Categorieën
nieuws

Van Tegea naar Sparta

De nr. 2 in de wedstrijd Tamas Bodis stapte in Tegea op 195 km met een blessure uit. Fitos Zsisimopoulos gaat de Spartathlon 2021 winnen.

Route vanaf Sangaspas

Na de Sangaspas dalen de deelnemers af naar de vallei waar een relatief vlak gedeelte volgt van ca. 30 km. De eerste grote post is Nestani op 172 km gevolgd door Tegea. Even na Tegea gaat de route over een vaak drukke asfaltweg weer stevig omhoog. De weg blijft op en neer gaan door een op zich mooi landschap, maar de drukke weg is vooral voor de langzamere deelnemers die er overdag lopen geen pretje. Vrachtauto’s die rakelings langs je schieten, terwijl de meesten de coördinatie bij veel deelnemers te wensen over laat. Het is een gedeelte met veel zwerfhonden voor wie de Spartathlon een groot lopend buffet is. Met om de paar kilometer een verzorgingspost en daartussenin een spoor van weggegooide verzorging en deelnemers. Als het dan op de tweede dag warm wordt is het feest voor de langzamere deelnemers compleet. Wat dat betreft zijn de snelle deelnemers in het voordeel.

Wilma Dierx in 2018 in regen en storm op weg van Tegea naar Sparta.

Fitos Zisimopoulos op weg naar overwinning

Fitos Zisimopoulos is inmiddels bij de post in Tegea op 195 km. Hij kwam daar door in een tijd van 17.11. Hij blijft een goed tempo houden en loopt in op het schema van Aleksandr Sorokin in 2017 liep. Die kwam in 16.59 door in Tegea. Zisimopoulos ligt nu 12 minuten achter op Sorokin, maar dat verschil was aan de voet van de Sangaspas op 159 km nog  28 minuten. Sorokin verloor in 2017 in de laatste 50 km wat tijd op de anderen, maar lag toen ver voor. Sorokin kwam toen uit met een tijd van 22.04, waarmee hij na Kouros de snelste op de Allertijdenlijst is. De voorsprong van Zisimopoulos was in Nestani op 172 km 42 minuten op Tamas Bodis, de nummer 2. Het lijkt er sterk op dat Fitos Zisimopoulos de Spartathlon dit jaar gaat winnen en dan ook nog in een sterke tijd van rond de 22 uur. Een verrassing.

Tamas Bodis kwam in Tegea met 1.14 uur achterstand door. Toch was hij op 195 km maar 10 minuten langzamer dan in 2019 toen hij de Spartathlon won. Bodis gaf op met een blessure. Radek Brunner ligt nu 2e in de wedstrijd voor Ivan Penalba Lopez. Kort daarachter loopt Milan Sumny op de 4e plek. Hun achterstand op de leidende Griek Zisimopoulos is anderhalf uur. Daarmee is duidelijk dat de Griek gaat winnen.

Waar bij de mannen de strijd om de overwinning gestreden lijkt, is het bij de vrouwen nog spannend. De in Oostenrijk wonende Letse Diana Dzaviza heeft de leiding van 2-voudig Spartathlon winnares Zsuzsanna Maraz overgenomen. Maar met een tijdsverschil van 3 minuten is er nog van alles mogelijk.

Stand CP 60 Tegea 195 km

Mannen:

1. Fitos Zisimopoulos 17.11

.. Tamas Bodis 18.25, NB. Bodis stopte in Tegea op 195 km vanwege een blessure

2. Radek Brunner 18.39

3. Ivan Penalba Lopez 18.48

4. Milan Sumny 18.57

5. Matiss Vecvagaris 19.03

6. Jiří  Horčička 19.34

Vrouwen:

1. Diana Dzaviza 19.45

2. Zsuzsanna Maraz 19.48

3. Noora Honkala 20.52

4. Marisa Lizak 21.00