Categorieën
nieuws

Inschrijving 6 uur van de Haarlemmermeer op 15 solisten

Zijn er nog solo-loopsters?

Er zin inmiddels (7/6) 15 solo-aanmeldingen voor de 21ste editie van de 6 uur van de Haarlemmermeer. We hopen er nog zo’n 10 bij te krijgen. Voor de organisatie (inkoop) is het handig om te weten hoeveel deelnemers er ongeveer komen. We werken met een klein budget en de begroting is net sluitend, zonder winstoogmerk. Om die reden verzoeken wij eenieder die voor zichzelf heeft afgewogen of hij / zij mee wil doen om gebruik te maken van de voorinschrijving.

Er staan alvast mooie namen op de lijst; voor velen is het een jaarlijks terugkerend weerzien en voor anderen een debuut bij onze loop.

Helaas lijkt het ultralopen bij ons steeds meer een “mannen-sport” te worden, hoewel Ineke Scheffer met 11 deelnames nog steeds de lijst aanvoert (Gert is er dit jaar voor de 11de maal bij) en ook Kati Unoki al 9x deelnam. De verhouding van de laatste jaren is 1 : 10, terwijl het 20 jaar geleden nog regelmatig 1 : 6 was. Terwijl het volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat dames relatief beter zijn in (langzame) duursporten door een betere efficiëntere vetverbranding. In de topsport zien we nog wel heel snelle dames op de grote marathons, bij het wielrennen, het langlaufen en ook in het schaatsen!

In Duitsland zie je ook een afname van toppers op de ultra-afstanden, uitzonderingen daar gelaten. Een jaar of 15 geleden was er een groot contingent sterke lopers, met veel goede prestaties zoals > 80 km op de 6 uur. Ook het aanbod van mooie lopen was vroeger in Duitsland groter dan tegenwoordig, maar dat lijkt overal wel een trend te zijn. De groei zit hooguit nog in de trails en de fun-runs. België en Frankrijk zijn vanouds sterke ultralanden en we zien ook nog immer altijd veel deelname uit België. Maar ook daar (heel) weinig prestaties boven de 80 km bij de heren of > 70 km bij de dames. Gelukkig zien we ook dat er tóch elk jaar weer nieuwe namen bij komen, dus we houden hoop!

Op de site www.avhaarlemmermeer.nl/6uur  kan je de bij het kopje deelnemer informatie de stand van aanmeldingen zien en je kunt ook kijken bij tussenstanden en uitslagen om de uitslagen vanaf 2009 terug te zien (kopje tussenstanden en uitslagen / rechtsboven menu / open evenementen).

Statistieken

Enkele gegevens over de 20 eerdere edities van de 6 uur van de Haarlemmermeer:

  • 660 deelnemers hebben tenminste de marathonafstand gelopen
  • 336 deelnemers hebben de volledige 6 uur uitgelopen, waarvan 85 dames
  • De grootste deelname was in 2003 met 53 finishers
  • 10 deelnames leverden Gert Mertens 8 maal de overwinning op
  • 11 deelnames is het record van Ineke Scheffer
  • Er is 6x > 80 km gelopen bij de heren
  • Er is slechts éénmaal > 70 km gelopen bij de dames
  • Gemiddelde afstand van de winnaar bij de heren: 77.613 m
  • Gemiddelde afstand van de winnares: 63.210 m

www.avhaarlemmermeer.nl/6uur

Ton Aker