{u}Leiden, 3 oktober 1986. Persbericht 9-de Schiphollopen op zondag 2 november 1986{eu}
{b}DE WARE DUUR-CONDITIETEST{eb}
{i}door Gerrit Glas{ei}
In de sport staat “het lange werk” erg in de belangstelling. Twee Elfstedentochten hebben dat mede veroorzaakt. Toch . . . vraagt men het aan ’t nog bescheiden legioen van de super-marathonlopers, dan zetten ze voorzichtige vraagtekens achter de echte conditie en de duur-atletische vermogens van zeker 90 procent van het bejubelde Elfstedenlegioen. Het wekt op z’n minst enige achterdocht dat de twee ultra-marathonlopen in ons land – de 100 km van Winschoten en de 61 rond de Haarlemmermeer – toch een zaak blijven van een 100, hoogstens 150 mannen en een hoogst enkele vrouw.
Is zo’n Schipholloop rondom de Haarlemmermeer dan geen tot de verbeelding sprekende uitdaging? Elke Haarlemmermeerloper kan makkelijk de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden halen. Maar hoeveel Elfstedelingen, van die 16.000 of misschien nog eens 20.000, zouden hardlopend de Haarlemmermeer kunnen ronden?
Hoe dan ook, het Schiphol-loopfestijn staat weer voor de deur. De atletiekverenigingen “Holland” uit Leiden en “Haarlemmermeer” zijn volop in de weer voor de alweer 9-de editie van deze super-marathon van 61 km, waarvan het startschot zal worden gelost op zondagmorgen 2 november om half 10 bij de sporthal De Elzenhof in de buurt van het Ibis-hotel bij Schiphol.
{u}Binnen zes uur{eu}
Het gaat er dan weer om dat de deelnemers binnen zes uur op diezelfde plaats terug zijn, na de hele Ringvaart (in de richting Aalsmeerderbrug) te hebben “afgelopen”. Ergens tussen Cruquius en Vijfhuizen zullen ze daarbij het marathonpunt op 42,195 meter passeren. Maar alles wat ze dan doen is even zwaaien naar de tijdwaarnemers, luisteren naar de gelopen tijd en dan gewoon nog 19 kilometer doormalen. Dus niks geen gejuich en geklap, zoals bij marathons op de tv, dat duurt voor de meesten dan nog anderhalf of twee uur. Maar na het marathonpunt begint voor de ware super lange afstandsloper de charme van “zijn” sport pas tot de ware grootheid te groeien. Er zullen er op 2 november weer enkele tientallen zijn die zeven weken eerder de 100 km van Winschoten tot een goed einde hebben gebracht en die de Schiphol 61 km dus meer doen “om het af te leren”.
De twee organiserende atletiekverenigingen hebben zich weer verzekerd van de trouwe hulp van vele personen en instanties, waaronder de hoofdsponsor Luchthaven Schiphol, de gemeentepolitie van de Haarlemmermeer en het Rode Kruis en EHBO. Plus van tientallen geduldige koulijders die de op elke 5 km uitgezette verversingsposten bemannen en bevrouwen. Want op de weg is het vaak afzien, maar naast de weg niet minder.
{u}Nu ook prestatiemarathon{eu}
In 1978 bij de eerste loopronde van de Haarlemmermeer was het alleen nog “maar” een super-marathon. Later kwamen daar in de buurt van de sporthal De Elzenhof wat kortere prestatielopen bij, mede om het wachten van de familiescharen te helpen bekorten. Echter, met korte prestatieloopjes kweekt men geen super lange afstands-talent. Dus is er dit jaar iets nieuws uitgevonden. Een marathon over 42,2 kilometer als prestatie-loop! Dat is bedoeld als smaakmaker om de tiende Schipholloop in 1987 echt in de volle lengte proberen uit te lopen.
Deze prestatie-marathon wordt gestart in Weteringbrug en wel om half 11, dat is een uur nadat de 61-ers op Schiphol de sokken erin hebben gezet. De voorhoede van de superloop is op dat start-moment nog een metertje of 2000 van Weteringbrug verwijderd. Dat kan dus een aardige jachtpartij worden tussen de super- en de gewone marathonlopers. Maar die laatsten doen het puur voor de prestatie en niet als wedstrijd, dus die behouden hun goede humeur, al worden ze door de conditieberen van de 61 km nog zo vaak ingehaald.
Kortom, voor tot dusver gewone marathonlopers ligt er op 2 november een kans om te kijken wat er achter de horizon ligt, en voor de trimmers, onder wie desnoods ook Elfstedenschaatsers, is er mede gezien de uiterst coulante limiet van 5 uur nauwelijks een geldige reden te bedenken om op zondag 2 november niet langs de Ringvaart te draven, op weg naar de eretitel “marathonloper”. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Jan Korver, De Zilk, 02520-20631, Jan Akerboom, Leiden, 071-766862, en Ad Ulijn, De Zilk, 02520-18982.
– – – – – –
{i}Haarlems Dagblad, maandag 3 november 1986, Sport, p. xx{ei}
{i}Favoriet Bronswijk in Schipholloop door kramp kansloos{ei}
{b}Jan Ooijen beste volhouder{eb}
{i}Door Govert Wisse{ei}
{b}BADHOEVEDORP. – Op een tijdstip waarop normaliter alleen kerkgangers zich op een zondagmorgen buiten wagen, heerst in en om Sporthal Elzenhof een nerveuze drukte. Het is even voor half tien op deze frisse novemberdag. Buiten is het zeven graden, binnen maken ruim tachtig mannen en twee vrouwen zich op voor de negende Schipholloop. Een ‘supermarathon’ over 61 kilometer langs de Ringvaart. De één neemt nog snel een slok koffie, een ander rekt voor een laatste maal zijn spieren op. Dan roept de speaker de deelnemers op, zich bij de start te melden.{eb}
{b}9.30 uur:{eb} De groep wordt vlak voor de sporthal op het Schiphol-terrein ‘weggeschoten’ door een bankdirecteur. Al na 200 van de 61000 af te leggen meters moet Joop Jansen als eerste lossen, omdat er vooraan hard wordt doorgelopen. Er ontstaat binnen een paar minuten al een zeven man sterke kopgroep: Herman Krijnen, Jan Ooijen, de Belg Lucien van Lancker, Wim Akkermans, Jan Knetsch, favoriet Henk Bronswijk en Paul Smitka.
{b}10.06:{eb} De eerste 10 kilometer gaan in 36 minuten. Dat is behoorlijk snel. Aalsmeerderbrug verlaat men, met de noordwesterwind in de rug, met gezwinde spoed, ginds doemt Rijsenhout op. Het schema wijst op dat moment nog op een eindtijd van 3.39 uur (ter vergelijking: de snelste tijd staat op naam van Henk van Hoek met 3.41.30) maar niemand verwacht een recordverbetering, aangezien de noordwesterwind met 6 Beaufort in de zeven ruggen blaast.
{b}10.15:{eb} De tientallen hengelaars, die aan de oevers van de Westeinder plassen emotieloos naar hun dobber staren, kijken verstoord om, als de groep en zijn gevolg (enkele fietsers, twee rolskiërs en een paar auto’s) voorbij komen. Zij zien hoe Jan Knetsch in de problemen komt en moet afhaken.
{b}11.00:{eb} Vlakbij Buitenkaag wordt de eerste achterblijver van de ‘normale’ marathon voor presstatielopers, die om 10.30 in Weteringbrug is gestart en hetzelfde parkoers volgt als de Schipholloop, ingehaald. Hij heeft last van spit. Voorbij het dorp gaan de lopers figuurlijk het hoekje om van de Ringvaart en wijzen de neuzen richting noorden, waardoor de krachtige wind vanaf dat moment tot aan Halfweg tegen- in plaats van medestander zal zijn. Dat valt aan de tussentijden af te lezen. Deed de kopgroep in het begin elke vijf kilometer in circa 18 minuten, later doet men twee minuten langer over diezelfde afstand.
Dat het in een supermarathon vooral aankomt op ervaring, wordt rond de 27ste kilometer tussen Buitenkaag en Lisserbroek bewezen. Herman Krijnen, met zijn 26 jaar de jongste deelnemer – en Wim Akkermans (29) moeten lossen. Zij kunnen het tempo van de ‘ouwe rotten’ Bronswijk (43), Smitka (41), Ooijen (39) en Van Lancker (41) niet meer volgen.
{b}11.28:{eb} Het begint te regenen. Gelukkig voor de deelnemers blijft het beperkt tot wat druppels, want bij deze temperatuur in een plensbui lopen geeft alleen maar narigheid.
{b}11.46:{eb} In de buurt van Bennebroek is Lucien van Lancker de volgende afvaller. De Belg, die met Ajacied Jan Wouters waarschijnlijk de kromste benen van de hele Benelux heeft, krijgt last van kramp. De andere drie zijn wat blij, dat Van Lancker weg is. Paul Smitka: “We waren hem liever kwijt dan rijk. Een vervelende loper, die Van Lancker. Hij wilde tegen wind in geen meter kop doen.”
{b}12.09:{eb} Het marathonpunt (42 kilometer en 195 meter) tussen Cruquius en Vijfhuizen wordt gepasseerd. Paul Smitka leek even in moeilijkheden, maar na een kleine adempauze sluit hij weer gemakkelijk aan.
{b}12.29:{eb} Sensatie in de Schipholloop. De grote favoriet Henk Bronswijk (eenmaal winnaar, zeven keer deelnemer) is tussen Nieuwe Brug en Halfweg, wanneer 48 kilometer zijn afgelegd, ‘gezien’. “Ik kreeg kramp en moest Ooijen en Smitka laten gaan. Komt door mijn slechte voorbereiding. Normaal loop ik twee marathons voor de Schipholloop, maar door een blessure ben ik daar dit keer niet aan toegekomen. Ik miste hardheid in mijn spieren om het tempo te kunnen houden.”
{b}12.32:{eb} Jan Ooijen gaat er alleen vandoor. Hij laat ook Paul Smitka achter zich. “Ik voelde me goed. Een lichte demarrage was voldoende om Smitka te lossen”, aldus Ooijen.
{b}12.57:{eb} Vlak voor Badhoevedorp is duidelijk dat de overwinning Jan Ooijen niet meer kan ontgaan. Hij ligt bij het 55-kilometerpunt een kleine twee minuten voor op Smitka en drie op Bronswijk. Hij krijgt wel even steken in zijn zij, maar aangezien zijn voorsprong groot genoeg is, raakt hij niet in paniek. Ooijen kijkt geen enkele keer om. “Dat zou een teken van zwakte zijn”.
{b}13.20:{eb} Drie uur, vijftig minuten en vijfendertig seconden na de start ziet Jan Ooijen als eerste weer sporthal Elzenhof. Met andere woorden: de adjunct-directeur van een rederij in Amsterdam, die woonachtig is in Mijdrecht, wint nabij Badhoevedorp zijn eerste grote ‘klassieker’ op lange afstandsgebied. Hij is nog opmerkelijk fit. “Ik ben vorig jaar plots veel beter gaan lopen. Hoe dat kan? Weet ik eigenlijk niet. De twee keer hiervoor, dat ik aan deze loop heb meegedaan, zat ik dik boven de vier uur”. Terwijl Ooijen – inmiddels gehuld in een warme deken – een bloemetje krijgt aangereikt en zelf zijn stijve benen lichtjes masseert, komen Smitka (tweede op ruim twee minuten) en Bronswijk (derde op vier minuten) binnen. Het drietal wisselt ervaringen uit. Daarna doet Jan Ooijen zich in de sporthal te goed aan een dikverdiend pilsje.
{b}13.40:{eb} Een kwartiertje na de winnaar komt Wim Kluyskens als vijfde over de streep. De 40-jarige Zandvoorter is daar zeer tevreden mee. “In het eerste deel had ik last van steken in mijn zij. Ik heb daarom de kopgroep meteen laten gaan. Take it easy, hè. Na anderhalf uur ging het beter met me. Toen ben ik aan een opmars begonnen. Ik kreeg gewoon de geest”.
{b}16.00:{eb} Hoewel de tijdslimiet al met een half uur is overschreden komt de afhaker van het eerste uur (of liever: de eerste minuut) als laatste en 75ste binnen. Ook Joop Jansen heeft zijn Schipholloop, net als de 73 lopers en één loopster (Netty Saive) voor hem, erop zitten. Hoewel het tegen de regels is, omdat hij buiten de limiet is binnengekomen en het laatste half uur voor eigen risico heeft gelopen, wordt de naam van de 52-jarige veteraan opgenomen in de officiële uitslag.
– – – – – –
{b}Uitslag 9e Schipholloop 2 november 1986{eb}
{fixed} {u}Naam{eu} {u}eindtijd 61 km{eu}
50 Netty Saive 5.06.12
1 Jan Ooijen 3.50.35
2 Paul Smitka 3.52.43
3 Henk Bronswijk 3.54.41
4 Wim Akkermans 4.08.12
5 Wim Kluyskens (AV Haarlem) 4.10.59
6 Emiel van Berkum 4.12.11
10 Gerco Vos (AV Haarlem) 4.19.16
26 Ad Ulijn (NSL) 4.40.39
38 Keen van Ruiten (De Spartaan) 4.57.28
{u}Uitslag marathon:{eu}
eindtijd marathon
1 Fino Prosperi 2.48.35
2 Hermannus Noot 2.51.31
3 J.P. Millard 3.00.17
6 Rob de Nieuwe (Hoofddorp) 3.07.14
{efixed}
– – – – – –
{b}Nawoord Martien Baars.{eb} Hier op UltraNed werd al eerder gememoreerd dat Gerrit Glas één van de bekendste ultraloop-propagandisten uit die tijd was; zie het artikel ‘Wat was het weer een prachtig loop- en kijkfeest’ over de RUN 93 https://www.ultraned.org/../n_item/f2355.php). Hij was gedurende 10 jaar eindredacteur van De Veteraan (van 1974 tot 1984) maar ook daarna, toen hij zelf al lang verslaafd was geraakt aan het lange werk – op de RUN debuteerde hij in 1982, met als 55-jarige meteen een mooie 9.47.44 – droeg hij in allerlei artikelen en verslagen in dat blad De Veteraan zijn enthousiasme voor het lange afstandswerk uit. En voor persberichten zoals die hierboven over de Schipholloop wist men hem dus ook te porren. Gerrit is maart 2000 overleden.
De Schipholloop leeft in de herinnering als de loop van 61 km rond de Haarlemmermeer maar vanaf de 4e editie van 1981 was er ook een heel bijprogramma van prestatieloopjes over een ronde van 2500 meter bij Sporthal De Elzenhof. Daar deden tientallen en later zelfs honderden lopers aan mee, jong en oud, en men kon naar keuze 1, 2 of 3 rondjes van 2,5 km afleggen. De toevoeging van de marathon aan het programma van de Schipholloop van 1986 was kennelijk geen doorslaand succes want die marathon was geen blijvertje. Bij de 10e editie van 1987 werd het onderdeel al niet meer herhaald. De kortere prestatielopen bij de sporthal werden wel gehandhaafd en werden zelfs uitgebreid met een 10 en 20 km over een ronde die door het Amsterdamse Bos ging.
Het artikel van Govert Wisse in het Haarlems Dagblad doet qua opbouw denken aan dat van Dick Heuvelman in het Nieuwsblad van het Noorden, 10 jaar eerder over de allereerste RUN. Heuvelman gebruikte toen niet de tijd maar de kilometers als basis voor zijn chronologisch verslag: https://www.ultraned.org/../n_item/f1340.php
In een uitvoerig naschrift bij dat RUN 76 artikel wist Ton Peters nog allerlei details over de loopbaan van veel markante lopers van toen te geven. Sommige lopers van de RUN 76 waren nog steeds actief 10 jaar later. Zo werd Henk Bronswijk 7e in de RUN 76 met 8.10.29 en bij de Schipholloop 1986 liep hij dus nog steeds voorin mee. Hoeveel van die langdurige ultralopers van 1976 in de Schipholloop van 1986 nog actief waren, is door mij niet na te vlooien: alleen die 10 namen hierboven (de eerste 6 plus 3 locale lopers plus de 1e vrouw), stonden in het Haarlems Dagblad. Verder weet ik niet meer dan de opmerking in dat artikel dat ruim 80 mannen plus 2 vrouwen gestart zijn, waarvan er 75 plus 1 gefinisht zijn, want een complete uitslag zat helaas niet in de ‘doos van Ad’.
Middels mijn oproep van 13 februari 2005 heb ik inmiddels wel de missende uitslagen van de jaren 1978 en 1995 in mijn bezit gekregen. Maar die van 1986 hierboven, en die van 1981, 1983, 1987, 1988 en 1994 missen dus nog. Daarom hier nogmaals een oproep aan lezers om te proberen die 6 ontbrekende uitslagen van de 20 edities van de Schipholloop boven water te krijgen! Indien u één van die missende jaren heeft: graag een berichtje naar baars provider nioz.nl !