Categorieën
nieuws

Nationaal Record bij de Zes uur van de Haarlemmermeer: 88.74 km!!!

Leendert van der Lugt heeft het nationaal record verbroken tijdens de 6 uur van de Haarlemmermeer: Leendert liep maar liefst 88.739 km en dat was ruim 1.52 km verder dan het record van Wim Epskamp uit 1996!!

Op zaterdag 29 juni was de 23ste editie van de Zes uur van de Haarlemmermeer. We hadden maar liefst 50 solo-lopers en 4 teams!! Daarvan waren 40 lopers die zich vooraf hadden ingeschreven en dus 10 na-inschrijvingen. Een geweldig resultaat, hier zijn we heel blij mee. Van de deelnemers kwamen er maar liefst 8 uit België. Er waren een paar late afmeldingen en no-shows en uiteindelijk zijn 45 lopers gestart. Hiervan 5 dames. Er waren 4 deelnemers op de 3 uur en 1 kwam voor het laatste uur nog meedoen. Totaal is er bijna 2550 km afgelegd!

Er was een nieuw parcours van 1.420 meter, direct om het atletiekcomplex. Over het algemeen is dat bij de deelnemers goed bevallen, maar we hebben wel wat aanbevelingen om het voor volgend jaar nóg beter te maken: de haag knippen (de gemeente zou het doen, maar helaas…) en de route linksom laten lopen: dat scheelt voor de snelle lopers een paar krappe bochten en je hebt een opstap in plaats van een afstap bij het ingaan / uitkomen van het bospad. Goede tips, dank daarvoor!

Het was wederom een warme dag, hoewel niet zo warm als de paar dagen vóór de loop. Een douche op de baan was niet nodig, heel veel sponzen wél. Uiteindelijk stopten 7 deelnemers voortijdig, om uiteenlopende redenen. Er waren maar liefst 18 debutanten bij onze 6 uur, waarvan een groot deel tevens hun debuut maakten op een 6-uursloop. De debutanten-finishers liepen dus allemaal een PR! Opvallend veel trail en ultra-lange afstandslopers (trails, meerdaagsen, 24-uurs ervaring). Sommigen wellicht in training voor een kampioenschap of een kwalificatie hiervoor. Naast deze debutanten waren er de oud-gedienden Mo, Ferry, Albert, André, Bob, Katie en Gert die allen al bijna of zelfs meer dan 10 keer bij ons zijn gestart.

Direct vanaf de start bleken er twee (Sjaak en Leendert) snode plannen te hebben, want die gingen in een grote vaart achter de voorfietser aan. Twee van de vier teams van de AVH volgden en daarachter een kopgroep met daarin Ruben, Marck, Wilse, Steven en Bram, die zijn titel van vorig jaar kwam verdedigen. Er werd met een snelheid van ruim 15 km per uur (Leendert en Sjaak) en 14 km per uur (kopgroep) gelopen, dus hard! Pauwel, Gert en Chris, de laatste jaren aan elkaar gewaagd, daar achter en dan de rest. Bij de dames kwam Barbara haar titel verdedigen en zij had nu concurrentie van (opnieuw) Mendy, Iris, Wilma en Arenda.  Iris bleef lang vooruit, Barbara als tweede en Arenda daar achter. Iris stopte er echter mee na zo’n twee-en-een-half uur en Arenda haalde Barbara uiteindelijk in het tweede deel van de race in.

Bij de heren stond er iets bijzonders te gebeuren. Sjaak en Leendert liepen de eerste paar uur samen en dat bleef op 15 km/uur. Sjaak stopte er toen mee, maar Leendert kwam halverwege door met 45 km: dat lag boven het nederlands record! Voor ons geheel onverwacht want geen ruim parcours voor hoge snelheden en een warme dag. Leendert bleek er geen problemen mee te hebben. De andere deelnemers wel en dat zie je ook terug in de grafieken. Bram bleef traditioneel zeer vlak lopen en kwam bovendrijven als tweede in de wedstrijd en dat zou hij blijven. Pauwel was rustig aan gestart en liep ook een zeer vlakke race. Na 3 uur startten Alex, Mark, Katie en Mayumi voor hun race: dat gaf weer wat nieuwe “hazen” en dat bleek een goede motivatie voor sommigen. Het vierde uur is traditioneel de lastigste en we hebben er gelukkig wat lopers “door heen gepraat”. De verzorging was weer zeer goed, evenals het geluid, de enthousiaste verkeerregelaars en de EHBO die wat kleine ongemakken konden verhelpen.

Uiteindelijk maakte Arenda in de laatste twee uur het echte verschil en werd winnares met ruim 60 km. Team Slak en AVH Lange Afstandgroep maakten er een mooie strijd van waarbij Team Slak tot het uiterste moest gaan om ook Leendert voor te blijven. Team Slak won uiteindelijk met 88.787 km. Leendert zakte naar iets onder de 15 km/uur, maar bleef op schema voor een record. Dat hadden we de afgelopen jaren ook meegemaakt met Pascal (2017) en Martijn (2022), maar toen kwam het laatste uur toch iets verval.

Uiteindelijk waren er heel veel bijzondere prestaties, met veel PR’s. Maar ook afstanden die sommige lopers al enkele jaren zelf niet meer gehaald hadden. Hopelijk kwam het door onze verzorging en enthousiasme dat ze zo goed liepen: Steven en Marck bijvoorbeeld wilden al eerder stoppen, na 4,5 uur / 50 km, maar kwamen toch nog tot ruim 61 en bijna 69 km! Chris bleef deze keer Gert ruim voor met een sterke laatste twee uur en finishte met ruim 68 km. Zonder de andere deelnemers tekort te doen, want iedereen liep heel goed: 17 deelnemers > 60 km! Albert had een zeer vlakke wandelloop en haalde ruim 45 km, Mo haalde wederom de marathonafstand en Thierry liep het evenementrecord in de categorie M70 van Marc Bemong uit de boeken!!! Thierry kwam tot 56.394 km. Helaas is ons dat ontschoten en hadden we er bij de prijsuitreiking niet de verdiende aandacht voor: excuses, maar VAN HARTE GEFELICITEERD, THIERRY!!!!

Pauwel haalde uiteindelijk een hele mooie 69.669 km en een derde plek. Bram werd tweede met 79.295 km, maar vond het geen schande om deze keer zijn meerdere te moeten erkennen in Leendert: Leendert kwam met 88.739 km tot een nieuw nationaal record**!!!!!

Iedereen gunde het Leendert want die had de hele dag al zo ontzettend hard gelopen én daarbij ook nog aandacht gehad voor de andere lopers, enthousiast bij elke doorkomst en ook flink aangemoedigd in het laatste uur. Iedereen vond het bijzonder om er bij te zijn.

Na de officiële opmeting van de restmeters (één bordje gemist, maar in de tweede ronde gevonden) hadden we een mooie prijsuitreiking waarbij vrijwel iedereen gelukkig was gebleven en iedereen ook nog even werd genoemd. Leendert had een mooi en hartverwarmend dankwoord en na de vele bedankjes voor en van iedereen van de organisatie, de vrijwilligers en de vele complimenten in ontvangst te hebben genomen, konden we opruimen en keerden we zéér, zéér tevreden huiswaarts.

** Volgens de regels van de WA en de AU én de richtlijnen van IAU kunnen slechts op de 50 km en de 100 km nationale, Europese en wereldrecords gelopen worden. Voor de 6 uur spreekt men van Beste Prestaties. Daar worden wel internationale ranglijsten van bijgehouden. Wij zullen de aanvraagformulieren voor erkenning invullen en opsturen. We hebben geen IAU-label dit jaar en dat kan lastig zijn, maar iedereen kan op de website de nauwkeurigheid van het meten van de doorkomsten én de “finishfoto” zien, dus we hopen op positieve bevestiging. Die wordt dan zeker gepubliceerd.

Volgende editie van Zes uur van de Haarlemmermeer: zaterdag 28 juni 2025

Ton Aker