nieuws

Ultrafestival Deventer 3-6-12-24 uur 18/19-9

De inschrijving voor het Ultrafestival Deventer is open tot en met 11 september.

Terugblik 2020 met NL record Irene Kinnegim

Vorig jaar was het Ultrafestival in Deventer een van de weinige ultralopen die doorgang kon vinden. De wedstrijd met de onderdelen over 1, 3, 6, 12 en 24 uur werd gelopen op 19-20 september. Het was de Spanjaard Ivan Penalba Lopez die de 24 uur bij de mannen won met een afstand van 264,887 km. Dat betekende de Ena-beste prestatie bij de mannen wereldwijd op de 24 uur in 2020. Irene Kinnegim verbeterde het officieuze Nederlandse Record met haar afstand van 232,015 km en werd Nationaal Kampioene 24 uur. Sjirk Overal werd Nationaal Kampioen met een zeer degelijk gelopen wedstrijd en 207,289 km. Het was een wedstrijd van hoog niveau. Van de 61 deelnemers haalden er 25 minimaal de 100 mijl. Ook op de 12 uur en 6 uur werd goed gepresteerd. Op de 12 uur wonnen bij de mannen Werner Roels met een afstand van 136,750 km en bij de vrouwen Agnieszka Kuczko met een afstand van 121,867 km. Op de 6 uur waren de nummers 1 en 2 overall Adinda Vetsuypens (73,240 km) en Arenda Konnecke (70,717 km). Wouter Marijsse won bij de mannen met 70,004 km.

18-19 september 2021

Waar vorig jaar wedstrijden als de RUN Winschoten en de Spartathlon niet doorgingen vanwege Corona, gaan die wedstrijden dit jaar wel door. Dat zorgt ervoor dat een aantal deelnemers die vorig jaar in Deventer liepen dit jaar in Griekenland of Winschoten lopen. Er hebben zich gelukkig genoeg deelnemers ingeschreven om het evenement door te kunnen laten gaan. Om wat meer ruimte te krijgen in het programma is de 1 uur geschrapt. Maar met wedstrijden over 3, 6, 12 en 24 uur blijft de keuze groot. Bij de 24 uur is er een open wedstrijd en een Nationaal Kampioenschap. Er wordt gelopen op de wielerbaan in Sportpark de Keizerslanden. Een mooi verkeersvrij parcours van 1289 meter, officieel opgemeten door Maurice Winterman. Prachtig vlak asfalt en zonder scherpe bochten. Een ideaal parcours.

Nationaal Kampioenschap 24 uur

Waarom geen Nederlands- maar Nationaal Kampioenschap? Tot en met 2013 werd er jaarlijks een Nederlands Kampioenschap 24 uur gehouden. In de loop der jaren werden er steeds meer Nederlandse Kampioenschappen  gehouden. Daarvoor zijn veel officials en andere vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. De realiteit is dat het steeds lastiger wordt om die vrijwilligers te vinden en daarom werd door de Atletiekunie het besluit genomen om het aantal Nederlandse Kampioenschappen te verminderen. Er werden een aantal kampioenschappen samengevoegd en een aantal kampioenschappen geschrapt. Het Nederlands Kampioenschap 24 uur werd geschrapt omdat de IAAF/World Athletics de 24 uur niet officieel erkent. Om toch een kampioenschap te behouden is Ultraplatform, de Werkgroep Ultralopen die onder de Atletiekunie valt, in gesprek gegaan met de Atletiekunie. Uitkomst daarvan was dat er een Nationaal Kampioenschap 24 uur mag worden georganiseerd onder auspiciën van Ultraplatform. Een uitkomst waarmee de ultraloopwereld vooruit kon. De wedstrijd in Deventer wordt alweer het 8e Nationaal Kampioenschap. Na 3 keer Steenbergen, nu voor de 5e maal in Deventer. Het verschil met een Nederlands Kampioenschap is dat deelnemers geen wedstrijdlicentie hoeven te hebben van de Atletiekunie. Wel de Nederlandse nationaliteit. Om voor een medaille in aanmerking te komen moeten mannen/vrouwen minimaal 160/140 km lopen. Er moeten minimaal 3 deelnemers op de startlijst staan en ook van start gaan. Er staan nu genoeg NL deelnemers ingeschreven om het Nationaal Kampioenschap door te kunnen laten gaan bij zowel de mannen als de vrouwen. Maar meer deelnemers aan het Nationaal Kampioenschap 24 uur zijn natuurlijk altijd welkom. Update: Door een afmelding starten er geen 3 Nederlandse vrouwen en is er dus helaas geen Nationaal Kampioenschap 24 uur bij de vrouwen.

Aleksandr Sorokin

Het zal weinigen zijn ontgaan dat de Litouwer Aleksandr Sorokin het door velen onaantastbaar geachte IAU 24 uur Wereldrecord van Yiannis Kouros heeft verbeterd. Er wordt door velen al gespeculeerd wat de invloed van het moderne schoeisel op zijn prestatie is. Een interessante gedachte is dat lopers en loopsters mede dankzij de technologische ontwikkelingen minder onnodig ontzag krijgen voor de prestaties van grote lopers en loopsters uit het verleden.  De beste NL prestatie bij de mannen van Ron Teunisse stamt alweer uit 1990. Irene Kinnegim gaf vorig jaar al het goede voorbeeld bij de vrouwen. Zij had wel respect voor het oude record van Wilma Dierx, maar geen ontzag.