{i}Summary – Among the Dutch websites on atletics that use the Nedstat meter, UltraNed is the ‘topscorer’ on a weekly basis: see the Table at the end of the Dutch text. However, there are a number of pitfalls in this comparison, as some sites use Nedstat as a meter for visitors, whereas others like UN use it as a meter for pageviews. Anyway, it is safe to state that UltraNed is very popular ;-). {ei}
{b}Inleiding{eb}
Tot verbazing van velen is het dagelijkse bezoek aan UltraNed zo stevig, dat onze site – over een toch zo buitenissige tak van atletiek als ultralopen – gemiddeld meer dan de helft van de week op de eerste plaats staat in de rangorde van de atletiek-sites met de zogenaamde Nedstat-teller. Dat is deels de verdienste van UltraNed, maar ook deels een vertekend beeld, vanwege de verschillende wijze waarop ‘bezoek’ geteld wordt.
In het andere artikel over de 300 000e bezoeker (gedateerd 9 mei, dus gisteren) heb ik even aangestipt welke ‘wetmatigheden’ maar ook ‘ongerijmdheden’ ten grondslag liggen aan het bezoek aan UltraNed. De pieken in bezoek hangen sterk samen met de ultrawedstrijden die bezig zijn (de bekende semi-live-rapportages) of net geweest zijn (en dan de nodige verslagen van deelnemers opleveren). Maar pieken kunnen ook optreden door acties van zoekmachines of een groot aantal bezoekers dat in de verwachting leeft dat UltraNed vast al wat over die of die wedstrijd te melden heeft, en dan ontdekken dat er nog geen nieuws is. En het dan een paar uur later nog maar eens proberen, etc.
Hier in dit epistel vergelijken we het bezoek aan UltraNed met dat van andere atletiek-sites die op het eerste gezicht van diezelfde telmethode gebruik maken. En probeer ik op amateuristische wijze te analyseren waar de grote populariteit van onze website UltraNed op gebaseerd zou kunnen zijn.
Onder dit artikel staat de Nedstat-rangorde zoals die cumulatief over de afgelopen week door mij berekend is, gebaseerd op dagelijkse notities van de rangorde van de atletiek-websites aan de hand van het aantal pagina’s dat bezocht is op die site over de hele vorige dag. Die dagelijke rangorde is als volgt te vinden: je klikt op het Nedstat-teller-symbooltje linksonderaan van de UltraNed welkomstpagina (het blauwe vierkantje met rood grafiek-lijntje). Dan krijg je de Nedstat-pagina voor UltraNed en daar klik je vervolgens op ‘(Atletiek)’ , in het regeltje ‘UltraNed- (Atletiek)’ dat bovenin staat, pal boven de rubriek ‘Samengevat’. Op de andere atletiek sites met een Nedstat-tellertje zul je ergens op hun welkomstpagina ook dat blauw-rode symbooltje van Nedstat vinden. De tabel hieronder geeft alleen de sites met een Nedstat-tellertje.
{b}De atletieksites zonder Nedstat{eb}
Bekende sites als de digitale versie van Runner’s World (www.runnersweb.nl) of die van de KNAU (www.atletiek.nl, www.knau.nl en www.loopservice.nl) maken gebruik van andere tellers, en dan wordt vergelijking eigenlijk onmogelijk. Onder de KNAU-vlag is toevallig juist dit weekend 8 en 9 mei een nieuwe site van start gegaan, www.baancircuit.nl, die wel van dat Nedstat-tellertje gebruik maakt. En om helemaal volledig te zijn: er is momenteel nog een nieuwe site van de KNAU actief, namelijk www.trimloopboekje.nl. Verenigingen en organisaties zijn momenteel druk doende om op die site al hun wedstrijden en trimlopen aan te melden. Dat dient voor 1 juni gebeurd te zijn, en hoe die website Trimloopboekje dan verder ‘publiek’ gaat is nog even afwachten. Om het papieren Trimloopboekje 2004/2005 niet teveel concurrentie aan te doen, kan ik me voorstellen dat niet de hele wegkalender september 2004 t/m augustus 2005 integraal in één keer beschikbaar komt. Op de site wordt wel aangekondigd dat ze uitslagen gaan publiceren.
Een voorbeeld van de ‘onvergelijkbaarheid’. Van Runnersweb kreeg ik een emailtje met de laatste bezoekgetallen over april 2004: die afgelopen maand leverde hen weer nieuwe bezoekrecords: met 75 218 bezoekers (UltraNed ongeveer 10 000) en 1 142 714 pageviews (UltraNed 40 000). Vooral dat laatste verschil is toch wel typisch: meer dan een miljoen pageviews betekent dat de gemiddelde bezoeker van Runnersweb maar liefst 15 verschillende items zou bekijken? Dat wijkt nogal af van mijn eigen leesgedrag bij de digitale Runner’s World dus ik vermoed dat het te maken heeft met de manier waarop pageviews geregistreerd worden. (Deze opmerking van mij zal ongetwijfeld wel leiden tot ‘Wordt vervolgd’ 😉
{b}Wat meet die Nedstatteller?{eb}
Terug naar de huidige, populaire sites met die Nedstat-teller. Ook daar zitten er grote haken en ogen aan de vergelijking. Bij UltraNed wordt het aantal bezoekers geregistreerd met de Site Meter (het getal rechtsonder de kalender op de welkomstpagina) en het aantal pagina’s dat die bezoeker aanklikt gaat via de Nedtstat-teller. Want elk apart artikel of aparte pagina is voorzien van dat symbooltje. Er zijn ook websites die het Nedstat-tellertje alleen op de welkomstpagina hebben, en dan werkt het als bezoekteller, en niet als pagina-teller. De Nedstat-tellers op bv de sites www.uitslagen.nl en www.hardlopen.nl werken zo, en de dagelijkse Nedstat-score op die sites is dan een sterke onderwaardering vergeleken met het gebruik op UltraNed.
{i}Noot toegevoegd 12 mei. Ook de sites Atletiekwereld.nl en Loopwereld.nl gebruiken Nedstat als bezoekteller op de voorpagina, en niet als paginateller.{ei}
Een kleine vergelijking om het verschil te illustreren: UltraNed heeft sinds de echte start maart 1999 nu volgens de Site Meter in totaal 300 000 bezoekers gehad. Maar Uitslagen heeft er al 800 000 gehad, en ook Hardlopen zit al op 320 000 (in bovendien een bijna 2 jaar kortere tijd, sinds eind 2000 namelijk). Kortom, ook in mijn tabel hieronder worden appels met peren vergeleken, dus de lezer moet de rangorde in die tabel met flinke korrels zout nemen want het beeld is dus nogal vertekend. Maar het oogt natuurlijk wel leuk als UN bovenaan staat 😉
{b}De redacties{eb}
Laten we ook de mensen achter de sites even voor stellen. Voor UltraNed zijn die u welbekend: Tom Hendriks (Hoofddorp), Anton Smeets (Eijsden), Martien Baars (Texel), en Jean-Paul Praet (Denderleeuw). Als je op de knop ‘Redactie’ op de welkomstpagina drukt, komt er een pagina met details als bouwjaren etc te voorschijn, en zie je dat we tijden met z’n vijven hebben geopereerd. Ook de meeste mensen achter de andere veel bezochte Nedstat-atletiek-sites zijn in 1 oogopslag te vinden.
Iwan Oprins (uit Rijen) is de grote trekker van het drukbezochte trio Uitslagen, Atletiek Pagina en Atletiekverenigingen Pagina.
De webmaster van www.hardlopen.nl is Klaas Lok (Bilthoven), voormalig veelvoudig nationaal kampioen en recordhouder. Als je (bijna) alle atletiek-stukjes uit de kranten wil lezen, dan is deze site, en z’n concurrent www.dehardloopkrant.nl, een must. Het zijn de sites die al het professionele nieuws verzamelen, waarbij hardlopen.nl het langst op het net actief is en de artikelen via links in hun ‘originele’ vorm laat zien. De site van Lok biedt ook nog heel wat meer (zie de menu’s in de linker kolom van zijn website), zoals praktische zaken als loopagenda, inschrijven en uitslagen, maar ook met o.a. exclusieve interviews en foto-rapportages.
De site www.dehardloopkrant.nl is de opvolger van de papieren Hardloopkrant die de ouderen onder ons nog welbekend is. Hoofdredacteur van de digitale versie is Herman Weening (Hardenberg), die op technisch vlak bijgestaan wordt door zoon Geert. Belangrijke medewerkers zijn verder top-veteraan Gerrit Voortman (Steenwijksmoer) die als vraagbaak fungeert, Willy Goossens (Brussel) die het Belgische nieuws verzorgt, en Pieter Langerhorst (Groet), die Keniaans nieuws uit de eerste hand kan brengen (als trainer/echtgenoot van Lornah Kiplagat). Deze site is verder zeker net zo veelzijdig als de ‘concurrent’. Een mooie service op www.dehardloopkrant.nl is ook de lijst bijgehouden door Maurice Winterman (Apeldoorn) van de door de KNAU opgemeten parcoursen.
De Ranglijsten Nederlandse Atletiek worden bijgehouden onder leiding van Ton de Kleijn (Den Haag) en Wilmar Kortleever (Leiden/Toronto).
Het Sport Je Fit Plan wordt onderhouden door Annette Lubberdink en Loek de Winter (en dit duo woont in Maarssen).
Bij Loopwereld ontbreekt vermelding van redactie en/of uitgever op de welkomstpagina, en ook een simpele verwijzing naar een webmaster was niet 1, 2, 3 te vinden. Een emailtje leverde op dat www.loopwereld.nl wordt verzorgd door Erik Kuijer (Deventer) en Henk Nap (Veenendaal).
Bij Atletiekwereld komen de hoofdrolspelers te voorschijn achter de knop ‘Contentmanager’, linksonder op de welkomstpagina. De webmaster is Kor van der Bij, en medewerkers zijn Rob Veer, Erik Negerman, Bob Winter, Eric Roeske, Camiel Verweij en Johny Seerden. De site draait onder de Stichting Atletiekwereld, die 2,5 jaar geleden is opgericht met als doel ‘het bevorderen van de Nederlandse atletiek’. In dat kader werd het Atletiekwereld Runners team opgericht, met 5 subtoppers die in 2004 de Nederlandse top (en Europese subtop) willen bereiken. De site geeft veel meer dan alleen het wel-en-wee van dat vijftal, want brengt ook nationaal en internationaal atletieknieuws, waarbij de nadruk op de baanatletiek ligt. Www.atletiekwereld.nl is dit jaar ook de site van het Nederlands Kampioenschap Baanatletiek (Utrecht, 10 en 11 juli).
Voor de volledigheid zal ik hier ook de mensen achter de twee grote atletiek-sites zonder Nedstat-tellertje vermelden want ik merk dat lezers in verwarring komen als die sites niet genoemd worden ;-). De site www.atletiek.nl is van de KNAU met mensen van het Bondsbureau in IJsselstein als webmaster (Walter Jonker) of leverancier/coördinator van de wedstrijdkalender (Stefan Beerepoot), maar de eigenlijke nieuwsredactie van Atletiek.nl is onafhankelijk en gelijk aan die van de papieren uitgaven Atletiek Magazine en Atletiek Actueel. Hoofdredacteur is Henk van Doremalen en verder zitten in de redactie Cors van den Brink, Barbara Kerkhof, Thelma Joziasse en Wilmar Kortleever. Plus natuurlijk nog de nodige andere medewerkers waaronder een hele serie top-atletiek-fotografen.
Ook bij Runnersweb.nl is het uitgebreide redactieteam identiek aan die van de papieren uitgave Runner’s World. Kees Kooman is de waarnemend hoofdredacteur, maar in de dagelijkse praktijk zijn het vooral Ysbrand Visser en Peter van Klooster die de website bestieren. Andere medewerkers die zich veel met de site bemoeien zijn Ramiro Ameneiro, Martijn Rademakers en Sido Martens.
Excuses voor het geval we in bovenstaande opsommingen belangrijke mensen vergeten zijn 😉
{b}Het weekpatroon van het bezoek{eb}
Bijna alle sites hebben hetzelfde weekpatroon in het aantal bezoekers. Op maandag scoren de sites het meeste bezoek – als iedereen uitslagen doorkijkt en ook al degenen die alleen internet op hun werk gebruiken weer actief zijn en de informatieachterstand weer in willen lopen. En op zaterdag hebben de sites het laagste aantal bezoekers – als men lekker zelf aan het hardlopen is of met andere activiteiten en verplichtingen bezig is? Het verschil tussen het maximum bezoek op maandag en het minimum bezoek op zaterdag is ongeveer een factor 2. Twee sites hebben een iets afwijkend weekpatroon. Bij Uitslagen is vrijdag de dag met de minste pageviews: kennelijk gaan zaterdagavond al veel mensen speuren naar hun uitslag van de hardloopwedstrijd van die zaterdag waar ze aan mee hebben gedaan. En bij Atletiekverenigingen Pagina heeft de donderdag de minste pageviews en de zondag de meeste pageviews.
Hoe representatief de rangordes in de op Nedstat gebaseerde weektotalen in de tabel (onderaan dit artikel) eigenlijk zijn, is mij niet helemaal duidelijk. Het was per slot een speciale week, met de meivakantie en daarin op woensdag 5 mei Bevrijdingsdag, met extra hardloopwedstrijden. Maar ik kijk vaak op die dagelijkse atletiek-rangorde dus van de ‘toppers’ ken ik het weekbeeld. Die gegevens sla ik nooit op (behalve dan de afgelopen week) maar het doorsnee-patroon blijft je natuurlijk wel bij. Dit is het beeld van de afgelopen tijd dat in mijn hoofd zit: op zondag en maandag heeft www.uitslagen.nl de meeste pageviews, en daarna staat UltraNed de rest van de week bovenaan. En van de algemene nieuws-sites heeft www.hardlopen.nl altijd beduidend meer pageviews dan www.dehardloopkrant.nl, terwijl dat toch een sterk vergelijkbare site is.
In de tabel hieronder zijn bij de site www.atletiekwereld.nl een aantal nullen te zien: de afgelopen week was de site niet te bereiken op (zaterdag)zondag t/m dinsdag vanwege werkzaamheden bij de provider. Zodra de site weer in de lucht was, trad er kennelijk een soort inhaaleffect op want op donderdag en vrijdag piekte het bezoek flink. Atletiekwereld heeft pas sinds begin dit jaar een Nedstat-teller en scoorde meteen voortvarend qua aantal pageviews, omdat de site in de voorgaande periode klaarblijkelijk al een flinke achterban had opgebouwd. Merkwaardig is wel dat het aantal bezochte pagina’s de laatste tijd wat terugloopt, en dat is een trend die bij de andere nieuws-sites eigenlijk ontbreekt. Het bezoek aan www.hardlopen.nl en aan www.dehardloopkrant.nl groeit namelijk alleen maar. Misschien is deze afwijkende trend gerelateerd aan het hoge aantal bezochte pagina’s in de nachtelijke uren bij Atletiekwereld (zie verder op).
Dat is een heikel punt wat ik hier aanroer, dat weet ik, en ‘webmasters’ kijken ook met argusogen naar UltraNed of wij zelf geen rare fratsen uithalen. Daar kan ik alleen op zeggen dat wij te goeder trouw zijn, mede omdat we er geen enkel professioneel belang bij hebben hoeveel bezoekers wij trekken. UltraNed heeft namelijk geen enkele commerciële achtergrond (vandaar ook de verfrissende afwezigheid van banners en popups en wat er allemaal nog meer aan reclame mogelijk is ;-). Het is een recht-toe-recht-aan liefhebbers-site, gedreven door mensen die nu eenmaal gegrepen zijn door die rare sport van ultralopen. Dat onze site goed bezocht en gelezen wordt is natuurlijk strelend en stimulerend voor de redactie. Maar UltraNed heeft er zelf helemaal geen baat bij of we nu op de 1e, 5e of 10e plaats staan in de dagelijkse atletiek-rangorde van de Nedstat-teller. De suggesties, die ons wel eens bereiken, dat wij zelf de Nedstat-teller actief stimuleren (en ja, Tom Hendriks weet heel wat truukjes om dat te bewerkstelligen) missen daarom elke grond. Laten we een klein onderzoekje doen om dat toe te lichten. Vergeleken met andere websites zit het bezoek aan UltraNed in details inderdaad iets anders in elkaar. Zo hebben we relatief veel Belgen, want dankzij de inspanningen van Jean-Paul Praet in de redactie kun je ons zondermeer als een Nederlands-Vlaamse website betitelen.
{b}Waar komt het bezoek vandaan?{eb}
Als je op de Nedstat-pagina het hoofdje ‘Waarvandaan’ (in het rijtje linksboven) aanklikt, wordt er een lijst gegenereerd met de landen waar de bezoekers vandaan komen. Bij de andere sites uit de tabel is ruwweg 90% van de bezoeken vanuit Nederland. Bij UltraNed komt maar 58% uit Nederland, plus nog eens 21% uit België. Dus bijna 80% van de pageviews komt uit onze eigen lage landjes. Duitsers schuimen ook vaak UN af, en zij scoren met 5% van de pageviews dus ook relatief hoog. De rest komt van al die vreemdelingen (inclusief nogal wat webmasters van andere ultra-sites) die even langs UN surfen om te kijken of er iets in het Engels verschenen is, dat de moeite waard is om te lezen of om over te nemen op de eigen site.
Via dat hoofdje ‘Waarvandaan’ wordt ook een lijst getoond met de providers van de bezoekers. Ons Belgische ‘marktaandeel’ weerspiegelt zich in die providers. Bij UltraNed levert niet een Nederlandse maar de Belgische provider Telenet de meeste bezoekers. En ook op provider-plek 8 staat een Belg: Skynet Belgacom. Samengevat zijn voor een aantal toppers onder de atletiek sites (met Nedstat teller) dit de belangrijkste providers:
Bij UltraNed: 1. Telenet (B) 20, 2. Planet 19, 3. Xs4all 15 (totaal 276, met rest 153)
Bij Uitslagen is het: 1. Planet 24, 2. Wanadoo 12, 3. Xs4all 12 (totaal 226, met rest 112)
Voor Hardlopen: 1. Planet 15, 2. Tiscali 11, 3. Xs4all 11 (totaal 181, met rest 95)
Voor Dehardloopkrant: 1. HCCnet 18, 2. Planet 13, 3. Skynet Belgacom (B) 12 (totaal 142, met rest 51)
En voor Atletiekwereld: 1. XS4all 233, 2. Home 5, en 3. Chello 5 (totaal 300, met rest 35)
Vooral die laatste verdeling is opvallend scheef, in vergelijking met de provider-getallen van de andere sites. Dit is ook de enige site met een piek in het bezoek in de nachtelijke uren van 02:00 t/m 05:00. Op een emailtje naar de betreffende webmaster kwam het volgende antwoord:
{i}“Dit is inderdaad raar. Ik denk dat het te maken heeft met een aantal performance jobs die ‘s nachts draaien. Deze jobjes draaien tussen 2 en 5 en slaan de statistieken op in een database. Ik gebruik deze database om mijn pc te tunen (met name mbt zoekopdrachten). Omdat ik maar 1 processor heb moet ik dit goed in de gaten houden. Een hele grote uitslag kan bijvoorbeeld mijn site plat leggen. Ik denk dat je er ongeveer 50 a 75 bezoeken af moet trekken. Verder komen er veel jongeren op de site merk ik aan de emails. Mogelijk zou dit ook een verklaring kunnen zijn in vergelijking met Ultranet?? Maar dat is een gokje.”{ei}
Noot toegevoegd 12 mei. Bij nader inzien lijkt die provider-statistiek alleen te slaan op de vorige of actuele dag en niet op al het door Nedstat geregistreerde bezoek. Want toen schrijver dezes vandaag nog eens dat rijtje providers noteerde, stonden bij UN beide ‘Belgen’ voorop, en was ook de verdeling bij Atletiekwereld normaal:
UltraNed had: 1. Skynet Belgacom (B) 34, 2. Telenet (B) 30, 3. Planet 26 (totaal 300, met rest 114)
En Atletiekwereld: 1. Xs4all 24, 2. Planet 22, 3. @Home 20 (totaal 300, met rest 152)
Zo zie je maar weer dat je niet te snel vergaande conclusies moet trekken als je er geen verstand van hebt 😉
{b}Het succes van UltraNed{eb}
Terug naar UltraNed, want daar gaat het hier tenslotte om. Wat zijn – in mijn naieve ogen – de drie pijlers van ons succes?
1) de over het algemeen prachtige loopverslagen van de doorsnee-(ultra)marathonloper. Iedereen kan zijn verhaal bij ons kwijt en die laagdrempeligheid van UN is een grote trekker: zowel voor de schrijvers als voor de lezers. Men is niet afhankelijk van de luimen van de verslaggever van de plaatselijke krant maar kan zelf zijn verhaal componeren en laten publiceren. Natuurlijk, het zijn vaak standaard verhalen, met opsommingen van weer, de conditie van de schrijver en die van het parcours, en vaak ook de klachten over terugkerende blessures tijdens de loop. Maar de authenticiteit van die wederwaardigheden komt altijd over, ondanks of juist door het soms wat simpele taalgebruik.
2) de uitvoerige marathon en ultramarathon kalender, plus de uitgebreide database van de uitslagen van met name ultralopen. Onze specialisatie op ultra(marathons) is ook onze grote kracht: daardoor zijn we in staat die kalender- en uitslagbestanden redelijk tot goed op peil te houden. Plus natuurlijk unieke klassementen als de Marathon en Ultra Cup, en de UN puntentelling over de ‘gewogen’ prestaties in alle Nederlandse ultralopen.
3) het grensoverschrijdende karakter van UltraNed, omdat het a) het niet alleen een Nederlandse maar ook een Belgische site is, b) veel Nederlandstalige ultralopers overal in Europa en daarbuiten aan lopen meedoen (en er over willen getuigen ;-), en c) er regelmatig internationaal nieuwsberichten of internationale ranglijsten op UN verschijnen (mede door het lidmaatschap van ene Ton Smeets van de IAU Technische Commissie). En ook de semi-live-reportages door UN bij internationale kampioenschappen 100 km of 24 uur die in Nederland plaats vonden leverden veel Europese en wereldwijde hits. Dus vergeleken met de andere Nederlandse websites heeft UN ook veel internationale bezoekers.
Ik vermoed dat het deze pijlers zijn, ‘eigen – nuttig – internationaal’, die het unieke karakter van UN gevormd hebben, wat ons langzamerhand een heel trouwe lezersschare heeft gegeven.
Op zich minder belangrijk is denk ik het feit dat het loopafstanden betreft waar de modale loper alleen maar van kan dromen. Dat zal incidenteel lezers intrigeren omdat zij zelf bij wijze van spreken nog niet aan de marathon toe zijn, en tot hun stomme verbazing ontdekken dat er lieden zijn die dat wekelijks doen bij wijze van training. Maar van die bezoekers moet UN het toch echt niet hebben. Die afstand voorbij de marathon is natuurlijk wat onze vaste lezerskern bindt, ook al doen of deden ze zelf maar 1 ultraloop in het jaar. Onze lezers zijn de ultralopers, en dat begrip neem ik heel ruim. Het zijn alle lopers die ooit wel eens een afstand langer dan de marathon succesvol hebben volbracht, en die ‘vreten alles wat UN hen voorzet’, elke dag, en zeker elke week, opnieuw. Die zijn niet zo super geinteresseerd in wat de nationale atletiek(sub)toppers doen, de ultrawereld kent haar eigen helden, en dat zijn eigenlijk alle ultralopers zelf ;-).
{b}Wil de echte nummer één opstaan? oftewel{eb}
{b}Wie voelt zich geroepen om een verdere analyse te maken?{eb}
Nogmaals, de sites gebruiken de Nedstat-teller niet allemaal op dezelfde manier, dus wat men dagelijks op de Nedstat-rangorde ziet is een vertekend beeld van het werkelijke bezoek cq. het werkelijke aantal items waar de gemiddelde bezoeker langs gaat. Een gokje: een goede analist zal waarschijnlijk uitkomen op deze werkelijke, gemiddelde rangorde: 1. Uitslagen, 2. Hardlopen, 3. Atletiek Pagina, 4. Dehardloopkrant & 5. UltraNed 😉 Als je dan ook de andere grote sites toevoegt, moet je Runnersweb ongetwijfeld op 1 zetten, en Atletiek toch ook ergens in de top-vijf. Al met al, is het waarschijnlijk een veilige conclusie om UltraNed bij de top tien van Nederlandse atletiek-sites te rekenen 😉
Voor een hardlopende student in de informatica of in een sportopleiding, die verlegen zit om een ‘modern’ onderwerp voor een scriptie in zijn vakgebied (en dan meer specifiek over de sociologische aspecten van het website-bezoek) wellicht een tip: doe eens een nader onderzoek naar de aantrekkelijke en minder aantrekkelijke kanten van de atletiek-websites ;-). Wellicht bestaan er al zulke studies over website-bezoek in het algemeen, maar wie weet geeft dit artikel aanleiding om eens veel verder in de aangestipte materie te duiken. Waarbij voor UltraNed één sociaal aspect misschien extra aandacht verdient: die ultralui zijn al bij nacht en ontij zoveel van huis, en als ze thuis zijn dan zitten ze kennelijk achter de PC, waar halen ze die tijd vandaan?
{b}Een vrijgevochten redactie{eb}
Tot slot in de alinea’s hieronder nog wat ‘rare’ opmerkingen. Met onze populariteit loopt UltraNed behoorlijk in het oog en regelmatig komen er aanvragen (op allerlei vlak) bij Tom Hendriks binnen met voorstellen tot samenwerking. De anderen in de redactie horen meestal niet van die voorstellen, want gezien onze onafhankelijke positie kan Tom al die ideeën voor dwarsverbanden en uitbreidingen nogal ‘hooghartig’ afwijzen of negeren. Een klein voorbeeldje: of wij wel of niet in het rijtje ‘links’ op een andere website worden opgenomen, het zal ons een zorg zijn, want de ware lezer vindt UN toch wel, vroeger of later.
Maar let wel, de UltraNed redacteuren hebben ook tegenover niemand in onze eigen sport enige formele verplichting. Als we morgen met z’n vieren collectief zouden besluiten om te stoppen, zou dat vervelend zijn voor het ‘ultrawereldje’ maar niet het einde van de ‘ultra’ zijn, laat staan van de ‘wereld’. Er is natuurlijk wel het gevoel van een morele verplichting tegenover onze trouwe vrienden om op één of andere manier UltraNed in stand en aan de gang te houden, in geval van een situatie dat we er met z’n allen tegelijk mee op zouden moeten houden. Maar, tijden en omstandigheden veranderen soms sneller dan de argeloze lezer lief is. De afgelopen jaren is voor UltraNed een zeer boeiende periode geweest, maar terugkijkend was het bij de start in maart 1999 eigenlijk onvoorstelbaar dat binnen 5 jaar een medium over ultralopen regelmatig op ‘bezoekplek 1’ zou staan. Over weer vijf jaar, in 2009 als UltraNed zijn 10-jarig bestaan viert, draaft er een generatie ultralopers rond die zich niet voor kan stellen dat er een tijd is geweest zonder UltraNed, toch?
{b}Kicken zonder censuur{eb}
Voor de UN-redacteuren is een belangrijke drijfveer dat we in onderling groot vertrouwen zoveel op eigen houtje kunnen doen en laten. Dit artikel is ook weer een prachtig voorbeeld van de eigenzinnigheid die de redacteuren zich kunnen veroorloven. Bij commerciële, professionele websites zou bovenstaand artikel niet ongeschonden langs de eindverantwoordelijke zijn geslipt. Dan was het subiet retour gekomen met de boodschap om het tot 15% van de huidige omvang van de tekst terug te brengen, en er een korte, krachtige boodschap van te maken met een louter ‘positieve uitstraling’ van de eigen website, en de opmerkingen over de ‘concurrrenten’ tot een minimiem te beperken. Nu kent de UN-redactie geen hierarchie, laat staan een eindredacteur, dus zijn ‘zelfcensuur’ en wat onderling overleg (met name bij heikele zaken, die gelukkig niet zo vaak voorkomen) de enige beperkingen die we ons zelf opleggen. De trouwe bezoeker van UN weet dat ondergetekende nou niet bepaald een ‘kortschrijver van hapklare brokken’ is, en er zullen ongetwijfeld legio lezers zijn die mijn lange lappen tekst overslaan. Maar anderen vinden het prachtig, hoor ik van sommigen en vermoed ik van velen. Dat is natuurlijk een bevrediging voor alle mensen die wat voor UltraNed schrijven: je eigen ideeën en indrukken zet je in een artikel om, en als dat naar eigen zin is en je stuurt het in, dan wordt dat vaak relatief snel gepubliceerd (vaak dezelfde dag nog ;-). En in de loop van enkele dagen gaan dan honderden paren ogen over jouw wrochtsel. Dat is toch kicken, niet?
Martien Baars, Texel
Dankbetuiging. Met enige nadruk wil ik zeggen dat dit artikel geheel op eigen verantwoording geschreven is. Maar mijn leermeester in de ‘websitologie’, Tom Hendriks, wil ik hierbij hartelijk danken voor al zijn uitleg in het verleden, waardoor ik nu het gevoel heb dat ik van sommige internet-zaken toch iets begin te doorgronden (ook al zal Tom zelf hier en daar misschien kromme tenen bij het lezen hebben ;-). Ook twee proeflezers, één van een ‘concurrerende’ atletiek-site, en een ander een ultraloper met veel bemoeienis met marktanalyses, worden bedankt voor hun opmerkingen die tot waardevolle verbeteringen in de opzet en de indeling van dit artikel hebben geleid.
{fixed}
{b}De best bezochte algemene atletiek-sites (met een Nedstat-teller) over de afgelopen 7 dagen{eb}
eindstand zondag 9 mei 2004
{b}Website (met Nedstat) Overall Bezoek zon 2/5 ma 3/5 di 4/5 wo 5/5 do 6/5 vr 7/5 za 8/5{eb}
{b}plaats 2/5-8/5{eb} (3/5) (4/5) (5/5) (6/5) (7/5) (8/5) (9/5)
UltraNed 1 8600 (2)1423 (1)1584 (1)1279 (1)1104 (1)1157 (1)1226 (3) 827
Uitslagen 2 7891 (1)2115 (2)1447 (2) 870 (2) 780 (2) 702 (2) 809 (2)1168
Hardlopen 3 4237 (5) 644 (3) 816 (3) 657 (4) 577 (4) 542 (7) 539 (6) 462
Atletiek Pagina 4 4202 (4) 695 (4) 726 (4) 589 (5) 527 (5) 533 (6) 582 (5) 550
DeHardloopkrant 5 3014 (8) 431 (6) 569 (7) 434 (7) 402 (7) 402 (8) 423 (11) 353
Atletiekverenigingen Pagina 6 2575 (11) 400 (12) 367 (8) 352 (10) 312 (9) 305 (11) 385 (8) 454
Atletiekwereld 7 2326 (?) 0 (?) 0 (56) 90 (3) 594 (3) 654 (3) 711 (13) 277
Sport Je Fit Plan 8 2305 (12) 353 (9) 442 (11) 302 (8) 351 (14) 287 (14) 324 (16) 246
Ranglijsten Ned Atletiek 9 2192 (18) 286 (14) 343 (10) 315 (12) 260 (11) 301 (13) 345 (12) 342
Loopwereld 10 1532 (19) 251 (20) 283 (17) 224 (18) 223 (17) 219 (24) 194 (28) 138
Sites actuele evenementen:
De Spartaan 4309 (10) 412 (8) 449 (5) 461 (6) 461 (6) 430 (4) 678 (1)1418
Ned Stud Kamp Individueel 2152 (15) 296 (11) 390 (6) 436 (9) 333 (8) 315 (17) 251 (31) 131
Maastrichts mooiste 1987 (7) 538 (5) 612 (15) 242 (22) 175 (26) 172 (28) 163 (51) 85
{efixed}