Categorieën
nieuws

Ultraloop en marathon nieuws

Er is weer het nodige te melden. Van mooie uitslagen en een gunstig verlopen loting voor de Spartathlon tot het overlijden van het icoon Horst Preisler goed voor 2002 marathons/ultralopen.

Barkley Marathons

De Barkley is een vreemde wedstrijd die bij een breed publiek tot de verbeelding spreekt. Alleen al het feit dat bijna niemand de volle 5 ronden van 20 mijl volbrengt is bijzonder. Maar ja, eigenlijk is alles apart bij deze loop. Het parcours waarbij je extreem veel hoogtemeters door ruig terrein voor je kiezen krijgt op zoek naar 14 punten waar je bladzijden uit een boek moet scheuren als bewijs dat je er geweest bent. De route moet je zelf uitzoeken met behulp van een kompas. Vanuit de lage landen deden Karel Sabbe, Merijn Geerts, Thomas Dunkerbeck en Hinke Schokker mee.  Ze haalden allemaal de eerste ronde. Hinke viel in de tweede ronde uit. Op enig moment waren er nog 9 deelnemers in de running waarvan 3 uit België-Nederland. Merijn haalde de tweede ronde maar viel in de derde ronde uit. Karel Sabbe en Thomas Dunkerbeck haalden de 3 ronden maar vielen in de vierde ronde uit. Uiteindelijk haalde niemand die vierde ronde.  Maar naast Karel en Thomas finishten er nog 3 deelnemers de 3 ronden waarmee je in het klassement van de Fun Run komt. Drie ronden is echt al een bijzondere prestatie. Voor Karel Sabbe de tweede keer dat hij de Fun Run uitliep. Over de eerste keer maakte hij een film die wat meer inzicht geeft in deze bijzondere wedstrijd. Link:

Salland Trail

De Salland Trail is de afgelopen 2 jaar vele malen verplaatst vanwege Corona. Vorig jaar was er een virtuele editie maar afgelopen weekend konden de trailschoenen dan eindelijk omgebonden worden voor een 25 km, 50 km en 50 mijl. De Salland Trail is uitgegroeid tot een van de grootste ultralopen in Nederland. Een goede en betrokken organisatie, lage deelname prijzen en mooie parcoursen zijn de ingrediënten voor dit succes. De trail is geschikt voor lopers en loopsters die met traillopen kennis willen maken. De 50 km telt ruim 500 hoogtemeters+ en de 50 mijl 900 hoogtemeters+. Start en finish is in Nijverdal, het parcours gaat over de Sallandse heuvelrug. De 50 km werd gewonnen door Ynze Keulstra in een tijd van 3.54.28, een triathlonner met al wat ervaring in langere trails. Snelste vrouw was Terusca Llasaca Takacs in 4.24.44, een loopster met een marathon PR van 3.01. De 50 mijl was een prooi voor Jan Muller die een tijd van 6.59.05 liep waarmee hij een ruime voorsprong op de nr. 2 Wolter de Lange had die in 7.39.25 finishte. Bij de vrouwen won Irene Kinnegim in 7.21.36. Geen verrassing, wel dat runner up Diana Iprenburg , kort achter Irene finishte in 7.27.54 op de 3e plek overall.  Link naar de uitslag: https://www.mijninschrijving.nl/participantResults/listParticipantResults/505/

North C Trail

Bij de North C Trail was de marathon dit jaar de langste afstand met start en finish in Koksijde. Deze loop gaat over het strand en door de duinen met in totaal 440 hoogtemeters+. Andy Rietmaeker was de snelste in 3.13.49. Snelste vrouw was Kathleen Vanmarcke in 3.58.40. Link naar de uitslag: https://my.raceresult.com/193422/results#1_9222F3

Heuvelland Marathon

Dit is geen doorsnee marathon. De marathon start bij het Drielandenpunt in Vaals en loopt dan over vooral onverharde paden en wegen naar Maastricht. Er wordt dus meer gedaald dan geklommen, hoewel de loop nog wel 450 hoogtemeters+ telt. Geen marathon waar echt snelle tijden gelopen worden. Wat dat betreft was de winnende tijd van Tim Dally van 2.52.39 sterk. Bij de vrouwen was Danielle van Eeuwijk het snelst met 3.29.34. Link naar de uitslag: https://my.raceresult.com/192480/#1_776D70

Spartathlon 30 september

Een paar dagen na de chaotische uitzending van de loting werd de deelnemerslijst voor de Spartathlon gepubliceerd. Die pakte goed uit voor Belgische en Nederlandse lopers en loopsters. Voor België was David van den Bossche al zeker en hij wordt begeleid door Arne Verstraeten, Pauwel Joos, Wim van Dyck, Kenneth Brouckmeersch, Tony Misman, Yvan de Graef, Chris Dhooge en Hilde Dosogne. Voor Nederland was Irene Kinnegim al zeker en zij wordt begeleid door Sameena van der Mijden, Wilma Dierx, Dick Abee, Jonathan Koutstaal, Endymion Kasanardjo, Tobias Lundgren (als gastloper…), Sjirk Overal, Peter Mayringer, Karel Hageman en Radmer Schalkx. In totaal 9 Belgen en 11 Nederlanders. Link naar de deelnemerslijst: https://www.spartathlon.gr/images/stories/2022/entrants-list-2022.pdf

Horst Preisler overleden

Horst Preisler in 2010 na de finish van de Engelenburg Marathon

Toen ik als jongeling in 1985 bij de RUN Winschoten debuteerde op de 100 km deden daar de nodige mannen mee die mijn vader hadden kunnen zijn. Een van hen was de Duitser Horst Preisler die toen al 10 jaar aan ultralopen deed. Daarnaast liep hij marathons. Horst liep veel en graag. Hij kwam tot 2002 marathons en ultralopen in zijn lange carrière. Hij was een bescheiden man die nooit een toploper is geworden maar wel veel goede prestaties heeft geleverd. Hij finishte onder andere 4 keer in de Spartathlon. Op de website van de DUV staat een in memoriam https://www.ultra-marathon.org/index.php/berichte-news/news/420-zum-tode-unseres-gr%C3%BCndungsmitglieds-horst-preisler Ook Francis Spoelstra maakte een mooi in memoriam voor Horst Preisler https://dutch100marathonrunners.com/?page_id=1389

Henri Thunnissen