Geen groei 24-uurloop Apeldoorn

APELDOORN – De groei bij de Croon 24-uurloop is er een beetje uit. Het aantal individuele lopers en ploegen neemt niet toe, zelfs iets af. Wedstrijdsecretaris John Baks spreekt van een ‘traditional’ die iets weg heeft van een reünie.

APELDOORN – De groei bij de Croon 24-uurloop is er een beetje uit. Het aantal individuele lopers en ploegen neemt niet toe, zelfs iets af. Wedstrijdsecretaris John Baks spreekt van een ‘traditional’ die iets weg heeft van een reünie. ,,Daar is natuurlijk niets mis mee, maar we zouden zo graag iets meer willen.”

Er is een honderd-kilometerloop gekoppeld aan het evenement. Die afstand heeft nog geen officiële status, er kan bijvoorbeeld nog geen limiet voor een EK worden gehaald. De KNAU (atletiekunie) onderzoekt of dat in de toekomst misschien wel mogelijk is. Aan de Croon 24-uurloop is dit jaar geen NK gekoppeld, traditioneel wordt dat afgewisseld met de loop in Uden. Ook een reden waarom een aantal lopers Apeldoorn mijdt. Volgend jaar, als er weer een nationaal kampioenschap is, zal dat aantal weer toenemen. Zo jojoot het evenement elk jaar tussen meer en minder, maar echte groei zit er niet in. Daarom hoopt de organisatie op een echte klapper: het Europees kampioenschap 24 uur. ,,Daar zijn we inderdaad mee bezig”, zegt Baks. ,,Nog niet zo intensief, want eerst moet de Croon 24-uurloop afgewerkt worden. Maar daarna gaan we ons er zeker dieper over buigen.”
Het zou zo aardig zijn, meent hij, om het evenement wat meer cachet te geven. ,,Het is nu ook prachtig, mensen komen hier al jaren. En een groep Duitse loopliefhebbers komt hier voor het tweede achtereenvolgende jaar alleen maar kijken. Er is sfeer, sport, van alles. Maar soms is het als organisatie leuk om de mensen wat meer te bieden. Een Europees kampioenschap is precies wat we zoeken.” Of het er daadwerkelijk komt, is afhankelijk van een aantal dingen, zegt Baks.

,,Alleen al de financiële middelen. Zo’n evenement organiseren kost nogal wat. Maar we moeten gewoon met verschilende instanties en instellingen om tafel gaan zitten.” Bijna zestig sololopers en 42 estafette-teams hebben zich ingeschreven voor de loop, die vrijdag om 14.00 van start gaat. Een etmaal later is de finish. Onder de sololopers is de Schot William Sichel (goed voor een pr van 246,704 kilometer) favoriet, en ook Rolf Hölper (bekend onder de naam ZZ Top) is weer van de partij. Bij de vrouwen is de Engelse Sharon Gayter de grootste kanshebster.

Bron: Apeldoornse Courant