Winschoten 2000 staat op scherp!

Aanstaande zaterdag staat de 25e editie van de Rabo Interpolis RUN op het programma. Deze jubileumeditie belooft een waar spektakel te worden.

Omdat aan deze wedstrijd dit jaar het WK 100 km en de WK 100 km voor veteranen is verbonden, komt bijna de complete ultra-elite naar Winschoten. Alleen de Japanse wereldrecord-houder Takahiro Sunada laat verstek gaan. Bij de mannen telt het deelnemersveld bijna zeventig atleten met een persoonlijk record binnen de zeven uur, waaronder twaalf lopers met een tijd binnen de 6.30 uur. Kanshebbers voor de mondiale titel zijn: Farit Ganiev (Rusland, startnummer 105), Rainer Müller (Duitsland, 64), Jiri Jelinek (Tsjechië, 33), Grigoriy Murzin (Rusland, 109), Alexey Volgin (RUS, 110) en de Japanner Mikami Yasufumi (77).
Bij de vrouwen is het deelnemersveld eveneens imposant: 34 vrouwen binnen de 8.30 uur, waaronder 22 vrouwen binnen de 8.00 uur. De grote favorieten voor de eindzege zijn: Maria Auxiliadora Venancio (Brazilië, 152), Valentina Shatyaeva (Rusland, 197), Makiko Hotta (Japan, 182), Elvira Kolpakova (Rusland, 194), Anna Balosakova (Slowakije, 200), Tanja Schäfer (Duitsland173), Costanze Wagner (Duitsland, 174), Edit Berces (Hongarije, 175) en de Duitse Maria Bak (Duitsland, 751). Maria Bak loop t alleen mee in de Veteranen WK en in de open wedstrijd.

Parkoersmeter
De Duitse IAAF-official Harry Arndt heeft op zondag 30 juli het RUN parkoers officieel opgemeten. Vanaf 1991 heeft Arndt het RUN-parkoers al tien keer opgemeten, waardoor hij al zo’n beetje “kind aan huis” is in Winschoten. Zelf is Arndt de grote man achter de honderd kilometer van Hanau Rodenbach. Hij is ook voorzitter van de Deutsche Ultramarathon Vereinigung.

Lutje RUN

Naast de sololoop en de 10 x 10 kilometer estafette wordt er dit jaar ook een LUTJE RUN georganiseerd, voor jongens en meisjes van 10 tot 16 jaar. De jeugdige atleten schrijven zich met tweetallen in. Elk loopt een afstand van 2 kilometer. De LUTJE RUN gaat over een verkort parcours van 2 kilometer. Dit is het laatste gedeelte van het RUN-parkoers (door het rosarium). Start van de LUTJE RUN is om 12.00 uur in De Klinker. Elke deelnemer aan de LUTJE RUN krijgt na afloop een prachtig herinnerings T-shirt. Ook zijn er nog 36 bekers te verdelen. Op dit moment hebben zich 100 jeudige atleten aangemeld. De prijsuitreiking is om 14.00 uur in De Klinker.

Informatienummer tijdens de RUN
Zaterdag 9 september is er een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen die op de dag van de Rabo Interpolis Run informatie willen hebben of geven. De organisatie zegt dat men beslist niet het telefoonnummer van de Klinker moet bellen, maar alleen het infonummer van de Run. Het telefoonnummer van zaterdag 9 september is: 06-22192283. Dit nummer is van s’morgens vroeg tot aan het eind van de wedstrijd bereikbaar.

Barbecue als straatprijs
Elk jaar grijpen steeds meer straten de gelegenheid aan om tijdens de Rabo Interpolis RUN een gezellig buurtfeest te organiseren. Lopers worden aangemoedigd, spandoeken worden opgehangen en straten worden versierd. Het geeft de duizenden lopers en loopsters de extra kracht om door te gaan. Sommige lopers krijgen hierdoor zelfs “vleugeltjes”.
Dit jaar stelt de Stichting Run Society daarom ook een geldbedrag van 250 gulden beschikbaar voor de mooist versierde straat langs het Run-parkoers in Winschoten en Heiligerlee. Want volgens de Stichting Run Society moet het jubileumjaar één groot feest worden voor atleten én publiek. Het geldbedrag kan door de buurt gebruikt worden om een gezellige barbecue te organiseren.

ChampionChip
Twee jaar geleden maakten de sololopers al kennis met de ChampionChip; dit jaar maken ook de estafetteteams tijdens de Run kennis met het klein stukje gele plastic (met chip) dat in de schoenveters is gestrikt. Tijdens de Berlijn Marathon in 1994 hebben atleten voor het eerst met deze Nederlandse uitvinding kennis gemaakt. Nu gebruiken op dit moment ruim 2500 evenementen het klein stukje techniek om alle gelopen tijden elektronisch te registreren. Bij de start en finish in de Klinker ligt een vier meter brede mat die per minuut meer dan 1500 atleten kan registreren. Wanneer een loper deze mat passeert, wordt de unieke code van de chip opgevangen. En doorgezonden naar computers waar ze worden opgeslagen. Zo kunnen alle gelopen tijden direct worden afgelezen.

Quicktrans heeft snode plannen
In dit jubileumjaar van de Rabo Interpolis Run gaat het team van “Quicktrans Internationaal Snelstransport” uit Assen voor het parkoersrecord van 5.35.21. Volgens coach Karel van Dijk zal het echter een moeilijke opgave worden: “Maar met het sterke team waarover wij mogen beschikken moet dat haalbaar zijn Vele noordelijke toppers zitten in het Quiktrans team, zoals Jacob Vos en Kees Huizinga. Verder kan ik beschikken over Hafid Chaaby en over drie atleten van Tyfoon, waaronder Martin Delleman. Martin behoort tot de sub-top van Nederland en loopt en wint veel wedstrijden in het midden en westen van het land. Sinds twee jaar is hij ook actief als “haas”voor top-marathons. Hij wordt ingezet via het bedrijf van voormalig topper Jos Hermens.” De doelstelling van het Quicktransteam is een eerste plaats overall (herhaling 1998 en 1999).
Naast het team van Quiktrans komt van Dijk nog met een ander sterk team naar Winschoten .Ook in deze ploeg zijn sterke atleten opgenomen, waaronder o.a Reinder de Jonge, John Fokkink, Henk Doorten en coach Karel van Dijk. Ze zijn allen goed voor tijden tussen de 32 en 35 minuten in. Het team wordt gecompletteerd door Lamco Hulzebos, Arjan van Polen, Peter Rolink, Jan ten Cate, Jan Scheenstra en Cees Tiemens.
Zowel de twee sponsors Quicktrans Internationaal Sneltransport Assen en Intersport v.d.Veen Assen als de beide teams hebben bewondering en respect voor de organisatie van de Rabo Interpolis RUN en zij wensen de Stichting Ultraloop Winschoten dan ook veel succes!

Pogramma RUN-week

Vrijdag 8 september:
10.00 uur IAU Congres in De Klinker
18.00 uur Ontvangst Gemeente Winschoten op Gemeentehuis
19.15 uur Start flagparade

Zaterdag 9 september:
11.30 uur Opening RUN-Café
12.00 uur Start Lutje RUN
13.00 uur Start 100 km solo
13.15 uur Start NK 50 km snelwandelen
13.30 uur Start 10 x 10 km estafette
14.00 uur Prijsuitreiking Lutje RUN
18.00 uur Verwachte finish 1e snelwandelaar
19.15 uur Verwachte finish 1e estafetteploeg
19.20 uur Verwachte finish 1e atleet solo
20.20 uur Verwachte finish 1e atlete solo
vanaf 20.00 uur diverse prijsuitreikingen

Zondag 10 september:
10.30 uur Prijsuitreiking in De Klinker

Parkoersrecords:

Solo
Mannen 6.16.41 Jean Paul Praet (BEL) – RUN 92
Vrouwen 7.00.47 Ann Trason (USA) – RUN 95

Estafette
Mannen 5.3521 Runner hardloopcentrum Groningen – RUN 93
Vrouwen 6.56.40 Dizze Floulju Flaene Leeuwarden – RUN 94

Trouwe vrijwilligers

Zo’n vijfentwintig geleden werd de fam. Jans uit Winschoten benaderd door Aquiilo-voorzitter Theo de Winter om vrijwilliger te worden bij de eerste Run. Theo de Winter, in 1976 werkzaam bij de Winschoter Courant, kwam in contact met de familie Jans, omdat er familieleden van Jans bij de Winschoter werkten. Theo de Winter maakte hen direct enthousiast. Inmiddels zijn er 25 afleveringen gepasseerd en de familie Jans heeft op hun beurt ook andere familieleden, vrienden en buren zo gek gekregen om vrijwilliger te worden. Mevrouw Jans: “Wij kijken er ook elk jaar weer naar uit, want het is één groot feest. Eigenlijk moeten we hier meer van deze grote evenementen hebben in Winschoten. Het heeft een enorme uitstraling op het noorden”. In het begin, toen het parkoers nog uit één ronde van 100 kilometer bestond, hebben zij op vele plaatsen gestaan als verzorgers van eten en drinken voor de atleten. Vaak zijn ze in één wedstrijd meerdere keren verhuisd van plek. Tafeltjes, drinken en eten achter in de auto en hup van Veendam naar de Ossedijk, dertig kilometer verderop. Overal was hun hulp welkom. Nooit was dit voor hen een probleem. Later toen het parkoers ingekort werd tot tien km kwamen ze terecht op een vaste plek bij het vijf kilometer punt in Heiligerlee.
Op deze plek staan zij met hun eigen caravan, van waaruit zij met eigen gemaakte snert en boontjesoep vrijwilligers (de zgn RUNBO’S) van mondvoorraad voorzien. “Maar ook de anderen, die de soep waarderen, komen meerdere keren langs voor een bakje snert of boontjesoep. Zij weten ons altijd te vinden”, zegt Mevr. Jans. Het meest genieten de Jans van de geweldige sfeer, want er komt wat voorbij die dag. Ook hebben ze verschillende weertypes moeten trotseren, maar het deerde hen niet. Na dit jubileumjaar denkt de familie eraan te gaan stoppen, omdat ze er wat meer met de caravan op uit willen trekken, samen met de kleinkinderen. Want dat is het allermooist. Voorlopig staan ze zaterdag nog in Kloosterholt met de caravan op het vijf kilometerpunt

De motoren bij de RUN

De vaste toeschouwers zullen ze al wel eens hebben gezien, de motorrijders die tijdens de Rabo Interpolis Run over het parcours rijden. Deze motorrijders zijn allen lid van de motorclub MC MIOS ‘93 uit Blijham, een bloeiende vereniging met ruim 130 leden. Tijdens de Rabo Interpolis RUN hebben de ruim twaalf motorrijders een vaste taakverdeling.
Motoren die om de beurt op kop rijden of om de beurt met een scheidsrechter rijden, een motor voor de wedstrijdleiding, twee motoren voor Radio Winschoten en verder vijf motoren voor de pers, EHBO, genodigden en voor wie verder nog uit hoofde van zijn of haar functie op het parkoers moet zijn. Mios ’93 is tijdens de Rabo Interpolis Run met 12 motoren in actie.
De mensen van MC MIOS’93 doen dit jaar voor de zesde keer mee aan dit loopevenement, volgens de leden is het altijd weer leuk om mee te werken, mede door de gezellige sfeer langs het parkoers.
Naast het Run gebeuren heeft MC MIOS ’93 uiteraard ook nog andere activiteiten, zoals een maandelijkse toertocht in clubverband, twee toertochten die meetellen voor de landelijke LOOT-competitie.Motorrijders die informatie willen hebben over de MC Mios ’93 kunnen contact opnemen Christien Spa (tel 561212) of Be Nieboer (tel. 614904)

Route en wegafzettingen tijdens Rabo Interpolis RUN
Arriva
De busroutes van Arriva worden gesloten. Mensen die met de bus willen reizen kunnen het beste opstappen bij het busstation aan de Stationsweg in Winschoten.

St. Lucasziekenhuis
Het ziekenhuis blijft bereikbaar: via de Beertsterweg, van Goghlaan, en Hommesplein of via de Burg. Schönefeldsingel.

Wegafzetting
Alle wegen, die in het RUNparkoers zijn opgenomen, worden volledig afgezet, met uitzondering van het St. Vitusholt. Deze weg wordt voor de helft afgezet.

Route:
De route van de honderd kilometer en de 10 x 10 km estafette luidt als volgt: start Klinker, Heemskerkstraat, Zeeheldenstraat, Oldambtplein, Nassaustraat, Mauritsstraat, Engelstilstraat, Boschsingel, Secr. Heikenslaan, Burg. Engelkenslaan, St. Vitusholt, Dwingeloweg, Mauritsstraat, Nassaustraat, Oudewerfslaan, Bovenburen, Molenweg, Grintweg, Provinciale weg, Hoethslaan, Kloosterlaan, Vosseweg, Elandhof, Jachtlaan, Bovenburen, Ludensweg, Piet Heinlaan, park (door het rosarium richting velden WVV), Mr. DU Stikkerlaan, Finish in De Klinker.

Het parkoers wordt vanaf zaterdagmiddag 12.00 uur tot zondagochtend 02.00 uur afgezet. Het parkoers is verkeersvrij. De route van de Lutje RUN komt vanaf De Klinker en zal via de Ludensweg op het RUN-parkoerskomen bijd e kruising Ludensweg-Piet Heinlaan. Deze route wordt in verband met de Lutje RUN (die om 12.00 uur start) al voor 12.00 uur afgezet.

Omleidingsroutes:
Het verkeer, dat uit de richting oude Pekela komt, wordt omgeleid via de Udesweg. Het verkeer dat via de oude rijksweg uit de richting van Scheemda komt, wordt omgeleid via de parallelweg van de A7 naar de Beertsterbrug. Doorgaand verkeer kan het best gebruik maken van de oostelijke rondweg. Doordat er geen gebruik kan worden gemaakt van de Molenweg, is er geen doorgaande route aan de westzijde van Winschoten.

In het RUN-parkoers zijn voor bewoners en hulpverleningsdiensten een aantal sluizen opgenomen (zie ook de plattegrond):
1. Molenweg (bij de Molenbrug)
2. Vossenkamp – Jachtlaan – Vosseweg
3. Parklaan – Piet Heinlaan
4. Parklaan – Mr. DU Stikkerlaan
5. Engelstilstraat – Hofstraat – Olieslagerstraat
6. Gasthuislaan – Burg. Engelkenslaan
7. Dwingeloweg – Graaf Adolflaan – Frederik Hendrikstraat
8. Oudewerfslaan – Hortentiastraat – van Speykstraat
9. Ludensweg – van Speykstraat

Het centrum van Winschoten blijft bereikbaar via de Beertsterweg en de Blijhamsterstraat.

Harm Noor