Categorie├źn
nieuws

Belgische Kampioenschappen trail en 100 km

Belgisch Kampioenschap trail Ohm Trail

Er was een Belgisch Kampioenschap korte en lange trail. Op de lange trail over een afstand van 80 km met 4000 hm+ was de Belgische top aanwezig. Bij de mannen was er een mooie strijd tussen sterke lopers als Florian Descamps, Xavier Depart en Guillaume Deneffe die in die volgorde finishten. Bij de vrouwen ging de strijd tussen Laura van Vooren en Dominique van Mechgelen die met miniem verschil werd gewonnen door Laura van Vooren.

Bij de 35 km trail wist Renee Cardinaals bij de vrouwen in de open wedstrijd de winst te pakken. De 55 km werd bij de mannen gewonnen door Jerome Chretien en bij de vrouwen door Ann Andries.

Link naar de uitslagen:https://ohmtrail.livetrail.run/

Belgisch Kampioenschap 100 km Zwevezele

In Zwevezele was het Belgisch Kampioenschap op een parcours van 5,045 km lang. De eerste ronde was daarom 905 meter korter waarmee de doorkomsten op 10-20-30 enz. niet helemaal klopten in afstand. De weersomstandigheden zaten niet mee, met een voortdurende harde regen. Dat zorgde voor veel uitvallers in deze toch al kleinschalige wedstrijd.  

In de open wedstrijd deed  Piet Wiersma een poging om het Nederlands Record 100 km te verbeteren. Hij ging snel weg en kwam halverwege omgerekend op ca. 3.06.45 door. Op 70 km moest hij zijn strijd staken. Door de voortdurende harde regen kreeg hij zijn slijm niet weg, moest  daardoor steeds meer hoesten en kreeg ademhalingsproblemen.

In het Belgisch Kampioenschap was de strijd spannend met David Liviau die de strijd aanging met trailloper Vincent Siringo, 24-uursloper Yvan de Graef en Matthew Bouckhuyt. Ook de Indische loper Sampathkumar Subramaninan ging mee. Matthew startte iets voorzichtiger met een 50 km doorkomst van ca. 3.32.45, waar Yvan en David na ca. 3.29.45 doorkwamen. Vincent Siringo stopte op 50 km en Sampathkumar Subramaninan net als Leo Smets  op 55 km. Yvan de Graef stopte op 65 km en David Liviau op 75 km. Toen liep van de favorieten alleen nog Matthew Bouckhuyt. Die liep tot 70 km een mooie vlakke wedstrijd waarna het schema wat opliep en de laatste paar ronden moeizaam waren. Maar toen was de buit al binnen en de druk er af. Matthew Bouckhuyt finishte in 7.22.12 waarmee hij Belgisch Kampioen werd.  Hij verbeterde zijn PR met dik 21 minuten. Jelle Tielemans werd 2e en Chris Dhooge werd 3e.

Bij de vrouwen waren er wat loopsters die niet kwamen zoals voormalig topper Mieke Dupont. De wedstrijd ging met 3 vrouwen van start. Adinda Vetsuypens stopte na 30 km. Adinda kampt met zinktekort, iets waar ze nu medicatie voor heeft. Maar wat ook verklaart waarom haar prestaties de afgelopen periode wat minder waren. Zij gaat zich de komende periode eerst weer richten op afstanden tot de marathon. Door het uitvallen van Adinda ging de strijd om het Belgisch Kampioenschap tussen Delphine Dumoulin en Hilde Dosogne. Halverwege had Delphine een kwartier voorsprong. In de tweede helft had ze veel verval waardoor de wedstrijd nog spannend werd. Uiteindelijk wist Delphine Dumoulin haar voorsprong te behouden en werd ze Belgisch Kampioene 100 km in 9.45.14 voor Hilde Dosogne in 9.50.33.

Naast de 100 km waren er een 10 en 50 km. De 50 km werd gewonnen door Joris Beaumon in 3.15.04. Cindy Catteeuw was de snelste van de 2 vrouwen in 4.42.24.   Link live resultaten: https://www.marathonandmore.be/2022/06/live-results-pinksterlopen-2022-zondag.html?m=1&fbclid=IwAR0aKd80cVhGr7A70zpeDNar7bzv_2uMdxvIMPGOm-L-VgbPYuCfMZnEqQE#0_06CD91

Henri Thunnissen