Wereldrecord W45 100 km van Maria Bak wordt erkend

De dopingcontrole van Maria Bak was negatief dus niets lijkt de erkenning door de IAAF van haar wereldprestatie tijdens de RUN 2006 nog in de weg te staan

Van Dick Hensens, de PR man van de RUN Winschoten, ontvingen we het volgende bericht:

De RUN krijgt het wereldrecord van de Duitse Maria Bak toegewezen. De organisatie van het Winschoter ultraloopevenement meldt dat de uitslag van de dopingcontrole van de atlete negatief is. Het aanmelden van het record bij de International Association of Athletics Federation (IAAF) is nu een formaliteit, omdat de gelopen tijden al waren erkend.

Bak finishte afgelopen 16 september op de 100 kilometer in een tijd van 7:35:28, vlak achter de winnaar bij de mannen, haar landgenoot Oliver Leu.
De controle werd twee dagen later uitgevoerd door de Duitse bond. De tijd van Bak is het derde wereldrecord op de 100 kilometer dat in Winschoten is gelopen. Bak zette haar tijd neer in de categorie vrouwen 45. De Nederlander Wil van der Lee (mannen 65) en de Amerikaanse Ann Trason (vrouwen 35) liepen allebei in 1995 een wereldrecord tijdens de RUN.

{i}Aanvulling Martien Baars. De lijst wereldrecords die gelopen zijn in Winschoten is wat langer. Tijdens de RUN 1991 liep de Rus Konstantin Santalov een nieuwe ‘wereldbestprestatie’ op de 100 km weg in 6.26.20 en een jaar later tijdens de RUN 1992 (het eerste EK 100 km) verbeterde Jean-Paul Praet dat tot 6.16.41. En, recenter, tijdens het WK 100 km bij de RUN 2004, bracht de Italiaan Mario Ardemagni het M40 record op de 100 km naar 6.18.21.{ei}