Verslag Monschau marathon door Ton Smeets

Zondag 13 augustus werd in Monschau wederom de, door veel lopers geprezen, marathon gelopen.

Vanuit Aken is het nog geen dertig kilometer rijden eer je bij de start bent van de Monschau marathon. De naam doet vermoeden dat start en finish van deze marathon in Monschau zelf zijn, maar dat is niet zo. Even ten noorden van Monschau in Konzen, zijn start en finish gelegen. Maar iedereen die vanuit Nederland naar Monschau toe rijdt, zal op de regionale weg tussen Aken en Monschau al snel de spandoeken zien van de marathon, zodat vergissen vrijwel uitgesloten is. Bovendien kennen veel mensen deze marathon inmiddels wel, en komen er graag vaker terug.

De marathon voert grotendeels over verharde wegen. Dat zijn soms bredere wegen die niet verkeersvrij zijn en soms smalle weggetjes die hooguit voor fietsers en dergelijke bedoeld zijn. Overigens valt op dat de automobilisten zich in deze regio gewillig aanpassen aan de lopers, rustig rijden en de lopers voorrang geven. Bovendien zijn het geen drukke wegen.

Na ongeveer eenderde van de klassieke marathonafstand komen de lopers door Monschau. Maar ook elders worden kleine woongemeenschappen aangedaan, waar uitgebreide verzorgposten voor de lopers klaar staan en het nodige georganiseerd wordt voor dat beetje extra sfeer aan de marathon toe te voegen dat door menig loper zeker op prijs wordt gesteld. Op een paar plaatsen zijn er onverharde passages. Voor een snelle tijd kun je beter niet naar Monschau gaan, maar als je van een mooi parcours wilt genieten is het zeker een aanrader.

De start is ‘s morgens om acht uur. Dit jaar kwam dat zeker goed uit, want in de loop van de dag liep het kwik behoorlijk omhoog. Fijn van het parcours is overigens ook dat er toch veel bos onderweg is, zodat er op warmere augustusdagen altijd voldoende schaduw is.

De loop trekt jaarlijks veel lopers, ook uit Nederland en België. Onder de lopers ook veel ultralopers die er komen voor wat extra trainingskilometers in een verfrissende omgeving. Zo ook dit jaar Wim Epskamp. Die er rond de drie uur voor nodig had om de 42 kilometer rond te krijgen. Het leverde hem nog een overwinning op in de klasse M45. Ook van de partij was Alain Bourdon, de winnaar van o.a. La Louvière 6 uur, die komende zaterdag in Cranendonck zijn debuut gaat maken op de 12 uur.

Langs het parcours kwamen we ze allemaal tegen: Anni Loenstad, de Deense ultramarathon loopster die in Duitsland woont en o.a. het wereldrecord V40 op de 12 uur in handen heeft. Sabina Parker uit Trier. Ben Mol, die er zijn 248ste marathon liep. Koos Rademaker, die telkens weer op zoek is naar nieuwe mooie marathons en daar telkens weer ook in slaagt die te vinden. Sjoerd Slaaf, Lies van Leeuwen, …

De Monschau marathon is telkens op de tweede zondag van augustus. Voor volgend jaar is het misschien wel verstandig om tijdig in te schrijven, want de organisatie blijkt genoodzaakt om deelnemerslimieten in te moeten stellen voor de toekomst.

Ton Smeets