Nacht van Vlaanderen 1993 en 1994

Zevende en achtste overwinning van Jean-Paul Praet.

{u}{b}1993 : Jean-Paul PRAET{eu}{eb}

Met al zes overwinningen op zak, was Jean-Paul Praet al een levende legende geworden in Torhout en ook voor de 14de editie van de Nacht van Vlaanderen was hij torenhoog favoriet, temeer daar hij de wedstrijd al kende als zijn broekzak. Toch spaarde de nieuwe wedstrijdleider Filip De Craemer geen moeite om hem met een talentvol deelnemersveld zoveel mogelijk het vuur aan de schenen te leggen. Zijn voornaamste belager moest dit jaar wellicht opnieuw de Kazach Konstantin Santalov worden die Praet al verscheidene malen verslagen had, maar nog nooit in Torhout ! Van over het ondertussen gescheurde IJzeren Gordijn bracht hij een gevolg andere gerenommeerde lopers mee, zoals Massarygin, Zaropov, Kononov, Starikov en nog een deel anderen. Andere outsiders heetten Kis-Kiraly uit Hongarije en de Zwitsers Hans-Peter Roos en Hans Schnyder.

Jean-Paul Praet gooide al vlug zijn kaarten op tafel. Aanvankelijk nestelde hij zich comfortabel in het spoor van ‘haas’ Denis Gack. De Rus Michajlovski was de eerste oproerkraaier. In een echt marathontempo liep hij al vlug 3’30 voorsprong bij elkaar. Aan km 25 kwamen Praet en de andere favorieten nog voorbij in een tijd die uitzicht bood op een wereldrecord. Massarygin was de eerste die het favorietenkransje moest laten gaan. Ook Kononov (drie weken tevoren nog winnaar te Firenze) moest wegens krampen afhaken, maar zou uiteindelijk nog vierde worden. Halfweg kwamen vier leiders (Praet, Gack, Santalov en de verbazende Duitser Huglin) door in 3u05. Een prachtige tijd. Op weg naar Westende deelden beurtelings Praet en Santalov wat plaagstoten uit, tot grote ontstentenis van Gack en Huglin die alle kleuren van de regenboog zagen. Tussen de Schuddebeurze en de Rattevalle viel de wedstrijd ten slotte in zijn definitieve plooi : Santalov moest Praet laten gaan en gaf even later op. Met nog 40 km te gaan kon Jean-Paul zich al verkneukelen in een zoveelste triomfantelijke intocht in Torhout. Hij finishte uiteindelijk in 6.28.12, meer dan 11 minuten voor de Rus Starikov en een kwartier voor de derde, de Duitser Huglin. Nog twee andere Belgen nestelden zich in de toptien : Lucien Taelman (7) en Walther Beeken (10). Ook bij de dames werd het publiek op zijn wenken bediend, want daar hield de Hongaarse Marta Vass de GOS-sters achter zich. Ze liep een tijd van 7.40.55

{u}{b}1994 : Jean-Paul PRAET{eu}{eb}

Voor de 15de Nacht van Vlaanderen waren de protagonisten Jean-Paul Praet en de Rus Kokorev, terwijl ook uitgekeken werd wat Lucien Taelman zou vermogen. Om een geducht deelnemersveld bij elkaar te krijgen had de Nacht wel een handicap, want heel kort nadien werd in het Japanse Lake Saroma het wereldkampioenschap georganiseerd. Toch kwamen weer een stelletje geduchte Russen overgewaaid zoals Starikov, Kokorev, Soldatov, Zaripov, Korablin en Krupsky. Uit Polen werden Damian Bregula en Pjotr Wadasz verwacht. Wie nog uit het buitenland zou overkomen, was vooralsnog onduidelijk omdat de meeste landen hun ploeg voor Japan nog moesten samenstellen.

Voor Jean-Paul Praet, die een achtste zege beoogde, was de concurrentie dus in elk geval wat lichter dan de vorige jaren. Alleen een paar Russen konden nog roet in het eten komen werpen. Praet wachtte echter niet lang om in zijn kaarten te laten kijken, want geholpen door haas Pauwelijn zorgde hij voor een verschroeiende start waarop aanvankelijk alleen de Rus Kokorev en Lucien Taelman een antwoord hadden. Na 35 km moest Taelman, die zich kennelijk vergaloppeerd had, de rol lossen. In Middelkerke kwamen Praet en Kokorev nog samen door en Taelman volgde al op anderhalve minuut. In Mannekensvere (km 63) ontbond Jean-Paul zijn duivels en Kokorev verachterde zienderogen. Voor Jean-Paul Praet wachtte nu een lange triomftocht naar Torhout, waar hij opgewacht werd door een laaiend enthousiaste menigte. Hij finishte uiteindelijk in 6.29.42 voor Starikov en Kokorev die gezamenlijk de eindmeet bereikten in 6.41.49. Nog drie andere atleten doken onder de 7-urengrens : de Rus Krupsky, de Hongaar Fazekas en Lucien Taelman. Bij de dames won de Portugese Alcira Lario Portela in 7.34.37.