Lucien Taelman wint verrassend Flanders Fields marathon

Jan Vandendriessche doet verslag.

{u}{b}Verslag Jan Vandendriessche{eu}{eb}
Vandaag, 1 week na de 100km van Nouvion(Frankrijk), de marathon Flanders Fields meegelopen.
Nieuwpoort-Ieper, langs de rivier De IJzer, tot in het centrum van het historische Ieper. Mijn eerste doel : tussen de 2u45′ en 2u48′, als goede tempoloop voor een 100km op piste in Verona(ItaliĆ«) binnen een paar weken.
Deze ochtend las ik echter dat er een algemeen klassement wordt gemaakt van de marathon Kortrijk-Brugge en Flanders Fields. Bij mij weten hoefde ik alleen maar Lucien Taelman in de gaten te houden. Ik had een bonus van 5′ en ik maakte me sterk dat het gat tussen Lucien en ikzelf niet groter zou mogen worden. Ik wist toen evenwel niet dat Vanhaeverbeke ook meedeed en die had 4′ voor op mij, in feite mocht ik dat eindklassement vergeten.
Onverwachts heel wat kleppers aan de start. Meervoudig winnaar Wim Mory, Guy De Blander, Van Petegem, Stalmans, Munyeshyaka, Vanhaverbeke. Lucien en ik zouden het zeker niet gemakkelijk krijgen.
Onmiddellijk na de start loopt Mory met 3 anderen zowat 100m voor, onder impuls van De Blander werd ons groepje terug gebracht (5km in 17’50”). Het ganse parcours was het echter windop, dat beloofde dus…. Voor mijn bevoorrading rekende ik op AA-drink. Na 6km (1km in 3’22”) hield ik het voor bekeken en liet de al uitgedunde kopgroep lopen. Samen met Munyeshyaka en De Rammelaere liepen we onze eigen wedstrijd. Die AA-drink beviel met niet echt, alleen water was ook niks, vooruit dan maar, toch AA. Vooraan wordt er terug een ferme snok aan gegeven, Lucien zit achteraan de tweede groep op zowat 150m. Wij volgen al op zeker anderhalve minuut. Halverwege (1u18’06”) loop ik alleen nog met Munyeshyaka die hier voor een 10km komt trainen, amaai….. Na 25km verrassing : Wim Mory op de fiets, opgave dus van de topfavoriet. De twee groepen zijn terug samengekomen en Lucien loopt mee voorin. Ik begin het moeilijk te krijgen, ben al opgeschoven naar rang 7 maar heb ondertussen Munyeshyaka moeten laten gaan. Voorbij Steenstraete bedraagt mijn achterstand + 5′ op de groep Lucien. Ik besluit alleen nog voor die 7de plaats te lopen, de wedstrijd controleren. Ik heb al enige tijd last van mijn ondrebuik, lichte krampen, een zwaar gevoel. Het wordt moeilijk. Totaal onverhoopt schuif ik nog een plaatsje op wanneer Van Petegem tot wandelen gedwongen wordt. Er dreigt echter gevaar uit de achtergrond, De Rammelaere en de Canadees Heil (ruim 200 Canadezen aan de start !!) naderen terug tot op een dikke minuut. Tot aan km 38 heb ik het kwaad daarna vind ik terug een aanvaardbaar tempo (4’/km). Uiteindelijk finish ik als zesde in slechts 2u44’10”, net geen 10′ achter de verrassende winnaar … Super-Lucien-Taelman, die hier in een heel sterke wedstrijd alle favorieten het nakijken gaf met 2u34’18”.
Kort na mijn aankomst, werd ik ontzettend missellijk, nadat ik me had omgekleed gaf ik alle AA-drink over. Geen greintje macht nog in de benen, zo had ik me nog maar zelden gevoeld. Het deed me denken aan Marc Papanikitas vorige week in Nouvion, ook helemaal leeg na 58km, overgeven dat het een lieve lust was….. Ruim 6uur na de wedstrijd kan ik nog altijd niks eten, alles komt er terug uit, waarschijnlijk is er toch nog iets anders mis met mijn lichaam….
Morgen brengt wel raad

Jan Vandendriessche

{u}{b}Uitslag{eu}{eb}
1. Lucien Taelman 2u34’18”
2. Kurt Vanhaverbeke 2u35’17”
3. Geert Stalmans 2u38’01
4. Munyeshyaka Theogene 2u40’15”
5. Guy Deblander 2u41’43”
6. Jan Vandendriessche 2u44’10”
7. Francky De rammelaere 2u45’25”
8. Jim Heilk (Canada) 2u47’03”
9. Dirk Boone 2u49’39”
10. Bernard Hauspie 2u49’45”
Voorlopige uitslag op http://www.marathons.be/nl/UitslagIFF2003.htm