Mannen leven tot 3,8 jaar langer en gezonder door intensieve lichaamsbeweging zoals wielrennen en hardlopen; vrouwen 3,5 jaar langer. Verder is het bieden van ondersteuning om te stoppen met roken de meest kosteneffectieve manier om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit stelt Oscar H. Franco Durán, wetenschappelijk onderzoeker in de Maatschappelijke Gezondheidszorg aan het Erasmus MC, in zijn proefschrift ‘Cardiovasculaire ziektepreventie. Van meta-analyses tot levensverwachting’. Hij promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 31 augustus 2005. Promotor was prof.dr. J.P. Mackenbach, Medische en maatschappelijke determinanten van de volksgezondheid.
Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. Ieder jaar overlijden wereldwijd ongeveer 17 miljoen mensen aan HVZ. Preventie is dus van groot belang. Franco Durán bestudeerde de verschillende aspecten daarvan. Mensen die matig tot zeer actief bewegen hebben een hogere levensverwachting en leven langer gezond dan inactieve volwassenen. Met matige beweging, zoals wandelen, fietsen, tuinieren of rustig zwemmen, wint een vrouw gemiddeld al 1,5 jaar en een man 1,4.
Daarnaast keek Franco Durán naar de kosteneffectiviteit van preventieve medicijnen. Voor de primaire preventie van HVZ blijken statines duur te zijn en zouden niet de eerste keus moeten zijn. In de eerste plaats zou ondersteuning geboden moeten worden aan rokers bij het stoppen met roken, en aspirine aan personen met een gemiddeld tot hoog risico op HVZ.
Tot slot zochten Franco Durán en zijn collega’s naar een niet-medicamenteus alternatief ter preventie van HVZ in plaats van het in 2003 gelanceerde concept van de zogenoemde ‘Polypil’. Zij ontwierpen de Polymaaltijd. Deze maaltijd bevat zes ingrediënten (vis, pure chocolade, fruit, groenten, amandelen, knoflook en wijn) die samen in theorie HVZ met 75% kunnen doen dalen. Deze analyse illustreert dat voedingsinterventies zoals de Polymaaltijd vergelijkbare resultaten als de Polypil kunnen hebben, met waarschijnlijk minder bijwerkingen.
(persbericht 29 augustus Erasmus Universiteit Rotterdam, http://www.erasmusmc.nl/faculteit/)