Categorieën
nieuws

Nationaal Record bij de Zes uur van de Haarlemmermeer

Veel persoonlijke records én een nationaal record bij de teams!

Op zaterdag 24 juni was de 22ste editie van de Zes uur van de Haarlemmermeer, op wederom een warme dag, zoals de laatste jaren gangbaar is. Er was een mooie lijst van aanmeldingen. Helaas hadden we de afmelding van Albert (record-aantal-deelnemer en initiator van de teams van de Belastingdienst, die helaas ook zijn afgehaakt na 10 jaar deelname), maar ook hadden we 5 na-inschrijvingen, waardoor we uiteindelijk 6 teams en 35 solisten aan de start hadden. Hiervan 32 op de 6 uur (3 op de drie uur). Er deden 3 dames mee aan de 6 uur, één dame liep de 3 uur. De dames blijven helaas nog immer sterk ondervertegenwoordigt.

In totaal is door de solisten dik 1.700 kilometer gelopen; de teams liepen bij elkaar ruim 475 km.

Gert deed voor de 12de keer mee en is nu mede-recordhouder qua aantal deelnames (Albert Meijer 12x solo, plus 3x estafette; Ineke Scheffer 11x); André en Mo waren er voor de 10de keer. Er waren 12 nieuwkomers bij ons evenement, waarvan er 9 voor het eerst op een zes uursloop. De debutanten liepen , op twee na, de zes uur geheel uit, met dus voor eenieder een persoonlijke besttijd!!! Daarnaast hebben 2 deelnemers zaterdag hun PR verbeterd. En om het compleet te maken: 8 van alle deelnemers had zijn / haar beste afstand reeds bij de Zes uur van de Haarlemmermeer staan!

Het geeft maar aan dat, ondanks vaak warme omstandigheden, het parcours en de organisatie goed geregeld is. Ook dit jaar was het erg warm en dat leverde een aantal uitvallers op (6), waarvan een paar zich bij de EHBO meldden om met ijs afgekoeld te kunnen worden. De tuinsproeier hadden we, achteraf, eerder neer kunnen zetten, hoewel de meesten er geen gebruik van maken (want met natte kleding lopen is ook niet altijd lekker).

Opvallend wat betreft de deelnemers: Mo (M70) haalde door zijn blessure nèt de marathon (41.870 meter) niet; Wim (M65) wél en is onderweg naar zijn 200ste in xx (??) landen. We hadden met Bram weer een (nieuwe) deelnemer uit Bedum (opvolger van Jodi ?) en er waren twee deelnemers van de NEA Volharding (opvolgers van Veron ?).

Er stond een super-gemotiveerd team aan de start (hoewel met slechts 5 man in plaats van de toegestane 6) om de 100 km – grens te slechten. Dit team, De Zware Jongens van AVH, begonnen met 20 kilometer na het eerste uur, dus dat was veelbelovend!!

Gert, onze 8 -voudig winnaar en altijd op het podium, kreeg vandaag concurrentie van Bram van Rijswijk (vorig jaar 75.962 km) en van Harm Wiegers (vorig jaar 72.317 km). Onbekende debutant op de 6 uur was Wilse Graveland die al wel lange trails heeft volbracht én de 120 km van Texel! Na aangeven door de deelnemers in onze enquête van vorig jaar, zijn we afgestapt van de prijs-uitreiking op age-graded en gaat het weer om de absolute afstand. Net als vorig jaar ging Harm er weer vandoor, met Wil in zijn kielzog. Daar kort achter Bram en iets verderop Gert. Dit bleef zo in de eerste 3 uur van de wedstrijd, waarbij Bram Harm steeds in het zicht hield en Chris Dhooge kort achter Gert bleef lopen. Na 3 uur was er een flinke warmtedip (temperatuurstijging, bewolking weg en geen wind) en zakten de tempo’s van eenieder in, maar aangezien daar (vrijwel) iedereen last van had, bleven de verhoudingen redelijk gelijk.

Dat goldt ook voor de dames: Barbara en Mendy waren bij de Sri Chinmoy dit jaar al aan elkaar gewaagd en liepen nu beiden voor het eerst een 6 uursloop. Manuela had er in 2018 al eens aan geroken en de 3 dames bleven ook de eerste uren in elkaars zicht met een mooi tempo van ca. 10 km per uur. Ook zij kenden echter een warmtedip, waar Barbara het beste uit kwam.

In het 4de uur kwam er meer wind en werd het wat beter. In de grafieken bij de uitslagen op de website zie je ook heel duidelijk dat er vanaf toen weer wat constanter kon worden gelopen.

Uiteindelijk maakte Barbara in de laatste twee uur het echte verschil en werd winnares met bijna 60 km. Zij, maar ook Mendy en Manuela haalden een PR, waarvoor hulde!

Podium vrouwen met Barbara Zemering op het hoogste treetje.

Het op kop lopende team zat na 3 uur op ruim 56 kilometer en het was voor iedereen onvoorstelbaar dat zij elke ronde zo’n tempo op legden (soms > 19 km/uur). Als je dat ziet, kan je jezelf niet voorstellen dat Sorokin laatst solo naar 100 km liep!!!

Bij de heren had Wilse het meeste last van de hitte en hij had het grootste verval. Harm en Bram lieten EXACT hetzelfde beeld zien als vorig jaar, met ongeveer even zo grote onderlinge verschillen. Maar Bram had ook vorig jaar reeds veel meer ervaring dan de debuterende Harm en dat was nu weer zo: Bram bleef redelijk constant lopen en Harm moest elk uur inleveren. Datzelfde beeld was te zien bij Wilse en Gert. Gert zou uiteindelijk voor het eerst in zijn carrière (20 finishes op een 6 uur) onder de 70 km eindigen (!!!), maar, ook net als vorig jaar in de strijd met Iris, las Gert de wedstrijd, keek hij waar zijn directe concurrenten zaten, telde zijn zegeningen, passeerde Wilse en stelde zijn 12de podiumplek zeker! Chris was de enige die nog wat kon volgen, maar moest ook in de laatste uren het gat laten vallen. Wat verderop in het klassement werd nog mooie strijd geleverd, getuige de kleine verschillen in afstand tussen Tobias, Pauwel, Dik, Jelle en Roelof.

Na 6 uur was Bram de terechte winnaar met 74.065 km. Vorig had Bram de 2de gelopen afstand (achter een ongenaakbare Martijn Klaasse met 86.414 km), maar door onze hantering van age-grading bij de prijsuitreiking, stond Bram toen niet op het podium. Met hantering van dat systeem zou Gert wederom 1ste zijn geweest, Bram 2de, Chris 3de, Barbara (debutante) 4de,  Jelle 5de, Harm 6de en Roelof (debutant) 6de. Harm liep vorig jaar 75 meter meer en dat scheelde één punt!!! Verder opvallend: ook vorig jaar liepen Tobias, Dik, Jelle en Pauwel de gehele tijd bij elkaar in de ronde en ook nu weer, zij het allemaal wat kilometers minder. Prachtige grafieken en standen om na te kijken op de website!!!

Door het huidige systeem van de prijsuitreiking op basis van gehaalde absolute prestatie was het natuurlijk wel direct duidelijk wie er op het podium zouden komen. Wellicht was het hierdoor minder druk bij de prijsuitreiking, hetgeen ik persoonlijk jammer vond.

Het team van AVH was nog steeds op weg naar een Nederlands record gebleven. Oud-winnaar Tom Hendriks kwam zijn zoon Joey aanmoedigen: die liep in het team, haalt ook zo’n 18 km per uur, maar is ook al vooraan gefinished op Texel e.a.!!! Tom heeft meerdere nationale kampioenschappen gewonnen (check de lijst op de website van D.U.V.), maar een nationaal record is volgens mij nooit gelukt. Zou het Joey lukken? Vorig jaar lagen zowel Martijn als Iris op koers van een nationaal record, maar werd het uiteindelijk niet gehaald.

Het team bleef echter op koers en De Zware Jongens van AVH haalden na 6 uur een bijzondere afstand van maar liefst 107,376 kilometer: een (officieus) Nationaal Record!!! ***

Na de vele bedankjes voor en van iedereen van de organisatie, de vrijwilligers en de vele complimenten in ontvangst te hebben genomen, konden we opruimen en keerden we zéér tevreden huiswaarts.

*** Volgens de regels van de WA en de AU én de richtlijnen van IAU kunnen slechts op de 50 km en de 100 km nationale, Europese en wereldrecords gelopen worden. Voor de 6 uur spreekt men van Beste Prestaties. Daar worden wel internationale ranglijsten van bijgehouden. Ik ben bezig, samen met Henri / Ultraned, uit te zoeken wat de team- prestaties op de 6 uurslopen in het verleden zijn geweest, maar dat valt nog niet mee: Ultraned, D.U.V. e.a. hebben alle solo- prestaties op alle onderdelen in beeld, maar uitslagen van teams worden niet opgenomen en moeten we dus zoeken bij de verenigingen e.a. Bij de Zes uur van de Haarlemmermeer is 3x de 100-km grens geslecht (101.771 km én 101.669 km in 2008, 100.454 km in 2018), maar ik meen dat er in 2007 bij Haag Atletiek verder is gelopen (103 km door team AV ‘47?). Er zijn echter ook estafette-wedstrijden geweest in Apeldoorn, Almere, Amersfoort en Steenbergen en wellicht ook bij andere evenementen.

Daarbij weten we niet of daar dezelfde criteria zijn gehanteerd qua aantal lopers, dus een absolute vergelijking is altijd enigszins discutabel. Maar omdat de estafette-teams altijd wel zeer worden gewaardeerd om hun deelname, zowel financieel als qua sfeer, willen we graag een all-time-high ranglijst zien te produceren van de teams. Ook bij de RUN in Winschoten en de Zestig van Texel leveren de teams een geweldige bijdrage. Daar zijn wel gegevens van, maar dat betreft geen 6 uursloop.

Wie gegevens en / of archieven heeft over team-resultaten op de 6 uur, mag zich melden.

Volgende editie van Zes uur van de Haarlemmermeer: zaterdag 29 juni 2024