Categorieën
nieuws

Ultra nieuws 21-26 mei

Eemmeerloop 50 km

De Eemmeerloop is na de RUN Winschoten de oudste ultraloop in Nederland. De eerste editie was in 1987. Het is een 50 km in 1 grote ronde door 4 provincies. Naast de solo loop kunnen er duo’s en estafette teams meedoen. Het aantal ultralopers schommelt tussen de  20 en 50 deelnemers. Marathonloper Gerard Hol (pr 2.23.54) verbeterde het parcoursrecord 3 keer en liep in 1992 3.14.04. Dat parcoursrecord werd in 2003 door Wim Epskamp aangescherpt naar 3.13.43. In 2003 was het parcours voor het eerst officieel opgemeten. Jeroen Romeijn verbeterde in 2011 het parcoursrecord naar 3.11.46 netto. Jeroen moest ruim 4 minuten voor een open brug wachten. In 2017 liep Wouter Decock een tijd van 3.10.02, het huidige parcoursrecord. Bij de vrouwen heeft Jolanda de Klerk het parcoursrecord in handen met 3.54.46.

Na een aantal afgelaste edities werd de Eemmeerloop weer gelopen. Met 25 mannen en 1 vrouw die de finish haalden. Het was de 26-jarigeThierry Willigenburg die bij zijn debuut als ultraloper won in een tijd van 3.19.49 bruto. Thierry moest 4 minuten voor een open brug wachten, dus netto liep hij een tijd van 3.15. Een prima debuut.  Ook David Helfferich (3.24.47) en Sander van de Water (3.28.13) liepen een goede race. Link naar de uitslag: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2022052100432

Amsterdamse bos 50 en 100 km

In het Amsterdams Bos werden er een 50 en 100 km gelopen. Een kleinschalige loop met 9 deelnemers op de 100 km en 23 deelnemers op de 50 km. Mark van Hoorn won de 100 km in een goed opgebouwde wedstrijd in 9.19.36. Op de 50 km won de Marrokaan Soefiyan Elbourabia in 3.26.39 voor Luuk van der Jagt in 3.27.33. Luuk wou deze 50 km als training lopen, maar hij kwam in wedstrijd modus. Een goede tijd voor deze loper die doorgaans voor 100 km+ trailwedstrijden kiest. Op de website van de organisatie staat een leuk wedstrijdverslag plus de bestanden met uitslagen: https://nl.srichinmoyraces.org/50k100k-race/previous-results/2022

Vestingloop 50 km

Bij de Vestingloop in Den Bosch was er dit jaar voor het eerst een 50 km ultraloop. Een mooie ronde van 50 km met de start en finish in Den Bosch. Abdi Nageey was ingehuurd als mistery guest die vanuit achterveld deelnemers opjaagt. Deelnemers die door Abdi werden ingehaald mochten wel gewoon de wedstrijd uitlopen. Bij de mannen was het Jop van der Steen die won in 3.36.37. Jop won 2 keer de marathon van Tilburg, waarbij hij in 2017 zijn snelste tijd van 2.31liep. Bij de vrouwen won Eline Cox in 3.56.11. Eline won vorig jaar de Bear Trail 83 km en liep al de nodige andere goede uitslagen. Er waren op de 50 km 64 finishers, waarvan 14 vrouwen. Link naar de uitslag: https://evenementen.uitslagen.nl/2022/vestingloop/

GTLC 42, 83 en 164 km trail

Leuke en uitdagende trails in het Noorden van de Ardennen in de omgeving van Malmedy-Stavelot-Trois Ponts, de Grand Trail des Lacs et Chateaux. Uitgegroeid van een trail georganiseerd door liefhebbers tot een grote trail met 1500 deelnemers. Waarvan 130 op de 164 km, 299 op de 85 km en 609 op de 42 km. De langste trail van 164 km werd gewonnen door de Fransman Jérome Ferris in 19.16.15. Marijn Sinkeldam werd 2e in 21.34.06. Beste vrouw was Nadine Reynartz in 26.13.13. De 85 km was een prooi voor Florentin Gooris in 8.07.04. Snelste vrouw was de Spaanse Silvia Canals Rovira in 10.15.45. Op de marathon afstand was Micheal de Cooman de snelste in 3.38.15 en was Louise Wenkin de snelste vrouw in 4.33.49. Link naar de uislagen: https://grandtrail.be/en/results/

100 km del Passatore

De 100 km del Passatore is een van de grote 100 km wedstrijden met een eerste editie in 1973. Gezien het van punt tot punt parcours van Florence naar Faenze met de nodige hoogtemeters worden hier doorgaans geen hele snelle tijden gelopen. De meeste deelnemers finishen 15 minuten of meer boven hun normale tijden. Uitgezonderd Giorgio Calcaterra die deze 100 km 12 keer op rij wist te winnen en het parcoursrecord van 6.25.47 in handen heeft. Het is een 100 km met veel deelnemers, met dit jaar 2440 finishers. Het was de Brit Lee Grantham die won in 7.03.29. Het PR van Lee staat op 6.42. Giorgio Calcaterra werd 3e in 7.39.36. Eerste vrouw was 24-uurs loopster Eleonora Rachele Corradini in 8.29.07. Link naar de uitslag: https://www.endu.net/en/events/100km-del-passatore/results

Pieterpad record poging Alex Olieman vanaf 26 mei 6.00 uur

Alex Olieman gaat een aanval doen op de snelste tijd op het Pieterpad. Addie van der Vleuten kwam vorig jaar tot een tijd van 78 uur en 10 minuten in de categorie begeleid. Alex start op 26 mei om 6.00 uur. Hij loopt voor het goede doel, waar hij een website voor heeft aangemaakt met veel informatie: https://alexpieterpadpoging.weebly.com/?fbclid=IwAR3BTM4VJm0vppR0nkCW6YuTrVTbOvLiWrfh6N017HJ5PtolPJb5pJQHm8E Alex is te volgen middels een legendstracker, directe link: https://alex-pieterpad.legendstracking.com/

Voor wie Alex Olieman niet kent, Alex heeft al een aantal goede prestaties geleverd bij langere wedstrijden zoals de Indian Summer Ultra Trail 102-120 km en de 120 km van Texel. In 2021 verraste hij met een sterke 100 km van 8.05.23. Alex heeft de snelste tijd gelopen op het Ultra Pad Nederland. Zie: https://fastestknowntime.com/route/ultra-pad-netherland-netherlands