Categorieën
nationale selectie nieuws

WK 100 km Bernau-Berlin 2022

Parcours en deelnemersveld

Op 27 augustus startte om 6.30 uur het Wereldkampioenschap 100 km. Een heen en weer parcours in het bos met een aanloopronde van 2,5 km gevolgd door 13 rondes van 7,5 km. Er stond een ijzersterk deelnemersveld aan de start. Alleen Aleksandr Sorokin en Dominika Stelmach ontbraken. Sorokin doet mee aan het EK 24 uur wat 3 weken na het WK 100 km is. Stelmach verkoos het prijzengeld van de Comrades Marathon boven de eer van haar land. Er was geen prijzengeld bij dit WK. De Comrades Marathon werd ook op 27 augustus gelopen waardoor de sterke Zuid-Afrikaanse lopers van de afgelopen 2 WK’s ontbraken. Er was desalniettemin een sterke Zuid-Afrikaanse ploeg afgevaardigd, maar wel met mannen die weinig ervaring in het lange werk hadden. De weersomstandigheden waren na een warme periode relatief gunstig. Alleen de hoge luchtvochtigheid van 94% zorgde bij veel deelnemers in het verloop van de wedstrijd voor problemen. De aangekondigde harde regen halverwege de wedstrijd bleef uit, een klein zomer buitje was alles. De eerste ronde van 2,5 km was te kort omdat een keerpunt te vroeg was neergezet. Het duurde wel even voordat bekend was hoeveel er te weinig was gelopen. Die afstand moest iedereen in een korte ronde als laatste ronde lopen. Hierdoor zijn alle records die er gelopen werden geldig.

Mannen

Bij de mannen had de Fransman Guillaume Ruel aangekondigd mogelijk voor het Wereldrecord van Nao Kazami te gaan. Het Wereldrecord op de 100 km is een record op de weg, dus de 6.09.14 van Kazami is het geldende record en niet de 6.05.41 die Sorokin dit jaar op de baan liep. Ruel nam al snel de leiding in de wedstrijd. De Japanners waren met een ijzersterke ploeg van start gegaan en volgden als een trio. De Zuid-Afrikanen startten snel net als een aantal lopers uit Mexico, Brazilië, Polen en Noorwegen. Piet Wiersma ging voor een snelle tijd. Piet had in de aanloop van het WK wat kleine blessures gehad. Hij koos voor een relatief rustige start en liep in het begin buiten de top-tien. Langzaam schoof hij op waarbij hij redelijk gelijk opging met de Noor Sebastiaan Conrad Hakansson.  Ruel liep tot 75 km aan kop waarna Haruki Okayama de leiding overnam gevolgd door Jumpei Yamaguchi. In de laatste ronde pakte Piet Wiersma de 3e plaats in de wedstrijd met Hakansson dicht achter hem. Haruki Okayama won in 6.12.10 voor Yamaguchi in 6.17.19 en Piet Wiersma in 6.18.47. Beste Europeaan in een dik PR en een nieuw Nederlands Record wat met 6.38.12 op naam van Bruno Joppen stond. Achter Wiersma werd Hakansson 4e in 6.19.01, Guillaume Ruel in 6.19.51 en Nao Kazami in 6.21.43. Japan won het teamklassement ruim, voor Frankrijk en Zuid-Afrika. België werd 9e en Nederland 10e in het teamklassement van 29 teams. Wouter Decock liep in een goed ingedeelde race naar een tijd van 6.46.51. Stijn van Lokeren slechtte de 7-uurs grens met zijn 6.56.55. Martijn Klaasse kwam tot een tijd van 7.20.37, Matthew Bouckhuyt tot 7.23.48 en David Helfferich tot 7.31.52. Timothy Wolvetang viel uit. Goede individuele en teamresultaten van de Belgische en Nederlandse deelnemers.

Irene Kinnegim was uitgenodigd voor de persconferentie

Vrouwen

Bij de vrouwen ging de Française Camille Chaigneau snel van start en liep lang op kop van de wedstrijd. Achter haar haar landgenote Floriane Hot, de Amerikaanse Courtney Olsen, de Finse Satu Lipiäinen en de Ierse Caitriona Jennings.  Zo’n 20 km voor het einde passeerde Hot haar landgenote Chaigneau om Wereldkampioene te worden in een tijd van 7.04.03 voor Chaigneau in 7.06.32 en Jennings in 7.07.16. De tijd van Floriane Hot is een nieuw Europees Record. In het teamklassement werd de Verenigde Staten eerste, Frankrijk 2e en Japan 3e. Nederland behaalde de 10e plek van 22 teams. Bertine de Vries werd beste Nederlandse in een PR van 8.03.31 voor Irene Kinnegim in 8.11.01 en Arenda Könnecke in 8.57.36. Alle NL vrouwen hadden last van de hoge luchtvochtigheid, maar nog nooit werd er door een trio NL vrouwen zo hard gelopen bij een WK. Het gaat hard met de ontwikkeling bij de NL vrouwen. In 2016 verbeterde Kim Roeling het Nederlands Record bij het WK 100 km in Spanje naar 8.11.29. Pas in 2018 verbeterde Leonie Ton die tijd, eerst in Rheine en later bij het WK 100 km in Kroatië waar zij het Nederlands Record naar 7.54.55 verbeterde.

De begeleiders van het NL team

WMA Masters 100 km

Samen met het WK 100 km was er een WK voor masters. Een deel van de deelnemers aan het WK 100 km had zich voor dit WK masters opgegeven. Voor de masters die niet in een nationaal team liep bestond de mogelijkheid om zich in te schrijven. Mieke Dupont deed mee in de categorie W45 en haalde daar een 6e plek in 8.29.59 en met die tijd net de Internationale limiet. Stijn van Lokeren werd 2e in de categorie M40.

Link naar de uitslagen:

Individueel WK 100 km: https://iau-ultramarathon.org/2022%20IAU%20100%20km%20Individual%20Results.pdf

Teams M: https://iau-ultramarathon.org/2022%20IAU%20100%20km%20Men%20team%20Results.pdf

Teams W: https://iau-ultramarathon.org/2022%20IAU%20100%20km%20Women%20team%20Results.pdf

Henri Thunnissen