pieter-ROG-pad, 503km in zeven dagen…

Zondag 30 april 2000 zijn ze op pad gegaan………
Runners Oost Groningen uit Winschoten organiseerde voor de derde keer het “pieter-ROG-pad” een prestatieloop over 503 kilometer van berg (Pietersberg) naar wad (Pieterburen) in zeven dagen over grotendeels

//Zondag 30 april 2000 zijn ze op pad gegaan………//

Runners Oost Groningen uit Winschoten organiseerde voor de derde keer het “pieter-ROG-pad” een prestatieloop over 503 kilometer van berg (Pietersberg) naar wad (Pieterburen) in zeven dagen over grotendeels het Pieterpad.

_Voor wie?_

Zeer geschikt als voorbereiding voor ultra-lopers op wedstrijden als o.a. Sparthlon, 24 uurs lopen, 12 uurs lopen en 100km. Ook geschikt voor groepjes marathonlopers, die gezamenlijk op pad willen door verrassend Nederland. Voor debutanten op de marathon plus afstanden is één dagetappe geschikt.

_De tocht:_

Geen rondjes om de kerk, wel een avontuurlijke en in meerdere opzichten leerzame loop van enige omvang!. Een etappeloop in zeven dagen over totaal 500km van berg tot wad over verharde en onverharde wegen / paden. Een prachtige loop grotendeels over het bekende Pieterpad. Men loopt zowel door schitterende natuurgebieden als door dorpen en steden. Waar nodig zal een veerpont de lopers overzetten. Samen op pad door mooi Nederland en waar nodig helpen lopers en fietsbegeleiders elkaar.

_De etappes:_

Eerste etappe zondag 30 april 2000 Maastricht – Montfort

Tweede etappe maandag 1 mei 2000 Montfort – Geijsteren

Derde etappe dinsdag 2 mei 2000 Geijsteren – Stokkum

Vierde etappe woensdag 3 mei 2000 Stokkum – Holten

Vijfde etappe donderdag 4 mei 2000 Holten – Gramsbergen

Zesde etappe vrijdag 5 mei 2000 Gramsbergen – Rolde

Zevende etappe zaterdag 6 mei 2000 Rolde – Pieterburen

_Verslag:_

Op 30 april zijn 8 solo lopers en een estafette ploeg vertrokken voor deze lange tocht naar het hoge Noorden.

Door het mooie weer is alles voorspoedig verlopen en zijn er goede tijden neergezet voor de eerste etappe.

De Duitser Henry Weder kon wegens zijn werk niet meer deelnemen aan de tweede etappe waardoor er op 1 mei 7 solo lopers aan de start stonden. De Spanjaard Bruce Mc Neely moest halverwege afhaken wegens gezondheidsproblemen. Doch de derde etappe heeft hij gedeeltelijk weer meegelopen. Zijn doel is om de laatste twee etappes weer volledig te lopen. De Winschoter Jasper Roll doet het zeer voortreffelijk tot nu toe. Mede door de meereizende massage hebben de lopers de volgende dag goede benen. In de derde etappe op 2 mei moest de beroemde / beruchte Duivelsberg bedwongen worden. Elk jaar blijkt dit één van de moeilijkste delen van het traject te zijn. Jasper Roll is samen met zijn begeleider aan het eind van de etappe fout gelopen waardoor hij later opgehaald moest worden van een andere camping. Tijdens die derde etappe had men wel veel last van de harde wind welke langs de Rijn oever stond.

Tijdens de vierde etappe van woensdag 3 mei had men last van het slechte weer. Regelmatig waren er in de ochtend onweersbuien met er veel regen. De laatste drie dagen was het weer schitterend. De laatste dag zaterdag 6 mei waren er naast de solo lopers welke het hele trajekt hebben gelopen ook enkele sololopers voor één dagetappe ook waren diverse estafette teams mee. Zo waren er diverse teams van ATC uit Haren en Runners Oost Groningen te Winschoten.

Als winnaar kwam de Duitser Karl Graf net als vorig jaar als eerste in Pieterburen aan. Het parkoers record is met ruim 5 uur verbeterd naar 55 uur 3 minuten.

Richard de Vries

Voor de totale uitslag zie de *uitslagen* (april).