Klasse dat UltraNED dit soort informatie over de 24 uur verstrekt.
Ik heb zelf ook een vraag: zou je ons nog voedingstips willen / kunnen geven voor de 24 – uur ?
{u}{b}Antwoord van Ton: {eb}{eu}
Terecht dat je deze vraag stelt, het is een vraag die bij veel mensen speelt. Het is ook een vraag waar je denk ik de meest gevarieerde antwoorden op krijgt als je het aan mensen met ervaring vraagt. Ik som daarom maar wat feitjes op zonder een echte menukaart voor je samen te stellen, want dat kan niet.
Allereerst denk ik dat je vaak kleine porties moet eten. Het inspanningsniveau van een 24 uur loop is zodanig laag dat je makkelijk tijdens een 24 uur kunt eten. Eet met enige regelmaat kleine hoeveelheden, zodat je kunt blijven lopen. Ga niet in je plan tijd inruimen om te eten. Als je een half uur stil blijft zitten om lekker langs de kant te zitten eten, dan raak je je motivatie kwijt. Je bent tijdens de 24 uur maar met één ding bezig en dat is zo veel mogelijk meters maken binnen de gestelde tijd. Eten, plassen en poepen zijn noodzakelijke bijkomstigheden die zo weinig mogelijk tijd mogen vragen.
Zelf at ik eigenlijk vrij weinig tijdens een 24 uur of tijdens de Spartathlon. Ik had het vermogen om de dag ervoor heel veel te eten, waardoor ik als het ware een voorlading had. Daagse voor de wedstrijd vijf borden pasta met cola naar binnen werken of een dubbele portie chinees; bij de italiaan eerst een lasagna als voorgerecht en er vervolgens nog een grote pizza achter aan, en natuurlijk de restjes pizza van die anderen die dat allemaal niet op kregen 🙂 Enfin, dat eten gebeurde meestal in een sociale context. Lekker samen zitten, wat babbelen en uren lang eten. Goed kauwen, je kent het wel.
Tijdens de 24 uur at ik af en toe een koekje zoals een liga of een mueslireep. Van de ene kant was dat eigenlijk geen goed idee, want als je dat soort voedsel lopend tot je neemt is de kans groot dat je je in de kruimels daarvan verslikt. Van de andere kant was misschien juist dat een voordeel. Ik at die koekjes met kleine muizehapjes en bleef er goed op kauwen totdat ze helemaal doorweekt doorgeslikt werden. Je speisvertering begint in de mond, dus dat is nog niet eens zo gek. Als je die koekjes snel gaat eten verslik je je inderdaad daarin. Dus wat een nadeel lijkt blijkt tijdens een 24 ook een voordeel te kunnen zijn.
Denk er om dat een 24 uur lopen anders is dan elke training vooraf. Daarom is het ook niet echt waar dat je tijdens trainingen alles al kunt hebben uitgebrobeerd. Je komt tijdens een 24 uur altijd weer nieuwe omstandigheden tegen. Zeker in je debuut, maar ook als het niet je eerste 24 uur is, is elke volgende 24 uur weer nieuw. Wat je als voorbereiding kunt doen is in de week voorafgaande aan de wedstrijd goed nadenken wat je allemaal al zou willen. Je zorgd dan dat die spullen er zijn als de wedstrijd daar is. In de week vooraf bezig zijn met wat je allemaal al niet zou willen eten en drinken en de inkopen daarvoor doen is ook een proces om mentaal naar de wedstrijd toe te groeien. Je mag daar best mee bezig zijn in de week daarvoor. Meestal koop je zoveel in dat uiteindelijk tweederde over blijft. Daar heb je dan achteraf nog weken plezier van 🙂
Voor de coach is hier ook een rol weggelegd. Het is zeker niet onverstandig om als coach wat te bedenken en daarmee tijdens de wedstrijd te komen. Destijds, toen ik in Apeldoorn mijn debuut liep met 224 kilometer, had Peter Stein midden in de nacht ineens ossestaart boullion. Wat warms in de nacht is sowieso wel lekker. Wat boullion is bovendien hartig en vult ook de mineralen aan.
In de eerste acht uren ontstaat vaak een patroon van eten en drinken. Dat patroon is van persoon tot persoon verschillend, maar varieert veelal ook van de ene wedstrijd tot de andere. Je mag jezelf verwennen met lekkere dingen, want alles wat je lekker vind gaat makkelijker het mondje in. Gedurende een 24 uur loopt wel je smaak achteruit. Op den duur proef je vaak geen verschil meer tussen koffie of cola. Dus wat dingetjes die wat extremer smaak hebben mag dan best. In dat opzicht is een boulloin dan ook lekker.
Van mij nog wat ideetjes:
– havermoutpap met honing, een mensel van appelsap en bronwater voor de fructose en de mineralen…..
Laat je inspireren door je eigen smaak en je eigen fantasie.
Ton Smeets
ton.smeets@ou.nl