Ultra-bijeenkomst 7 februari 2004
17.00 – 19.00, (Sportherberg) Stayokay De Grote Beer, Asselsestraat 330, Apeldoorn
Van organisaties waren de volgende personen aanwezig: Gerrit van Rotterdam (bondscoach ultralang KNAU), Gerard Nijboer (hoofdcoach weg/veld KNAU; alleen eerste gedeelte van vergadering aanwezig), Henk van Kasteren (technisch gedelegeerde KNAU), Malcolm Campbell (president IAU), Liesbeth Jansen (RUN Winschoten 100 km), John Baks (Apeldoorn 24 uur), Frans van Melsen (Apeldoorn 24 uur, en dagvoorzitter), Martien Baars (120/60 van Texel, & UltraNed), Ronald Kwint (nieuwe 100 km Diever)
Van de ‘grote selectie’ ultralopers (m/v) waren aanwezig: Lies Heijnen, Janneke Cazemier, Lydia Doornbos, Wim Epskamp, Veron Lust, Tom Hendriks (ook UltraNed), Ben Mol, Sjoerd Slaaf, Edwin van der Loop, en vader Van der Loop.
Afwezig met kennisgeving: Ton Smeets (IAU Record Committee, & UltraNed), Han Frenken (Stein 6 uur), Harrie Verkuijlen (Uden 24 uur), de lopers Edward de Ruiter en Jan Nabuurs.
Agenda en verslag zijn gemaakt door Martien Baars en John Baks. Sommige zaken zijn al uitvoeriger elders aan de orde gekomen. Zo is er over de agendapunten 3) en 4) hier op UN op dinsdag 10 februari een uitvoeriger overzicht van Gerrit van Rotterdam verschenen: te openen door het aan te klikken op de lijst met gerelateerde artikelen onderaan dit artikel.
Wat betreft agendapunt 5) is op woensdag 4 februari een overzicht van de leeftijden tijdens de NK’s 24 uur gepubliceerd hier op UN. En u kunt in de toekomst waarschijnlijk nog het een en ander over dit onderwerp hier op UN verwachten.
Wat betreft agendapunt 6) had Martien Baars een vrij uitvoerige toelichting bij de agenda gevoegd, maar die versie (van 22 januari) was inmiddels op een aantal punten al weer achterhaald. Binnenkort zal hij een bijgewerkte toelichting hier op UN zetten.
Wat betreft agendapunt 7) is op zaterdag 7 februari een artikel op UN verschenen dat uitgebreid de reacties laat zien op de vraag hoe de pers de ultra ziet. Ook dit artikel is snel te vinden door het aan te klikken op de lijst onderaan dit artikel.
{b}1) Welkomstwoord door dagvoorzitter Frans van Melsen (24 uur Apeldoorn){eb}
De voorzitter opent om 17:10 uur de vergadering en heet eenieder hartelijk welkom, en in het bijzonder Malcolm Campbell, de president van de IAU, en ook hoofdcoach Gerard Nijboer.
{b}2) Kennismakingsrondje{eb}
Na het kennismakingsrondje geeft Gerard Nijboer aan dat er bij de KNAU weinig is veranderd vergeleken met een jaar geleden. Vanuit de bond is er slechts een bedrag van 9000 euro beschikbaar voor 60 atleten van de Olympische disciplines. Het ultralopen hoort daar niet bij, dus Gerrit van Rotterdam zal daardoor noodgedwongen ook in 2004 inventief moeten opereren, dus uit moeten gaan van de eigen mogelijkheden en kansen.
{b}3) Terugblik 2003{eb}
In zijn verslag over 2003 geeft Gerrit van Rotterdam aan dat het achteraf een goed jaar is geweest voor het Nederlandse ultralopen. Er werd deelgenomen aan alle grote kampioenschappen. In Moskou werden we met het team 8e op het EK 100 km, van 17 landenploegen. Tijdens de 24 uur Uden werden we op de EC het 6e team van 18 landen, en op de WC het 8e team van 21 landen. Het WK 100 km in Taiwan stond aanvankelijk niet op het lijstje maar door de generositeit van de organisatie in samenspraak met de IAU kwamen uiteindelijk toch veel Europese ploegen, waaronder Nederland, aan de start. Onder de zware omstandigheden van dit WK 100 km werd de Nederlandse ploeg 7e van de 22 landen met mannenteams.
Ook de ultra-dames hebben dit jaar goede prestaties neergezet.
Er ontstond een discussie over het entameren van marathonlopers tot het ultralopen. Gerrit komt tijd tekort om hier veel aandacht aan te besteden. Hierover moet nog flink nagedacht worden hoe dit beter opgepakt zou kunnen worden. Wel zijn de ultra-(her)scholingscursussen die door Gerrit aan geinteresseerde atletiektrainers worden gegeven, een uitstekende manier om zowel binnen clubs het ultralopen te bevorderen als om terugmelding te krijgen van deze ‘scouts’ over veelbelovende ultradebutanten.
{b}4) Vooruitblik deelname aan internationale kampioenschappen 2004{eb}
Gerrit van Rotterdam geeft aan dat Nederland dit jaar weer aan alle belangrijke internationale ultrakampioenschappen zal willen deelnemen: het EK/WK 24 uur in Apeldoorn (21/22 mei), het EK 100 km van Florence naar Faenza (29 mei), en het WK 100 km tijdens de RUN ’04 in Winschoten (11 september). Voor deze verschillende kampioenschappen en challenges bestaan mogelijk medaillekansen als team. Als doelstellingen zijn de resultaten van 2003 als minimum gesteld. Tevens wil de bondscoach zijn uiterste best doen om te bewerkstelligen dat er dit jaar voor het eerst een vrouwenteam bij de 100 km WK in Winschoten kan worden ingeschreven.
Op een vraag aan Malcolm Campbell hoe het programma er in 2005 uit zou kunnen zien, wordt gemeld dat de kampioenschappen dat jaar waarschijnlijk als volgt worden:
IAU World Cup 100 km:
Lake Saroma, Japan (normaliter plaatsvindend eind juni 2005)
European Challenge EEA / World Challenge IAU 24 uur:
Worschach, Oostenrijk (ergens half juli 2005)
European Championship EEA 100 km:
Winschoten, Nederland (op de 2e zaterdag oftewel 10 september 2005)
World Cup (of Challenge?) IAU 100 km baan (nieuw):
Verona, Italië (ergens eind? september 2005)
De vraag wordt aan Campbell gesteld waarom het WC 24 uur en het EC 24 uur eigenlijk gecombineerd worden. Malcolm legt uit dat de European Challenge 24 hrs het belangrijkste kampioenschap 24 uur is. Het wordt al sinds 1992 jaarlijks georganiseerd onder auspiciën van de European Atlethics Association (EAA), en de discipline 24 uur heeft mede daardoor een grote schare beoefenaren in Europa. Om de 24 uur ook op andere continenten te promoten, heeft de IAU gemeend het EC te gebruiken om landen buiten Europa uit te nodigen om aan dit goed bezette en goed georganiseerde evenement mee te doen. Op dit ‘uitgebreide’ EC is door de IAU het etiket World Challenge geplakt. Het WC 24 uur heeft echter nog geen officiële status bij de IAAF, het is alleen een IAU Challenge.
De communicatie met de pers met betrekking tot de Nederlandse deelname aan internationale kampioenschappen loopt het best als er vooraf al diverse keren informatie naar de pers gestuurd wordt. Mogelijkheden zijn er ook via de PR-afdeling van de KNAU (Walter Jonker) richting pers. Misschien liggen hier ook mogelijkheden tot initiatief van UltraNed.
Zoals bij het begin van de vergadering meteen werd aangegeven, heeft de KNAU weinig tot geen geld ter ondersteuning van het ultralopen. Gerard Nijboer geeft nadrukkelijk aan dat ‘de ultrawereld’ er nog steeds goed aan zou doen om zelf eigen sponsors te zoeken, mits zo’n sponsor niet conflicteert met de bestaande sponsors van de KNAU (op bv het gebied van kleding, schoenen, sportdrank etc.). Gerard oppert ook de interessante mogelijkheid dat de Nederlandse teams gesteund zouden kunnen worden via een constructie met de sponsor van de Nederlandse organisatie die een internationaal kampioenschap toegewezen heeft gekregen. Met andere woorden, in de contacten van organisaties als Winschoten, Apeldoorn en Uden met potentiële (hoofd)sponsors, zou ook aan de orde moeten komen of zo’n bedrijf de Nederlandse selectie zou willen ‘adopteren’, en op die manier zowel de uitstraling van het te ondersteunen evenement als dat van de belangrijkste Nederlandse deelnemers versterken. (Noot achteraf toegegevoegd: Op internationale kampioenschappen buiten Nederland, fungeren de gesponsorde Nederlandse teamleden dan tevens als ambassadeurs voor de in Nederland komende internationale kampioenschappen. Dat zou echter inhouden dat Winschoten – Apeldoorn –Uden alle drie banden met dezelfde (hoofd)sponsor zouden moeten hebben. Op dit moment lijkt zo’n ideale situatie nog een lange weg te gaan. Liesbeth Jansen kon tijdens de vergadering wel de mooie boodschap brengen dat Winschoten een nieuwe hoofdsponsor heeft: HOZA Logistieke Middelen (uit Scheemda, producent van allerlei soorten vervoermiddelen als winkelcontainers, karretjes, trollies, etc.)
Zie ook de website van de RUN: http://www.run.nl
Gerard Nijboer neemt afscheid (18:00 uur) en wenst de aanwezigen een prettige voortzetting.
{b}5) Leeftijdscategoriën NK’s 100 km en 24 uur{eb}
Henk van Kasteren geeft een toelichting over de huidige klasse-indelingen bij het NK 100km (Msen-M40-M50-M60) en bij het NK 24 uur (Msen en Mvet). Ter uniformiteit zijn deze aangepast aan de regels van de IAAF. Het doel is een waardig kampioenschap te verkrijgen.
Martien vraagt zich af waarom de Veteranencommissie besloten heeft om beide ultra-kampioenschappen verschillend in te delen qua klasses. En of het bovendien niet logisch is om los van, en voorafgaande aan, de klasse-podia een algemeen Nederlands Kampioen bij de ultra-NK’s uit te roepen, vanwege het ontbreken van krachtsverschillen tussen de beste senioren en de beste veteranen bij de ultra. Hij ontlokt Malcolm Campbell de uitspraak dat bij de World Cup 100 km en de European Challenge 24 hours de leeftijd van de deelnemers geen rol speelt: de beste, ongeacht de leeftijd, tooit zich met de titel. Volgens Martien zou de KNAU zich wat dat betreft aan de IAU moeten comformeren wat betreft de NK’s 100 km en 24 uur. Er is even een discussie waarom dan niet één klasse voor de senioren en veteranen samen wordt gehanteerd. Uit de reacties van de lopers blijkt dat zij daar geen voorstander van zijn. Besloten wordt om een grote enquete onder de ultralopers te gaan houden, om te zien wat zij met de opzet van klassen-indelingen etc bij de ultra-NK’s aan willen. De enquete zou zich niet moeten beperken tot de ‘grote selectie’ van Gerrit van Rotterdam, maar een grotere populatie moeten omvatten. In kleine kring zal die enquete voorbereid worden. De uitvoering zal of via UltraNed lopen, of via formulieren uitgereikt aan de deelnemers van het NK 24 uur (Apeldoorn 21/22 mei) en het NK 100 km (Winschoten 11 september). Een uiteindelijk voorstel tot wijziging van het KNAU-wedstrijdreglement inzake de ultra-NK’s moet goed onderbouwd naar o.a. de Reglements-commissie en de Veteranencommissie, en vervolgens naar de Unieraad.
{b}6) De Nederlandse (en Belgische) ultrakalender{eb}
Zie het nog komende artikel. Tevens geeft Martien onder dit punt nogmaals aan dat hij na 7 jaar wil stoppen met het bijhouden en algemeen promoten van de Nederlandse ultrakalender. Pogingen om een opvolger te vinden in de kleine kring van UltraNed, en daarna in de ruimere kring van ultra-organisatoren, zijn vooralsnog niet gelukt. Martien overweegt nu een ‘open advertentie’ op UltraNed te zetten.
{b}7) Publiciteit en communicatie{eb}
Zie het artikel van 4 februari. En zie ook opmerkingen onder 4)
{b}8) Rondvraag en sluiting{eb}
Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt. Na precies twee uur overleg sluit voorzitter Frans van Melsen de vergadering. Hij dankt de aanwezigen voor hun bijdragen en wenst een ieder een goede thuisreis.