeets@ou.nl